Odbory jdou proti vládě, vyhlásily měsíc neposlušnosti

Red Dom
14. 4. 2008 18:01
Každý týden bude před Úřadem vlády demonstrace
"Pojďte, půjdeme se podívat, jak naši poslanci pracují pro dobro nás všech," vyzval přítomné senátor Milan Štěch, předseda pořídající Českomoravské konfederace odborových svazů.
"Pojďte, půjdeme se podívat, jak naši poslanci pracují pro dobro nás všech," vyzval přítomné senátor Milan Štěch, předseda pořídající Českomoravské konfederace odborových svazů. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Odboráři chystají protesty proti ekonomickým reformám Topolánkovy vlády.

Na dnešním jednání se dohodli, že vyhlásí "Měsíc občanské neposlušnosti". Od 14. května se budou každý týden scházet před Úřadem vlády při jednání kabinetu.

Zda vyhlásí stávku, zatím není zřejmé. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha zvažují výstražnou stávku.

"Chceme protestovat proti dopadům stávající reformy a také proti zamýšleným změnám ve zdravotní či důchodové reformě," řekl Aktuálně.cz Štěch.

Odboráři budou před jednáním Topolánkova kabinetu hodnotit a kritizovat vždy jedno konkrétní téma, například již zmiňovanou reformu zdravotnictví nebo zákoník práce.

Nelíbí se nám chování vlády

Protestům a ostré kritice neujde ani premiér Mirek Topolánek. Ten na posledním zasedání tripartity na odboráře křičel a nazval je lháři.

"Premiér nám řekl, že lžeme a okrádáme zaměstance o teplá jídla," popsal Topolánkův výlev místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "A taky řekl, že se doposud domníval, že ta tripartita moc k ničemu není, ale teď je přesvědčený o tom, že je úplně nanic," dodal.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Připomeňte si:
Jste lháři, řekl Topolánek odborářům. Chtějí omluvu
Odboráři se s Topolánkem znovu sejdou. Mají podmínky

Odbory budou chtít také znát postoj celé vlády k jednání tzv. tripartity, tedy zástupců vlády, odborů a zaměstnanců.

"Trváme na tom, aby vláda deklarovala, jak si představuje sociální dialog. A to zejména v době, kdy se Česká republika chystá na předsednictví. V evropských zemích je totiž sociální dialog naprosto běžným způsobem komunikace," uvedl Štěch.

Stávka? Zvážíme

Odboráři se v pondělí neshodli na tom, jestli vyhlásí také stávku, o které už několik týdnů mluví.

"20. května bude náš sněm projednávat vyhlášení stávky. Bude to rozhodnutí nejvyššího orgánu mezi sjezdy. Nezamýšlíme generální stávku, nechceme politickou změnu. Poždujeme, aby se vláda chovala slušně  a reforma nebyla schvalována pouze s pomocí dvou přeběhlíků," upřesnil Štěch.

Dodal, že by výstražná stávka spočívala v tom, že by se na nějakou dobu přerušila práce.

Protesty po celé republice

Protestovat se nebude jen v Praze před Úřadem vlády, ale i v jiných městech. Už 22. května se koná mítnink odborářů v Ostravě, 29. května v Ústí nad Labem a o osm dní později v Pardubicích.

Štěch upozornil na to, že protestů a mítinků se nemusí účastnit jen odboráři, ale také široká veřejnost.

"Mnoho lidí má problém například s poplatky, se zamýšlenou privatizací pojišťoven a transformací nemocnic, jsou naštvaní. Rádi je na našich akcích uvítáme," nechal se slyšet Štěch.

 

Právě se děje

Další zprávy