První kampaň mimo pravidla. Proti Bendlovi z ODS

Kateřina Eliášová
12. 5. 2008 20:25
Hejtmanství už sepisuje trestní oznámení
Petr Bendl.
Petr Bendl. | Foto: Jiří Kropáček

Praha - Středočeský hejtman Petr Bendl oznámil médiím, že do středočeských domácností v těchto dnech dorazily letáky, kvůli nimž podal trestní oznámení. 

Leták je k vidění například i na internetových stránkách www.antibendl.cz, a snaží se znevěrohodnit Bendla před podzimními volbami, v nichž hejtman znovu kandiduje na post prvního muže středních Čech.

Autoři letáku publikovaného na webu naznačují, že Bendl se dostal k bohatství nezákonnou cestou a že nesplnil své předvolební sliby. Dotýkají se také hejtmanova rodinného života.

Jde zřejmě o první případ tohoto typu kampaně před letošními volbami. Autoři nejsou známi.

U mě v Kladně a v Lánech

Leták zveřejněný na webu vyobrazuje Bendla na střeše luxusního vozu mezi dvěma domy s nápisy "U mě v Kladně" a "U mě v Lánech".

"Já na to mám. Na to jsem si vydělal jako starosta a hejtman," stojí v letáku.

Hejtmanství už sepisuje trestní oznámení. "Je to lež, zakládá to skutkovou podstatu trestného činu pomluvy, proto už připravujeme trestní oznámení," řekl Aktuálně.cz mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka.

Bendl: Je to špinavá kampaň

Petr Bendl, který je nyní na dovolené, tuto informaci potvrdil ve zmíněné tiskové zprávě.

"Tušil jsem, že letošní předvolební kampaň bude především negativní a útočná. Tento útok je ale nejen daleko za hranicí jakéhokoli vkusu, ale podle mého přesvědčení je i porušením platných zákonů," uvedl Bendl.

Bendl v krátkém telefonickém rozhovoru uvedl, že sám letáky ještě neviděl, proto se nechce k jejich obsahu detailněji vyjadřovat.

"I samotné načasování sleduje obvyklý nízký plán, kdy nejsem schopen se plně bránit, protože jsem v zahraničí. Věřím, že policie bude schopna ještě před volbami vypátrat, kdo za těmito letáky stojí a kdo platí celou špinavou kampaň," napsal do prohlášení.

Znovu naletíme!?

Standardní oficiální politickou kampaň, která se vymezuje vůči ODS, spustila už v dubnu sociální demokracie.

Stejně jako před dvěma lety, vsadila před parlamentními volbami na tvrdou kritiku ODS.

Kampaní ODSsouzeni k reformám se ČSSD vrací do doby před dvěma lety, kdy kampaň postavila na sloganu ODS mínus.

Čtěte více: ČSSD zahájila volební kampaň. ODStřeluje ODS

 

Právě se děje

Další zprávy