Škrty ve sněmovně: Poslanci skončili předčasně

Petr Kučera Jan Němec (redaktor) Petr Kučera, Jan Němec (redaktor)
26. 10. 2010 17:40
Vládě neuspěla se zkráceným projednáním návrhů. Teď chystá jiné řešení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Neúspěchem skončil záměr vlády prosadit ve sněmovně čtyři důležité novely ve zrychleném řízení, tedy ještě během prvního čtení. Zkrácení obvyklých lhůt totiž vetovaly ČSSD a KSČM.

Koaliční většině poslanců se sice podařilo prosadit škrty ve státním příspěvku na stavebním spoření, zatím ale pouze v řádném pvním čtení. Novelu by teď měl projednat rozpočtový výběr sněmovny a pak ve standardní lhůtě i Senát.

Kvůli nové většině v Senátu tak ČSSD může start škrtů zdržet. Přitom minimálně daňové změny pro rok 2011 by měly být účinné k 1. lednu, jinak hrozí problém s jejich retroaktivitou.

Jednání o druhém z návrhů - úsporném balíčku ministra práce a sociálních věcí - už ale poslanci nedokončili. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka totiž požádal o dvouhodinovou přestávku na jednání poslaneckého klubu, což v praxi znamenalo ukončení úterního jednání.

Sobotkovi se nelíbí, že Nečasova vláda chce požádat o vyhlášení stavu legislativní nouze, aby škrty stihla projednat včas. Podle zákona je takový postup možný jen z mimořádných důvodů. Ve sněmovně se o něm nikdo z vlády oficiálně nezmínil.

Stav legislativní nouze, umožňující vládě rychlejší projednání zákonů, může být podle zákona vyhlášen jen "za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody".

Průběh jednání jsme sledovali v online reportáži.

17:36 - Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky vláda ohýbá jednací řád sněmovny. "Nemohu vyloučit, že to bude předmětem zkoumání Ústavního soudu," pohrozil koalici.

17:30 - Předsedové poslaneckých klubů vládní koalice oznámili, že se v 18:00 hodin mimořádně sejde vláda. "Nezbývá nic jiného," prohlásil předseda poslanců ODS Petr Tluchoř s tím, že vláda najde řešení. Kabinet Petra Nečase podle všeho požádá o stav legislativní nouze, ve kterém je možné přijímat zákony ve zrychleném režimu.

17:23 - Sobotka vzápětí požádal o dvouhodinovou přestávku na jednání klubu ČSSD. Předsedající schůze pak musel ukončit dnešní jednání, protože by pokračovalo až po 19. hodině.

17:22 - "Proč nám tento záměr předseda vlády neoznámil? Nevšiml jsem si, že by se něco podstatného změnilo. Není tu zemětřešení ani povodně - nic, co by bránilo řádnému projednání vládních návrhů ve sněmovně," zdůrazňuje Sobotka. Za zpoždění si prý může vláda sama.

17:21 - Formálně by vláda nejdříve musela tyto návrhy stáhnout ze sněmovny a znovu je schválit v režimu legislativní nouze, který by na návrh předsedy vlády vyhlásila předsedkyně sněmovny. Škrty by díky tomu prošly ve sněmovně do týdne, do dalších 10 dnů by je musel projednat Senát. Vládní poslanci by tak získali i dost času na přehlasování případného veta Senátu. Jedině díky tomu by škrty začaly platit už od ledna tak, jak vláda původně zamýšlela.

17:20 - Bohuslav Sobotka přerušil projev a cituje zprávu webu iHned. Ten potvrzuje dosavadní spekulace, podle nichž chce vláda požádat o vyhlášení stavu legislativní nouze, aby mohla své návrhy schválit co nejdříve.

17:13 - Opět dlouhý projev šéfa opoziční ČSSD. Hovoří o dopadech na střední třídu. Vrátil se také k předvolebnímu strašení Řeckem. "Posledních pět let vládla v Řecku pravice a snižovala daně," řekl Sobotka k příčinám řeckého zadlužení.

