Topolánek jde pro požehnání. Dostane ho

Sabina Slonková, Petr Holub
17. 11. 2006 0:00
Praha - Bylo by velké překvapení, kdyby to dopadlo jinak: Mirek Topolánek bude znovu zvolen šéfem ODS a kongres schválí jeho představu duhové vlády.

Infobox

ODS V KRAJÍCH:

(sněmovní volby, ziskyv procentech)

Výsledek 2006 Zlepšení od 1998

Česká republika        35,38                          7,64

Praha                           48,32                          5,87

Střední Čechy              39,19                          9,25

Liberecko                   38,81                          9,36

Královéhradecko         37,66                          7,84

Jižní Čechy                  36,69                          7,73

Plzeňsko                      36,46                          8,51

Karlovarsko                35,87                          8,58

Ústecko                       34,78                          9,85

Pardubicko                  33,26                          7,35

Zlínsko             31,68                          7,49

Jižní Morava                30,67                          6,82

Olomoucko      .           30,29                          7,98

Moravskoslezsko         28,11                          6,11

Vysočina                     27,67                          6,30

Regiony se navíc pokusí posílit svůj vliv ve vedení strany a obměnit dosavadní sestavu místopředsedů ODS.

To jsou tři hlavní body víkendového kongresu občanských demokratů.

Kubera: Proti bramboračce vystoupím

Premiér a šéf ODS Topolánek to přesto jednoduché mít nebude. Zatímco jeho setrvání v čele strany se bere jako samozřejmé a nikdo o něm nediskutuje, po celý týden dávaly regiony znát, že bude muset obhajovat svou představu o společné vládě se sociálními demokraty, lidovci a zelenými. Někteří politici ODS jsou ostře proti.

Například teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera říká: "S bramboračkou nemohu souhlasit, taková vláda žádné reformy neudělá. Pokud dnes má státní rozpočet dluh bilion korun, po této vládě to budou dva biliony." A dodává: "Na kongresu určitě nebudu s tímto názorem sám."

Senátor Kubera: Nechci bramboračku a nejsem sám.
Senátor Kubera: Nechci bramboračku a nejsem sám. | Foto: Aktuálně.cz

Teplická organizace ODS chce na kongresu prosadit co nejbližší předčasné volby. Spolu s Jičínem proto navrhne, aby kandidátky byly stejné jako v červnových volbách. Tím chce zlomit obavy poslanců, že se do sněmovny opět nedostanou.

"Jde o to vydržet s dosavadním postojem, dovést zemi k předčasným volbám a nepodlehnout ani mediálnímu, ani veřejnému tlaku," burcuje kolegy primátor.

Jen řinčení zbraní?

Současné vedení ODS nicméně nečeká, že by Kuberův názor na kongresu převládl. "Je to takové řinčení zbraní před kongresem, kdy si některé regiony snaží vylepšit pozice před soubojem o místopředsednická křesla," uvedl jeden z dosavadních místopředsedů ODS. # infobox

Podobně smýšlí i Ladislav Mrklas, ředitel institutu CEVRO, který školí pravicové politiky. "Nečekám zásadní změny směru, kterým se teď politika ODS ubírá. Na kongresu by narazila opoziční smlouva i velká koalice v čisté podobě. Proto se dá očekávat usnesení, aby nebyla jen dvoustranná spolupráce. Kdyby byli ve vládě vedle lidovců i zelení, měl by návrh lepší ohlas," předpovídá.

Větší problém může být podle Mrklase termín voleb: "Delegáti budou chtít rok 2007, protože teď jsou vysoko stranické preference. Rok 2008 nechtějí hejtmani, aby volby do sněmovny nekolidovaly s krajskými volbami."

Opatrná a složitá jednání, při kterých se řada detailů bude řešit jen v kuloárech, předpovídá šéf senátorů ODS Jiří Šneberger. "Zatím je pořád otevřené, jak Topolánek vládu se sociálními demokraty vysvětlí a jak ji kongres přijme. Musí to ale být přijatelné pro členy strany i pro voliče, kteří se nás už dnes ptají, co se vlastně děje," doporučuje Šneberger, podle kterého stále ještě existuje možnost, že dohoda s ČSSD zkrachuje.

Strategie se tají

Jak Topolánek a další vyjednavači budou koalici s Paroubkem kongresu vysvětlovat, zatím nechce prozradit šéf poslanců Petr Tluchoř: "Oficiální výstup zní, že odmítáme velkou koalici a vládu s komunisty. Vlády by se měly účastnit čtyři strany."

Podle Tluchoře se nebude mluvit o jménech ministrů. Topolánek bude spoléhat především na vstřícnost krajských reprezentací. "Vítám jakékoli řešení, které pohne s patovou situací a kde ODS neztratí tvář," říká karlovarský hejtman Josef Pavel, který připouští vedle duhové také velkou koalici.

Vyrazili po modré, narážejí do růžové.
Vyrazili po modré, narážejí do růžové. | Foto: Ludvík Hradilek

Nejzazším termínem předčasných voleb je podle Pavla rok 2008, pozdější termíny nemají význam: "Pak už by bylo lepší vládu dotáhnout do konce," míní.

Jeho plzeňský kolega Petr Zimmermann připomíná, že ODS není ve sněmovně dost silná, aby prosadila všechny své představy: "Ideální by bylo, kdyby se do vlády sociální demokraté nebrali, nevím ale jak to zařídit. Řešení bude o to obtížnější, kolik energie Topolánek investoval do předčasných voleb."

Také podle Zimmermanna mohou být předčasné volby nejpozději v červnu 2008. Přes vyhrané volby do sněmovny se může vedení strany dočkat kritiky, že nevyhrálo ještě víc. "Volby nemusely skončit sto na sto, kdybychom se v některých krajích lépe snažili," připomíná Kubera.

Bitva o místopředsedy

Může to tvrdit s klidným svědomím, protože v posledních letech ODS posiluje nejvíc právě na dříve levicovém severu Čech a její nástup nezastavil ani Paroubek, který na Ústecku kandidoval. Naopak se stále nedaří oslovit voliče v některých moravských krajích.

Přitom z šesti členů vedení jsou tři z regionů s vůbec nejhoršími výsledky: místopředseda Langer z Olomouce, jeho kolegyně Němcová z Vysočiny a Topolánek z Ostravska. Moravští místopředsedové proto budou muset hájit své pozice proti vyzyvatelům, ze kterých zatím mají největší podporu bývalý ústecký primátor Gandalovič, ostravský hejtman Tošenovský a šéf senátorů Šneberger.  

 

Právě se děje

Další zprávy