Obstrukce opozice zabraly. Vláda sáhla po krajní nouzi

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 10. 2010 22:30
Zásadní kouzlo vládního tahu: Zákony by projednal ještě starý Senát
Žena, jež to má nyní v rukách. Miroslava Němcová má vyhlásit legislativní nouzi
Žena, jež to má nyní v rukách. Miroslava Němcová má vyhlásit legislativní nouzi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda Petra Nečase jde do protiútoku proti krokům opozice. A žádá tak o vyhlášení stavu legislativní nouze. ČSSD totiž zablokovala zrychlené schválení čtyř zákonů, které bezprostředně souvisejí s rozpočtem.

Jedná se o zdanění státního příspěvku na stavební spoření - a to také u už uzavřených smluv, o balík škrtů ministerstva práce, zdanění např. penzí u pracujících důchodců s vysokými příjmy a snížení příspěvku státu pro politické strany.

Všechny tyto "škrtzákony" přitom vláda potřebuje, aby prosadila státní rozpočet na příští rok jen se schodkem 135 miliard. Je pro ni nutné tedy, aby tyto zákony platily už od 1. ledna 2011.

Vládní finta

Stav legislativní nouze ale nemohla vláda uplatnit u zákonů, které už sněmovna začala projednávat - jeden dokonce už prošel prvním čtením.

Kabinet Petra Nečase proto všechny čtyři návrhy vezme zpět a předloží je znovu, tentokrát rovnou se žádostí o vyhlášení nouze. Ani tak ale nemá jistotu, že opozice nepoužije ústavní žalobu.

"Není způsob, jak zabránit této ústavní stížnosti," připustil premiér Petr Nečas (ODS).

A úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mu to večer v České televizi potvrdil: "My napadneme zpětné zdanění stavebního spoření. A napadneme i proceduru."

"Provádíte sabotáž veřejných rozpočtů," prohlásil v ČT premiér s tím, že pak bude sněmovna schvalovat rozpočet s nepravdivými čísly. "Finanční trhy neošálíte. To můžete možná tady v televizi, ale finanční trhy ne."

"Procedurálně je to v pořádku," řekla Aktuálně.cz předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Tu vláda požádá, aby stav legislativní nouze vyhlásila od 1. do 5. listopadu.

Zároveň požádá předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS), aby Senát projednal tyto návrhy také urychleně v této lhůtě. To má jedno kouzlo: rozhodl by o nich Senát ještě ve starém složení, tedy s převahou pravice.

Kdo "umí" jednací řád, vyhrává

Procedurálními zbraněmi ostatně dnes šermovaly obě strany.

Nejprve opozice - tedy ČSSD a komunisté - zablokovala možnost, že by poslanci schválili návrhy zákonů během jediného čtení.

Jednání sněmovny jsme sledovali online:
Škrty ve sněmovně: Poslanci skončili předčasně

A poté, co koalice navrhla alespoň zkrácení lhůt pro projednávání ve výborech, přišel další úder.

"Já bych rád vznesl veto jménem dvou poslaneckých klubů ČSSD a KSČM proti zkrácení lhůty pro projednávání tohoto návrhu zákona pod třicet dnů na základě jednacího řádu Poslanecké sněmovny," oznámil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tím by se zákony ve výborech projednávaly dalších 60 dnů - bez šance, že by začaly platit k 1. lednu. A nakonec opozice schůzi dokonce předčasně ukončila.

Při projednávání balíku škrtů ministra práce a sociálních věcí totiž požádal Bohuslav Sobotka jménem klubu ČSSD krátce před půl šestou o dvouhodinovou přestávku na poradu klubu. Úterní schůze tím prakticky skončila, protože koalice nestačila požádat o prodloužené jednání i po sedmé večer.

Rétorická bitva bez výsledku...

Sociálním demokratům vadily návrhy zákonů jako takové, nejvíc se ale strefovali do zdanění stavebního spoření, a to i zpětně - u už uzavřených smluv o stavebním spoření.

"Myslím, že v tuhle chvíli nejde ani tak o šest, šest a půl miliardy korun, které vláda ukradne z účtů čtyřem a půl milionu občanů. Prostě ukradne," prohlásil Bohuslav Sobotka. "Tady jde o důvěru občanů ve stát."

"Velmi se omlouvám, budu-li teď hovořit poněkud zastřeným hlasem. Nicméně ten vichr upřímných emocí, který zavanul projevem pana poslance Sobotky, mi vehnal slzy do očí a stiskl mi hrdlo,"zlehčoval Sobotkovo vystoupení ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vtip proti obstrukcím nepomohl.

Opozice mluvila o "ohýbání jednacího řádu sněmovny", ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) zase o "nebývalé míře demagogie, na kterou nejsem z komunální politiky zvyklý".

Další kolo začne ve středu - to začnou poslanci projednávat státní rozpočet na příští rok. Bohuslav Sobotka v ČT v úterý prohlásil, že v případě rozpočtu ČSSD žádné obstrukce nechystá.

 

Právě se děje

Další zprávy