Pádem Kuchtové to nekončí. Odchází další člověk

Kateřina Eliášová, Martina Macková
25. 9. 2007 15:08
Náměstek ministryně odpovědný za čerpání z fondů EU rezignuje
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po ministryni Daně Kuchtové, která jako první člen Topolánkovy vlády rezignovala na svůj post, odchází i její náměstek. Ministerstvo školství opustí Jaromír Soukup, který měl na starosti oblast, jež nakonec stála za pádem Kuchtové.

Kuchtová se podle svých slov rozhodla odejít proto, že nechce dál zvyšovat politické napětí, které se vůči Straně zelených v posledních dnech stupňovalo.

Ministryně se v posledních týdnech dostala pod obrovský tlak kvůli nedostatkům v čerpání evropských dotací. Ty měl v resortu školství na starosti právě Jaromír Soukup.

Jasné, taky jdu pryč

"Samozřejmě, že odstoupím, vždyť ty oficiální věcné důvody jsou nedostatky v řízení těch evropských fondů, za které jsem zodpovědný. Byť jen čtrnáct dnů," řekl Aktuálně.cz Soukup.

Rezignovat hodlá během několika dnů poté, co se na tom dohodne s Kuchtovou.

Soukup však žádné pochybení necítí.

"Nikdy jsem neslyšel žádnou námitku proti mému postupu. Na mém odvolání trval Martin Bursík a vyvíjel proto tlak na ministryni Kuchtovou. Podle mého na tom trval z politických důvodů, věcné důvody jsou podle mě jen záminkou," dodal Soukup.

Řekl také, že za špatné zpracování žádostí o evropské peníze je zodpovědný jeho předchůdce Marek Mora, který dnes pracuje v týmu vicepremiéra Alexandra Vondry.

Každý měsíc jeden zaměstnanec

Kromě Marka Mory, podle mnohých odborníka s výbornými kontakty na Brusel, ale odešlo už před rezignací ministryně z resortu od ledna celkem devět zaměstnanců. Všichni se zabývali evropskou agendou. 

Naposled před dvěma týdny rezignoval náměstek ministryně pro vysoké školy Pavel Komárek. Důvodem byly strukturální fondy, ale i celkový pohled na práci resortu.

Náměstek ministryně rezignoval - ČTĚTE ZDE

Celkem ministerstvo opustilo za letošek 80 zaměstnanců. To je o 29 lidí více než v loňském roce.

Podle mluvčího Ondřeje Gabriela však rozdíl způsobily organizační změny. "Například zrušení odboru státní informační politiky ve vzdělávání, přechod jednoho útvaru na Úřad vlády a další. Nejde o žádný masový odchod zaměstnanců," řekl Aktuálně.cz.

V současné době se na MŠMT evropskými programy zabývá 54 zaměstnanců.

 

 

Právě se děje

Další zprávy