ODS chce od Fischera resort životního prostředí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 3. 2010 14:40
Občanští demokraté tak chtějí znovu vyrovnat poměr sil v kabinetu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Občanští demokraté chtějí, aby premiér Fischer zrušil pověření, podle kterého má ministr zemědělství Jakub Šebesta vést i ministerstvo životního prostředí. Zároveň požadují, aby post ministra životního prostředí obsadil odborník z ODS.

Odpověděli tak na premiérův dopis, kterým Jan Fischer žádal ODS a ČSSD o jednání ohledně podpory své vlády.

ODS: Chceme zelené křeslo

Problém vznikl poté, co rezignoval zelený ministr životního prostředí Jan Dusík a po rozhodnutí premiéra, že tento resort dál povede právě ministr zemědělství. Zelení pak na protest stáhli svou podporu Fischerovu kabinetu a následně odstoupil i jejich druhý ministr Michael Kocáb.

Teď ODS prohlašuje, že ve vládě vzrůstá vliv ČSSD. Právě proto si občanští demokraté nárokují resort životního prostředí. Novou minstryní by se mohla stát dosavadní náměstkyně ministra Rut Bízková.

"Ruth Bízková je členkou ODS, je odborník, vydobyla si dobré renomé," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS Petr Gandalovič. "Nechci teď ale šermovat nějakými jmény. ODS není stranou, které by chyběli odborníci na životní prostředí."

O dalších variantách chtějí občanští demokraté jednat až s premiérem Fischerem.

Kocábovu agendu premiérovi

ČSSD se naopak pověření ministra Šebesty vést i zelený resort líbí. Podle dřívějšího prohlášení předsedy zelených Ondřeje Lišky byl předseda sociálních demokratů jediným, s kým Šebestovo pověření premiér konzultoval.

Jiří Paroubek ale začátkem týdne tvrdil, že mu to Jan Fischer jen "oznámil".

Občanští demokraté se naopak s ČSSD shodují v tom, kdo by měl nahradit Michaela Kocába. Chtějí, aby agendu lidských práv a menšin převzal sám premiér. Totéž už navrhla i ČSSD.

Schůzka ve čtvrtek

V tuto chvíli je jasné, že shcůzka premiéra Fischera se zástupci ČSSD a ODS bude ve čtvrtek večer na Úřadu vlády.

Co ještě jasné není je to, kdo povede občanské demokraty - zda předseda Mirek Topolánek nebo nový volební lídr strany Petr Nečas. Rozhodne grémium strany až ve čtvrtek ráno.

Podle původní dohody nominovala ČSSD do vlády osm ministrů, dalších osm pak ODS a Strana zelených. ODS zároveň nominovala i předsedu vlády. Po odchodu zelených z vlády by ČSSD měla dál osm "svých" členů, kdežto ODS jen sedm.

 

Právě se děje

Další zprávy