Čunek vyhrál, už vyjednává vládu

Martina Macková
10. 12. 2006 2:00
Brno - Třetí nejdůležitější politická strana KDU-ČSL má zcela nové vedení. V osobě Jiřího Čunka zvítězilo tradiční moravské kříslo lidovců. Uvnitř: VŠE O SJEZDU, GALERIE
Přesně, jak si nový předseda přál. Spolu s Čunkem jeho statutární zástupce - Roman Línek.
Přesně, jak si nový předseda přál. Spolu s Čunkem jeho statutární zástupce - Roman Línek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jeho vůdce, vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek, se jako předseda hned pustil do vyjednávání o vládě. Hned dnes pozval podle ČTK do jedné z malostranských restaurací Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka.

ČTK uvedla, že straničtí šéfové jednali tři hodiny o těch částech případného programu vlády, na nichž se zatím nemohou shodnout, a také o tom, kolik by jaká strana měla ve vládě křesel. 

Snová volba

Včera Jiří Čunek na mimořádném sjezdu lidovců získal to, co chtěl. Nejen, že se stal šéfem lidové strany, ale delegáti mu zvolili až na jedinou výjimku takové vedení, jaké si přál. Jediným, koho delegátům "podsunul" a on se přitom do zcela obměněného vedení nedostal, je poslanec Jiří Carbol z Ostravy.

"Nepotřebuji kolem sebe kývače," tvrdí ale nový šéf strany. "Chtěl jsem lidi, kteří nebudou mít mezi sebou problémy, nepovlečou u nohy kouli, která by nás zdržovala a my se nemohli rozběhnout," říká Čunek, který je přesvědčen, že naprostá obměna byla potřeba.

Jak dopadly volby
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jak dopadly volby

Předseda

Jiří Čunek, 1. kolo, 182 hlasů

1. místopředseda

Roman Línek, 1. kolo, 194 hlasů

Místopředsedové

Vlasta Parkanová, 1. kolo, 180 hlasů

David Macek, 2. kolo, 162 hlasů

Marián Hošek, 2. kolo, 156 hlasů

Stanislav Juránek, 2. kolo, 156 hlasů

Kdo je Jiří Čunek

  • narodil se 22. února 1959 ve Zlíně
  • absolvoval Střední průmyslovou školu strojní ve Zlíně
  • pracoval jako bezpečnostní technik a vedoucí bezpečnosti práce ve Zbrojovce Vsetín
  • od roku 1990 je členem KDU-ČSL
  • starostou Vsetína se stal v roce 1998, zastupitelem Zlínského kraje je od roku 2000
  • v letošním roce zvítězil za obvod č. 77 - Vsetín ve volbách do Senátu

"Mezi lidmi ve vedení strany jsou animozity, které způsobilo to, že jsou příliš dlouho vedle sebe. Jako by to byla nějaká choroba. Já jsem nový, nemám žádný problém s nikým," řekl.

Střet Čechy vs. Morava

Proč delegáti volili tak jednoznačně? Odpověď je nasnadě. Ze všech kandidátů na předsedu byl pouze Jiří Čunek ten "nový".

Další kandidáti byli známými politiky strany s většími či menšími mediálními úspěchy. Ale strana chtěla naprostou změnu.

Byl jediný nový, potvrdili i řadoví členové strany. "I když udělal 95 procent dobrých věcí a pět procent špatných, touha po změně vyhrála," řekl Aktuálně.cz člen strany, který s volbou nesouhlasí kvůli problematickému stěhování Romů.

Volba nového vedení, kde nezůstal kámen na kameni, byla podle expertů také střetem mezi českou a moravskou částí strany. "Už za první republiky byla v Čechách a na Moravě rozdílná členská základna Československé strany lidové, než se sloučila," upozornil politolog z olomoucké Univerzity Palackého Pavel Šaradín. 

Reakce na pravicový program

Důvodem Čunkova triumfu mohl být kuriozně také volební program strany, který byl letos hodnocen jako nejlepší. "Byla to ale čistě pravicová politika. Strana se tak odcizila moravským členům strany, kteří jsou sociálně citlivější," míní politolog.

