ČSSD brzdí "škrtformu", rozpočet je v problémech

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 10. 2010 13:40
Nadcházející schůze sněmovny bude procedurálním soubojem koalice a opozice
Začříná souboj!
Začříná souboj! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco vládní koalice se rozhodla, že protlačí "rozpočtové" zákony sněmovnou kompletně hned v úterý, i kdyby měli poslanci pracovat do noci, ČSSD jim dělá čáru přes rozpočet. Tento nápad bude vetovat - stačí jí k tomu hlasy vlastních poslanců.

"V tom případě navrhneme alespoň zkrácení lhůt," prohlásil předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Ale i to může opozice vetovat.

"Vláda má jistě už připravené opatření," dodává Tluchoř s tím, že všechny potřebné zákony "budou platit už 1. ledna 2011".

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už mluví o možnosti vyhlásit stav legislativní nouze, který umožňuje rychlé schvalování zákonů. I to už ale ČSSD ústy svého místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka označila "za ohýbání jednacího řádu sněmovny". Stav legislativní nouze se totiž většinou nevyhlašuje u zákonů, které už do sněmovny dorazily.

"Škrtzákony" zbrzdí i Senát

Jde o balíček ministerstva práce - včetně snížení platů státních zaměstnanců, a dále zdanění státního příspěvku u stavebního spoření nebo snížení příspěvků státu pro politické strany.

Těmito škrty chce vládat ušetřit zhruba 45 miliard. Pokud by tedy zákony nezačaly platit včas, mohl by schodek státního rozpočtu vylétnout vzhůru o miliardy korun.

Státní rozpočet přitom začnou poslanci probírat už ve středu, v prosinci by s tím měli skončit - a v tu chvíli by nový rozpočet měl vycházet jen ze zákonů, platných v tu dobu.

Všechny "škrtzákony" navíc poputují už do "oranžového" Senátu, u kterého se dá předpokládat, že bude tyto vládní předlohy sněmovně vracet a tím přijetí zase o nějaký čas oddálí.

 

Právě se děje

Další zprávy