Okamura poprvé narazil s návrhem na referendum

ČTK ČTK
26. 2. 2014 17:43
Podle vlády je norma nebezpečná, mohla by umožnit měnit ústavu.
Tomio Okamura.
Tomio Okamura. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu odmítl návrh na zavedení obecného referenda bez výjimek z dílny Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury.

Norma je podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) neakceptovatelná až nebezpečná a umožnila by v referendu měnit ústavu. O návrhu rozhodne Parlament.

Obyvatelé by podle návrhu zákona mohli rozhodovat téměř o čemkoli s výjimkou otázek směřujících proti demokratickému řádu a takových, které porušují základní práva a svobody. Z referenda by byly vyloučeny i otázky ke zrušení závazků vyplývajících z mezinárodního práva nebo k zásahům do soudní moci.

Podle Dienstbiera by ale referendum mohlo zasáhnout do trestního řízení v předsoudní fázi a také do správního řízení. O přípustnosti všelidového hlasování by rozhodoval Ústavní soud.

Dienstbier: O zásadních věcech nesmí rozhodovat menšina

Dienstbier si myslí, že by zákon přijatý referendem stál nad ostatními normami, ač česká legislativa zná z hlediska právní síly jen zákony a ústavní zákony. Všelidové hlasování by mohlo být například i o daních a o státním rozpočtu, ač fiskální politika patří podle vlády mezi základní pravomoci státu.

"Tímto stanoviskem vlády také velice klesla možnost referenda ve věci církevních restitucí či zavedení eura, což by hnutí Úsvit také přivítalo," konstatoval Tomio Okamura.

Kabinet nesouhlasí také s tím, aby byl výsledek referenda platný bez ohledu na účast při hlasování. V souvislosti s tím, že by je mohli vyvolat obyvatelé peticí s nejméně 100 tisíci podpisy, by o zásadních věcech mohla rozhodovat výrazná menšina.

"Referendum by se mělo používat výjimečně. Je nepřijatelné, aby o zásadních věcech rozhodlo například pět procent lidí," poznamenal Dienstbier. Okamura argumentuje tím, že existují demokratické státy, kde referendum funguje.

"V drtivé většině nejsou omezena počtem zúčastněných voličů. Platí zásadní pravidlo, že jestliže o zákoně může rozhodovatzastupitel zvolený bez ohledu na volební účast, musí stejné pravidlo platit i pro toho, kdo zastupiteli svou moc svěřuje - tedy pro lid."

Referendum by podle předlohy mohla iniciovat taky vláda, nejméně 50 poslanců nebo 33 senátorů. Hlasování by vyhlašoval prezident; muselo by být do roka, nejdříve ale za půl roku, aby byl podle předkladatelů čas na veřejnou diskusi.

Rozhodnutí padne do konce roku

Jde o ústavní zákon. Aby byl přijat, musela by jej schválit nejméně třípětinová většina poslanců a senátorů. Ústava obecné referendum předpokládá, příslušný návrh zákona ale zákonodárci nikdy neschválili.

Lidové hlasování se zatím může konat jen na obecní a krajské úrovni, pro jeho platnost zákon stanoví několik podmínek.

Dienstbier ve středu řekl, že kabinet v řádech týdnů vyvolá diskusi o návrhu zákona o referendu mezi všemi parlamentními stranami tak, aby vláda vlastní návrh předložila do konce letošního roku.

Podle hlavy Úsvitu přímé demokracie je jen otázkou času, kdy bude obecné referendum v České republice zavedeno: "Závazná referenda fungují v mnoha civilizovaných státech světa a celosvětový trend vede k posilování přímé demokracie. Ať si o tom myslí vláda cokoli, tento trend nás jednou dostihne," uvedl Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy