Jak je vidět do českého rozpočtu? Horší dvojka

Radek Pecák Radek Pecák
19. 10. 2010 9:22
V České republice se nezpracovávají dva z požadovaných dokumentů
Státní rozpočty, za které odpovídal ministr Janota mohly být podle studie transparentnější
Státní rozpočty, za které odpovídal ministr Janota mohly být podle studie transparentnější | Foto: Jan Langer

Washington - V závěru první dvacítky se umístila Česká republika v přehledu Centra pro rozpočet a politické priority se sídlem ve Washingtonu D.C. To zveřejnilo výsledky rozsáhlého srovnávacího výzkumu „Open Budget Survey 2010" o transparentnosti státních rozpočtů v 94 zemích.

92 bodů ze sta možných dostala Jihoafrická republika, 90 Nový Zéland. Česká republika získala 62 bodů, což je méně než Slovinsko a Polsko, ale více než například Itálie či Slovensko.

Na úplném dně žebříčku se nalézají především africké státy - Niger, Kamerun, Senegal, Alžířsko a také Saudská Arábie.

Hodnocení se týká let 2008 a 2009

Index otevřeného rozpočtu (Open Budget Index) je stanoven na základě odpovědí na 92 otázek v dotazníku, který podrobně zkoumá osm základních rozpočtových dokumentů z hlediska jejich dostupnosti pro širokou veřejnost a rozsahu poskytovaných informací. Současně je zkoumána i role zákonodárců a Nejvyššího kontrolního úřadu a možnost občanů podílet se na procesu rozhodování o rozpočtu.  

Nyní zveřejněné výsledky se týkají rozpočtových let 2008 a 2009.

Dva požadované dokumenty vůbec neexistují 

Z celkem osmi hodnocených rozpočtových dokumentů byly v České republice hodnoceny „výborně" pouze měsíční a čtvrtlentní zprávy o pokladním plnění státního rozpočtu. Hodnocení „Velmi dobře" obdržel  vládní návrh státního rozpočtu, zákon o státním rozpočtu, státní závěrečný účet a stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu k návrhu státního závěrečného účtu. Ostatní dokumenty jsou hodnoceny „nedostatečně.

Dva dokumenty, které se rovněž hodnotí,  v České republice vůbec neexistují. Jedná se o předběžnou zprávu o rozpočtu (Pre-Budget Statement) a o rozpočet pro občany (Citizens Budget).

 

Právě se děje

Další zprávy