17:05 - Nečas připomněl stomiliardový deficit rozpočtu v roce 2006, kdy byl Sobotka ministrem financí. Tehdy zde nebyla ekonomická krize jako dnes, ale šestiprocentní ekonomický růst.

16:58 - Poprvé dnes hovoří předseda vlády Petr Nečas (ODS). Sobotkův dlouhý projev označil za demagogickou kanonádu. "Částečně nezná fakta, částečně je ignoruje a částečně zapomíná," řekl na Sobotkovu adresu. Nečas také obhajuje reformy v sociální oblasti z doby, kdy on sám byl ministrem za Topolánkovy vlády. Míra ohrožení chudobou je v Česku podle mezinárodních statistik nižší než v ostatních zemích Evropské unii a vloni ještě mírně klesla.

16:55 - Drábek také připomíná, že v letech 2000 a 2001 byla v Česku vyšší míra nezaměstnanosti než teď na konci ekonomické krize. Faktem podle něj také je, že rovná daň či snižování daňové sazby vedly naopak k vyšším příjmům státního rozpočtu.

16:52 - Ministr Drábek: "Ano, jsou to bolestivá opatření, ale nezbytná k tomu, aby za tři nebo pět let bylo lépe, nikoliv hůře." Na nejchudší občany podle něj škrty nedopadnou, protože tito lidé jsou součástí systému hmotné nouze a na něm se vůbec nic nemění.

16:40 - Zatím rekordně dlouhý projev má teď Bohuslav Sobotka. Připomíná i předchozí škrty za Topolánkovy vlády, kdy byl ministrem práce a sociálních věcí Petr Nečas. Současné návrhy podle něj dál poškodí hlavně střední třídu - vláda jí například vezme nárok na porodné. Přitom právě střední třída je podle něj "hlavním sponzorem" státního rozpočtu poté, co Topolánkova vláda zrušila vyšší daňovou sazbu nejbohatším.

16:35 - Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka znovu opakuje, že mu na vládních škrtech chybí hlubší koncepce. Je podle něj škoda, že vláda zatím neseznámila občany s celkovou filozofií zamýšlených změn - tedy kam by v příštích letech měly zemi dovést.

16:10 - Projednávaný balíček také ponechává jednotnou výši nemocenské při dlouhodobé pracovní neschopnosti, nezvyšuje ji tedy podle původního plánu na dřívější vyšší úroveň. Zároveň prodlužuje období, po které nemocenskou nevyplácí stát, ale zaměstnavatel (formou náhrady mzdy). Od Nového roku má činit tři týdny místo dosavadních dvou.

16:05 - Součástí balíčku, který nyní poslancům představuje ministr Jaromír Drábek (TOP 09), jsou zejména škrty v sociálních dávkách. Mimo jiné skončí plošně vyplácené porodné, klesne čtyřletá varianta rodičovského příspěvku, zruší se sociální příplatek. Zpřísní také pravidla pro podporu v nezaměstnanosti. Kdo dá sám výpověď nebo odejde dohodou, dostane menší podporu. Podrobnosti jsme o návrzích psali v předchozích článcích, odkazy najdete pod tímto textem.

16:00 - Na řadu přichází úsporný balíček navržený ministrem práce a sociálních věcí.

15:58 - Protože opozice schválení hned v prvním čtení vetovala, přikázala sněmovna projednat návrh změn ve stavebním spoření rozpočtovému výboru. Opozice navíc zablokovala i návrh na zkrácení lhůt na projednávání ve výborech - návrh tedy půjde běžnou procedurou, výbory mají tedy na projednání 60 dnů. Pak teprve zákon půjde do 2. čtení.

15:50 - Opět hovoří Miroslav Kalousek. Na zmínky o nespravedlnosti chystaných škrtů reagoval mimo jiné připomenutím, že dosud se na vysoké státní příspěvky spořitelům musí skládat všichni občané - tedy paradoxně nejvíce tratí ti nejchudší, kteří na vlastní spoření nemají.

