O Drobilovo místo bude boj. Zkusí to i Věci veřejné

Kateřina Eliášová
16. 12. 2010 17:10
Ministr Drobil odstoupil po korupční aféře
Foto: Jan Langer

Praha - Nástupce ministra životního prostředí Pavla Drobila bude dočasný a bude stejně jako Drobil z ODS.

To je zatím jediná jistota v hledání náhrady za politika, který jako vůbec první člen vlády Petra Nečase rezignoval.

"Toto místo je vyhrazeno v koaliční smlouvě pro ODS. Já předpokládám, že ministr životního prostředí bude vybrán z řad ODS," uvedl ministr odstupující kvůli korupční aféře na Státním fondu životního prostředí.

Nové jméno jeho strana zatím není známo.

Vládu čekají změny

Po Novém roce čeká vládu rekonstrukce a zatím není jisté, zda se tak stane už v lednu nebo až březnu. Představitelé vlády i tří koaličních stran o ní hovoří mlhavě a většinou jen naznačují, o čem se jedná.

"O tohle místo bude velký zájem a už teď je v této věci velký tlak," uvedl pod podmínkou anonymity člen Nečasova kabinetu.

Podle informací Aktuálně.cz se o místo ministra životního prostředí zajímají Věci veřejné, i když to navenek popírají. Zájem měly, už když koalice vládu vyjednávala a expertem pro tento resort se při vyjednávání stal současný ministr dopravy Vít Bárta.

V ODS se o něm nyní znovu mluví, ale Bárta sám odmítl, že by po Novém roce měnil resort.

ODS zatím trvá na tom, že křeslo ministra obsadí svým člověkem.

"Budeme se o tom bavit příští týden," řekl Aktuálně.cz člen nejužšího vedení strany. Připustil, že nástupce bude úřad řídit jen dočasně, dokud nedojde k avizovaným personálním změnám. Že by post po Drobilovi převzala někdejší ministryně Fischerovy vlády Rut Bízková, jak se spekuluje, je podle členů ODS vyloučené.

Ministr pro ekotendr

Křeslo ministra životního prostředí stouplo na ceně hlavně kvůli finišující zakázce na vyčištění zamořených území, pro kterou se i po několikerém snížení počítá s částkou v řádu desítek miliard korun.

Krátce před jeho rezignací pověřil premiér Petr Nečas odcházejícího Pavla Drobila tím, aby zpracoval pro zakázku nový plán. Už veřejně řekl, že už vyhlášený tendr chce zpacifikovat - totiž otevřít obálky a nevybrat vítěze. A pak vyhlásit novou soutěž.

Sjednotit veškerou likvidaci do jediné obří zakázky se rozhodl bývalý premiér Mirek Topolánek a tehdejší (i současný) ministr financí Miroslav Kalousek na konci roku 2008. Nečas chce však rozdělit zakázku do několika menších - šanci by tak dostalo mnohem více firem. Kalousek je proti.

Ministr financí a zároveň místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyloučil, že by o Drobilovo místo měla zájem TOP 09.

"My o změně v resortech neuvažujeme," řekl Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy