Obrana hledá náhradu za gripeny, přišly dvě nabídky

ČTK ČTK
2. 3. 2011 14:56
Česká armáda má stíhačky pronajaty do roku 2015
Česká armáda má stíhačky pronajaty do roku 2015
Česká armáda má stíhačky pronajaty do roku 2015 | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo obrany dosud obdrželo odpovědi od dvou partnerů, které v prosinci oslovilo s žádostí o předběžnou nabídku nadzvukových letounů pro českou armádu.

Obrana o zaslání nabídek žádala Francii, USA, Švédsko a konsorcium Eurofighter. Které dva z oslovených subjektů na výzvu dosud reagovaly, ministerstvo nesdělilo.

"K dnešnímu dni obdrželo ministerstvo obrany odpovědi od dvou z oslovených partnerů. Obdržené informace a podklady budou v nadcházejících týdnech analyzovány týmem, který připravuje Bílou knihu o obraně," sdělil Vladimír Lukovský z tiskové služby ministerstva.

Bílá kniha má určit koncepci a směřování rozvoje armády v následujících letech. Dokument dokončí experti ministerstva na jaře. Mimo jiné v něm budou zohledněny závěry vyplývající z nabídek nadzvukových stíhaček, uvedl Lukovský.

Obrana se oslovením partnerů vlastnících vojenská stíhací letadla snaží připravit ochranu vzdušného prostoru po roce 2015, kdy vyprší pronájem letounů Jas-39 Gripen. Mluvčí ministerstva Jan Pejšek nicméně nedávno zdůraznil, že zatím nejde o zahájení výběrového řízení, ale pouze o zjištění "vstupních informací".

Ministerstvo stále zvažuje různé varianty ochrany vzdušného prostoru a zatím se definitivně nerozhodlo pro pořízení nadzvukových letadel. Cílem písemné žádosti o informace je podle ministerstva zjistit, zda oslovení mají potenciál pro požadavky armády.

Po gripenech přijde nový tendr

Premiér Petr Nečas už dříve řekl, že po skončení pronájmu gripenů vypíše ČR na stíhačky nový tendr. "Musí být vypsáno nové výběrové řízení, které bude otevřené, do kterého se mohou přihlásit zadavatelé z více zemí. Nedovedu si představit, že by se jenom tak prodloužila existence letounů gripen v českém letectvu," řekl Nečas loni v listopadu.

Dodavatel gripenů, britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab, se podle premiéra bude moci tendru zúčastnit. Británie a Švédsko by ale měly poskytnout ČR veškeré údaje, které mají o možné korupci při pořízení gripenů.

V roce 1999, kdy ČR řešila nákup nadzvukových letounů, se o zakázku předběžně ucházelo pět firem. Česká vláda původně usilovala o nákup gripenů. Zakázku v hodnotě 60,2 miliardy korun schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana. Návrh ale nezískal podporu v parlamentu.

Česko nakonec gripeny do výzbroje armády zařadilo, když si na deset let od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů.

 

Právě se děje

Další zprávy