Velká koalice, to je můj strašák, řekl nový lídr Nečas

Kateřina Eliášová
28. 3. 2010 14:45
Nečas poprvé, co ho vybrali za volební jedničku, přišel do televizní debaty
Petr Nečas střídá Mirka Topolánka.
Petr Nečas střídá Mirka Topolánka. | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme stanovisko Strany zelených k případnému návratu do vlády

Praha - Petr Nečas, který je od čtvrtka volební jedničkou v ODS, má za sebou v této roli první televizní debatu. V ní mimo jiné naznačil, jak by si představoval povolební uspořádání.

Nečas, který je v politice 19 let a přitom se nestačil ničím viditelným umazat, se vymezil jako odpůrce velké koalice. Spoluvládnutí s ČSSD je pro něj "strašákem".

"Jsem rozhodný a zásadní odpůrce velké koalice, zvláště s tímto vedením sociální demokracie," řekl Nečas v debatě TV Prima. "Ve vztahu k velké koalici s Paroubkovou sociální demokracií se nezměnila ani setina milimetru," dodal.

"Musel by to být havarijní volební výsledek, který by znemožňoval vytvoření jakékoliv jiné koalice," vymezil koncem února v ankěte Aktuálně.cz podmínky, za kterých by ODS velkou koalici s ČSSD složila.

Nečas musel odpovídat i na otázky, kdo je teď vlastně za ODS partnerem pro jednání s vládou či dalšími stranami.

Zvlášť aktuální je schůzka s premiérem Janem Fischerem. Ten před několika dny vyzval dopisem k jednání předsedy ODS a ČSSD. Učinil tak poté, co z vlády odešel ministr životního prostředí Jan Dusík a po premiérově rozhodnutí pověřit řízením resortu ministra zemědělství Jakuba Šebestu stáhla Strana zelených svou podporu vládě.

Demise ministra pro lidská práva Michaela Kocába, kterého zelení do kabinetu nominovali, se čeká v pondělí

Doposud vyjednával předseda strany Mirek Topolánek. Ten se však po čtvrtečním jednání širšího stranického vedení vzal pozice volebního lídra a zváží také své setrvání v čele strany.

Podle Nečase, který jej jako volební lídr nahradil, si nyní vzal "několik dní volna" na přemýšlení.

"Zatím jsme neurčili, kdo bude vyjednávat s premiérem Janem Fischerem o další podpoře jeho úřednické vlády. Vyjednávací tým určí stranické grémium, které ještě nerozhodlo," řekl Nečas.

Nečas připustil, že dělat dva měsíce před volbami velké změny ve vládě by bylo zbytečné, ale ODS podle něj "nedá podporu tam", kde se nedodržují uzavřené dohody.

Počkejme na zelené, nabádá Vodrážka

K Nečasovi se v úvahách o změnách ve vládě připojil v další z televizních debat i 1. místopředseda ODS David Vodrážka.

"My nebudeme vyzývat naše ministry, aby odešli z vlády, nicméně může se stát, že naši ministři nebudou hlasovat pro některé vládní návrhy či usnesení," míní Vodrážka.

V době hospodářské krize by podle něj nebylo dobré vládu rozkolísat a způsobit vládní krizi. Uvolněná místa po Janu Dusíkovi a po pondělku i Michaelu Kocábovi, by měli podle Vodrážky znovu obsadit nominanti vyslaní Stranou zelených.

Zelení se ale k návratu do vlády nechystají.

"K podpoře vlády se vrátíme, když přestane jít na ruku ČEZu. Konkrétně: Donutí ČEZ k předložení lepší varianty Prunéřova a vrátí zpět do sněmovny novelu horního zákona," řekl Aktuálně.cz šéf zelených Ondřej Liška.

Znovu zkritizoval kabinet za prorůstání politiky s byznysem. "Odchod z vlády byl dobře zvážen. I přes možnosti přímo ovlivňovat klíčová témata, jakými pro SZ lidská práva a životní prostředí samozřejmě jsou, Strana zelených musela ukončit svou podporu Fischerově vládě, protože způsob jejího fungování je v rozporu s tím, co strana prosazuje."

 

Právě se děje

Další zprávy