15:45 - Debata probíhá v povolebním období a je tedy nezvykle věcná. Na programu schůze se poslanci shodli během několika málo minut, ani debatu o stavebním spoření zřejmě opozice nebude zbytečně prodlužovat.

15:40 - I opoziční poslanci ale vítají Kalouskův záměr, aby v budoucnu mohly stavební spoření poskytovat i banky, nejen stavební spořitelny - větší konkurence by prý mohla vést k nižším poplatkům. Tento návrh nicméně je zatím nicméně ve fázi úvah, není součástí projednávané novely.

15:33 - K vládnímu návrhu se teď vyjadřují hlavně opoziční poslanci. Upozorňují například na to, že spořitelny nebudou mít dost peněz na úvěry ze stavebního spoření. Zmiňují také dopad na lidi s takzvanými bonusovými smlouvami - těch by se výrazněji zrušení dosavadního osvobození připsaných úroků od daně z příjmu.

Kalousek versus Rath: Retrospektiva, opilost, nebo porucha struktury?

15:22 - Kalousek demonstroval odbornou převahu, když Rathovi vyčetl špatně použité slovo "retrospektiva" (místo správného retroaktivita). Doporučil mu, aby cizí slova používal jen tam, kde si je zcela vědom jejich významu.

15:20 - I tentokrát si Rath neodpustil osobní rýpnutí do Kalouska - vypadá to prý, že není ve střízlivém stavu. Kalousek jej vzápětí ujistil, že kvůli zdravotnímu stavu musí již několik měsíců přísně abstinovat. "Tak buď je to používáním nějakých jiných chemických látek, případně to je už porucha struktury, a to je daleko vážnější. Z toho už se nevyspíte!" reagoval Rath.
Osobní výpady poslance ČSSD musela mírnit předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

15:18 - "Podvedli jste 4,5 milionu lidí," vyčítá Rath koaliční vládě. "Většinu roku jim jako stát říkáte: Spořte a dostanete podporu 3000 korun. A na konci rokuk, když už peníze uložili, jim najednou řeknete, že ta podpora bude jenom poloviční."

15:15 - U mikrofonu je David Rath (ČSSD). Z vládního záměru zavést 50% daň prý byl původně nadšen, protože si myslel, že vláda jde "obvyklou evropskou cestu - kdo víc vydělává, platí vyšší sazbu daně". Bohužel ale vláda chce místo zdanění bohatých nebo bank zdanit drobné střadatele.

15:08 - „Škrty ve stavebním spoření a podpoře rodin dopadnou hlavně na střední třídu, která je v Česku poměrně slabá," upozorňuje místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Vláda podle něj bohužel vůbec nespočítala, jak se škrty na střední třídě celkově projeví. Vadí mu, že novely předkládá jednotlivě, ne jako součást komplexnějšího záměru.

15:05 - ČSSD a komunisté vetovali Kalouskův návrh, aby se lhůta pro projednání návrhu ve výborech zkrátila na 15 dnů. Stačí, když návrh vetují dva poslanecké kluby. Podle jednacího řádu sněmovny by tedy mělo projednání trvat alespoň 30 dnů. Díky nově získané většině ČSSD v Senátu by tak mohla levice zbrzdit škrty tak, že nestihnou být účinné od 1. ledna. 

15:02 - Ministr financí si rýpl do nejasností kolem financování bytu šéfa ČSSD. „Pan předseda Sobotka nemůže vědět, jak konkrétně ta smlouva o stavebním spoření vypadá. On spoření nepotřebuje, na byt už si našetřil z poslaneckých náhrad."

Stát poruší slib občanům, říká Sobotka

15:00 - Podle Kalouska nejde o porušení legitimní očekávání občanů. Výše státního příspěvku totiž není stanovena ve smlouvě se státem, jak tvrdí Sobotka. „Smlouva jen odkazuje na aktuální znění zákona," vysvětluje Kalousek. Už dříve řekl, že jde jen o takzvanou nepravou retroaktivitu, která je podle právníků přípustná.

