Je to slabý premiér, pustil se Topolánek do Fischera

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 3. 2010 10:03
Europoslanec ODS Hynek Fajmon chce, aby partaj šla do "opozice"
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek v krátké době už podruhé kritizuje premiéra Jana Fischera. Vyčítá mu, že je jako šéf kabinetu slabý.

"Jeho nominace na premiéra byla v danou chvíli logická, výsledek je tragický. Když měl možnost dělat razantní exekutivní opatření, tak je neudělal. Měl se postavit stávce - on se ale vyhnul negativu a konzumoval pozitiva," řekl doslova v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Připomeňme, že Jana Fischera na post premiéra nominovala loni právě ODS.

Topolánek: Fischerova reakce byla hysterická

Vztahy Topolánek-Fischer se zkalily už nedávným Topolánkovým videorozhovorem pro gay magazín LUI při lifestylovém focení. Záznam Topolánkova, jak on sám říká neformálního rozhovoru unikl na veřejnost. Směrem k Janu Fischerovi v něm např. řekl: "Gusta Slamečka, když jde do tuhého, tak jako ministr uhne. A to ten Fischer prostě je Žid, není to gay, uhne ještě dřív. To nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem."

Jeho reakce byla hysterická, říká k tomu pro HN teď Topolánek: "Psali jsme si esemesky, myslím, že se urazil proto, že jsem řekl, že je slabý premiér."

ODS jako opoziční strana?

Topolánek není ovšem jediným kritikem Fischerovy vlády. Europoslanec za ODS Hynek Fajmon se dnes v ranním vysílání ČT vytasil s nápadem, aby ODS odešla do "opozice" a přestala podporovat Fischerův úřednický kabinet. Fajmon to prý straně navrhne.

"Připadá mi to jako zcela irelevantní návrh, protože jde o nestranický kabinet," reagoval tamtéž Fajmonův spolustraník, poslanec Jiří Pospíšil.

Pravdou ovšem je, že v tomto "nestranickém" kabinetu si ODS, ČSSD a Strana zelených rozdělily křesla, na která nominovaly své lidi a otevřeně se za ně staví.

Zelení: naše vláda to už není

Pokud by ODS přišla s tím, že stahuje podporu Fischerově vládě, byla by už druhá. Předevčírem totéž udělali zelení - kvůli tomu, že premiér navrhl na post ministra pro životní prostředí Jakuba Šebestu, který je už ministrem zemědělství.

Liška ale zároveň prohlásil, že nominaci na tento ministerský post Fischer nekonzultoval nejen se zelenými, ale ani s ODS. "Jediný, s kým to konzultoval, byl Jiří Paroubek," řekl Liška pro Aktuálně.cz. "Z toho vyplývá jeho jednoznačné sdělení, že se opírá vlastně v posledních dnech a týdnech své vlády výlučně o podporu sociální demokracie."

Zelení se proto rozhodli vládu dál nepodporovat a stáhnout Michaela Kocába, který je jimi nominovaným ministrem. Kocáb ale nejdřív zeleným řekl, že odejde, teď váhá.

Kdo za námi ještě stojí?

Fischerova vláda se tak zhruba dva měsíce před volbami ocitá v politickém vakuu. Nepřízeň zelených s jediným ministrem její stabilitu příliš neohrozí, se ztracenou podporou ODS by to bylo o něco horší. Těžko si ale představit tahanice o nové složení kabinetu uprostřed zuřivých předvolebních útoků.

U veřejnosti si kabinet Jana Fischera uchovává svou popularitu, byť v březnovém průzkumu CVVM mírně poklesla. I tak se ale drží hned za prezidentem - vládě dál věří 68 % lidí. A právě to může politické strany před volbami lehce znervózňovat.

 

Právě se děje

Další zprávy