"Jeho zvolení je signál, že chceme řešit problém sociální spravedlnosti. Ne ale cestou socialistickou, kdy stát nepřizpůsobivé lidi zbavil svéprávnosti a zavíral je do ústavů, ale cestou osobní zodpovědnosti," myslí si bývalý poslanec Ivo Vykydal.

Pro některé lidovce je ale zvolení Jiřího Čunka cestou do neznáma. "Je pro mě nepopsaný list," řekla například Vlasta Parkanová. "Nemůžu o něm říct dnes nic. Asi se musí seznámit s tím, co ta funkce obnáší," řekl Aktuálně.cz také Jiří Karas.

9. prosince 2006: Jiří Čunek se směje. Právě se na brněnském sjezdu stal předsedou KDU-ČSL.
9. prosince 2006: Jiří Čunek se směje. Právě se na brněnském sjezdu stal předsedou KDU-ČSL. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Přečtěte si kompletní zpravodajství z jednacího dne lidoveckého sjezdu

Další potvrdili, že Čunek prakticky na sjezdu neřekl, kam dál stranu povede.

"Buď dostane rozum, nebo bude malér"

"Je to průšvih," řekli mimo záznam Aktuálně.cz někteří delegáti. "Nezkušený člověk v čele, který si ještě navíc nenechal v týmu nikoho ze starého vedení. Kdyby byl chytrý, neudělal by to tak. Buď dostane rozum, nebo bude malér." 

KDU-ČSL si zvolila Jiřího Čunka i přes jeho kontroverzní aféru s vystěhováním romských rodin neplatičů mimo kraj.

Sám Čunek míní, že je to již "uzavřená záležitost". "Vysvětloval jsem to dva měsíce a většina lidí to pochopila," řekl po sjezdu Čunek. Zároveň ale připustil, že vše nebylo v naprostém pořádku. "V každé práci děláme určité procento chyb. Teď jsem ale zvolen předsedou a musíme hledat nová řešení těchto problémů z pohledu České republiky, vlády a parlamentu," míní.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Proč se skoro o hodinu zdržel začátek sjezdu a co bylo mezi účastníky jednání největším zdrojem zlé krve

Odpustili lidovci Čunkovi jeho problém? Možná ani ne, naopak. "Mnozí delegáti se s tím ztotožnili," míní senátor Petr Pithart. "Já se jen dívám, nechci to dál komentovat," řekl Aktuálně.cz.

"Lidé si myslí, že aféra byla médii účelově zkreslená. Já chci věřit, že to tak bylo," řekl Jiří Karas.

"Nebyl zájem chápat to jako aféru. Špičkoví politici mají za sebou vždy několik afér a dokáží je ustát a vymanit se z toho," vysvětlil politolog Šaradín.

Kalousek ve vládě? Nespekuluji

Čunkův tým je sestaven kromě Vlasty Parkanové a šéfa senátorů Jílka z "nezkušených" nováčků. I ti budou vyjednávat o vládě.

"Jestliže zkušení vlčáci vyjednávali šest měsíců, asi to není o zkušenosti," míní Čunek, který má jasnou představu.

Reformní vláda ODS, ČSSD, KDU-ČSL a zelených, pokud se vrátí. "Že odešli, mě velmi mrzí," řekl Čunek, který nechtěl spekulovat o tom, zda a jaký post by přijal v budoucím kabinetu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Přečtěte si profily členů vedení KDU-ČSL

"Nechci spekulovat," uvedl také na dotaz, kolik křesel by případně lidovci ve  vládě požadovali a zda by do ní vzal s sebou i expředsedu Kalouska. "O tom rozhoduje premiér a v naší straně celostátní výbor, ne předseda," řekl.

Pod jeho vedením by ale lidovci nepřipustili vládu s přeběhlíky. "Volby jsou o stranách, a to není fér vůči voličům," míní Čunek.

Nového šéfa lidovců už oslovili předsedové dalších stran s nabídkou k jednání. To má i termín, Čunek ho ale odmítl zveřejnit. "Pan Topolánek je ze Vsetína, to předznamenává náš dobrý vztah," podotkl pouze.

 

Právě se děje

Další zprávy