14:51 - „Je zatracený rozdíl, jestli zvyšujeme daně těm, kteří si na ně vydělali vlastní prací, šikovností nebi tvořivostí, nebo zda zatěžujeme odvodem státní příspěvek, který lidé dostávají od státu," vysvětluje Kalousek. Výši státního příspěvku si lidé podle něj „zasloužili" jen tím, že ji takto v minulosti určili zákonodárci. „Přitom je to něco jako sociální dávka. A příspěvek budeme poskytovat i nadále, jen v poloviční míře," dodává Kalousek.

14:48 - Na Sobotku hned reaguje ministr financí Kalousek. Začíná bonmotem: „Velmi se omlouvám, pokud teď budu hovořit poněkud zastřeným hlasem, ale vichr upřímných emocí předsedy Sobotky mi vehnal slzy do očí a stisknul hrdlo..."

14:42 - Podle Sobotky porušila koaliční vláda ODS, TOP 09 a VV také svůj slib, že nebude zvyšovat daně. Kromě 50% srážkové daně na státní příspěvek jde podle něj také o nižší daňovou slevu na poplatníka.

14:40 - Podle Sobotky bude zpětnými škrty porušen princip legitimního očekávání. Čtyřem a půl milionům klientů stát slíbil určité podmínky a podporu. Lidé se těmito podmínkami řídili a zaplatili podle nich i státní příspěvek za rok 2010. A stát jim teď zpětně mění podmínky za rok 2010, když jim tento příspěvek zdaní, upozorňuje Sobotka.

14:39 - Šéf ČSSD varuje i před širšími souvislostmi zpětných škrtů ve stavebním spoření. Jak chce vláda přesvědčit lidi, aby důvěřovali penzijním fondům a spořili si na důchod? Jak mají věřit, že stát po celou dobu zachová původní podmínky a státní podporu, když si nyní dovolí sáhnout na tak masový produkt jako je stavební spoření?

14:37 - Sobotka připomíná, že pouze TOP 09 před květnovými volbami hovořila o škrtech v podpoře stavebního spoření, nikoliv však zpětných. ODS ani Věci veřejné podle ní nic takového v programu neměly.

14:35 - "Některé vládní návrhy jsou nespravedlivé. Některé jsou sociálně absolutně necitlivé. A některé jsou zcela v rozporu s principy slušnosti a liberálního právního státu - jako právě zpětné škrty v podpoře stavebního spoření," domnívá se Sobotka.

ČSSD: U škrtů chybí hlubší koncepce

14:31 - Sobotkovi na vládních škrtech chybí hlubší koncepce. Je podle něj škoda, že vláda zatím neseznámila občany s celkovou filozofií zamýšlených změn - tedy kam by v příštích letech měly zemi dovést.

14:30 - U mikrofonu je úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle očekávání vládní návrh kritizuje.

14:26 - Kalousek připomíná, že v roce 2011 pak chce připravit definitivní systémovou úpravu stavebního spoření, který mimo jiné omezí státní podporu jen na účely vlastního bydlení. Novela, kterou nyní projednávají poslanci, takové omezení zatím neosahuje.

14:24 - Podle Kalouska není důvod, aby stát takto výrazně zvýhodňoval stavební spoření oproti ostatním finančním produktům, zvláště když na to v rozpočtu nejsou peníze.

14:22 - Vláda chce, aby byl státní příspěvek na stavební spoření za rok 2010 zdaněn 50% srážkovou daní. Má také skončit osvobození připsaných úroků od daně z příjmů (15 %). Počínaje příspěvkem za rok 2011 pak má příspěvek klesnout na maximálně 2000 korun.

14:20 - Jako první bod přichází na řadu vládní návrh na omezení státního příspěvku na stavební spoření. Obhajuje jej navrhovatel - ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

14:15 - Na programu schůze se poslanci dohodli nečekaně brzy. Koaliční většina schválila vládní návrh, aby se začalo čtveřicí důležitých vládních návrhů. Podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře je to nutné jako předpoklad ke schválení vládního návrhu státního rozpčotu na rok 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy