Zelení před sjezdem bouří, vládu však neohrozí

Reportéři Aktuálně.cz
7. 10. 2007 8:31
Zásadní rozhovory s kritiky Martina Bursíka
Martin Bursík, šéf zelených.
Martin Bursík, šéf zelených. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Za hodinu čeká Stranu zelených klíčové zasedání republikové rady, na kterém chtějí vlivní straníci otevřít téma, zda a za jakých podmínek dál zůstat ve vládní koalici, nebo zda má stranu v kabinetu nadále zastupovat Karel Schwarzenberg jako ministr zahraničí.

Zcela určitě pak půjde o to, zda a jak  se změní pozice Martina Bursíka jako úspěšného a všemu odolávajícího stranického předsedy. Proti Bursíkovi se před nedělí zformovala silná klika, možná nejsilnější od loňských úspěšných parlamentních voleb, kdy se zelení dostali do parlamentu.

Aktuálně.cz přineslo se čtyřmi vrcholnými aktéry nedělního jednání rozhovory. Jeden po druhém v nich předseda Martin Bursík, někdejší volební lídr na Liberecku Petr Pávek, exministryně školství Dana Kuchtová a místopředseda republikové rady Matěj Stropnický vysvětlují své postoje, které před důležitým jednáním zastávají.

Pávek: Chceme posty

Lídři z krajů předsedu kritizují, že je za členství ve vládě ochoten obětovat program strany. Že zelení nejsou dosti zelení. A že se zelnými nejdenají koaliční spojenci - lidovci a občanští demokraté - jako s rovnocenými partnery. Například, tvrdí Bursíkovi odpůrci, jim nepřepustí vlivná místa ve vládní správě.

"Nemáme nástroje, abychom mohli naši politiku realizovat, přitom za ni neseme odpovědnost. Přitom například firmy se zastoupením státu mají v mnoha ohledech větší vliv než politické orgány státní správy," kritizoval Bursíka v rozhovoru pro Aktuálně.cz starosta Jindřichovic pod Smrkem a náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Pávek.

Foto: Aktualne.cz

Kuchtová: Mít se lépe v koalici

Rozepře u zelených odstartoval odchod ministryně školství Dany Kuchtové z vlády. Podala demisi, protože podle svých slov cítila nemístné politické tlaky. Bývalý ministryně tvrdí, že podmínky, za kterých jsou zelení ve vládě, nejsou důstojné.

"Zelení by v koalici měli mít lepší postavení. Koaliční partneři se někdy chovají mnohem hůř než opozice," řekla.

Dana Kuchtová na tiskové konferenci.
Dana Kuchtová na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
  • Celý rozhovor s DANOU KUCHTOVOU:
    "Už si nesmíme nechat ve vládě všechno líbit"

    ...Musím říct, že koaliční partneři se někdy jako partneři opravdu nechovají. Například na školském výboru se koaliční kolegové chovali vůči mně mnohem hůř než opozice. Ve vládě by se mělo diskutovat, a ne prosazovat zákony silou i proti vůli resortních ministrů. O sporných nebo ožehavých věcech se v koalici nemluví, jen se posílají vzkazy přes média...

Stropnický: Nezelený Schwarzenberg

A pak je tu dodržování programu. Matěj Stropnický, místopředseda republikové rady zelených, chce na sjezdu žádat hlavu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. "Neudělal zatím ani jeden zelený krok," tvrdí Stropnický. A nedávná vládní kolegyně ministra zahraničí Dana Kuchtová? Ta se odmítá ministra zahraničí zastat. Na přímou otázku, zda by pro Schwarzenbergovu  výměnu zvedla ruku, raději mlčí.    

Foto: Aktuálně.cz

Bursík: Nitky Lidového domu

Sám Martin Bursík zatím zachovává klid. Kritiku, která se na něj v tomto týdnu valila, vnímá dvojmo: tu, která vede dovnitř fungování strany, přijímá, hlasy, které volají po vystoupení z koalice, po dobývání dalších postů ve státní správě nebo po odvolání ministra Karla Swarzeneberga, odmítá.

"Hledají na zemi klacky, které by si mohli vzít do ruky," řekl Martin Bursík na adresu kritiků v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Možná že jsou lidi, kteří chtěli udělat radost svým kamarádům v Lidovém domě."

Martin Bursík přichází svižným krokem do Úřadu vlády ČR.
Martin Bursík přichází svižným krokem do Úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy