Nový zelený ministr: Kamiony by v pátek jezdit neměly

Pavel Baroch
6. 5. 2009 12:35
Ve sněmovně však tento návrh nemá velké šance

Praha - Nastupujícímu ministru životního prostředí Ladislavu Mikovi se zamlouvá představa jeho předchůdce Martina Bursíka rozšířit zákaz jízd kamionů na páteční odpoledne.

"Můj osobní názor je, že v pátek by kamiony jezdit neměly. V principu je to správný krok," řekl Aktuálně.cz Miko.

Ve sněmovně přitom leží vládní návrh, který s rozšířením zákazu kamionu počítá. Není ale pravděpodobné, že by ho poslanci po pádu vlády a rozpadu koalice přijaly.

"Ohlasy z poslanecké sněmovny ukazují, že tento návrh podporu nemá," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka. Negativně se k pátečnímu zákazu kamionů staví i odstupující ministr Petr Bendl.

Omezení pro kamiony

  • Teď nesmí kamiony jezdit v pátek od 17.00 do 21.00, ale jen o letních prázdninách, a v neděli od 13.00 do 22.00 hodin.
  • Vláda navrhla, aby kamiony nesměly jezdit po celý rok v pátek mezi 15.00 a 18.00 hodin.
  • Zákaz by měla těžká nákladní auta i v neděli od 00.00 do 22.00 hodin.

"Nedivil bych se, kdyby se na to v poslaneckém klubu ODS dívali jinak, než když byla vládní koalice," řekl nedávno na dotaz Aktuálně.cz Bendl.

S kamiony Bursík narazil

Miko zatím nesdělil, jak bude postupovat, pokud sněmovna návrh na páteční omezení jízd těžkých nákladních automobilů odmítne. To, že se nepodařilo do pádu vlády prosadit omezení jízd kamionů, pokládá Mikův předchůdce Bursík za jeden ze svých neúspěchů.

"Ministerstvo dopravy bylo největším oříškem a nejproblematičtějším partnerem. Horším než ministerstvo průmyslu a obchodu," řekl Bursík, když hodnotil své dvouleté působení v ministerském křesle.

Připomněl, že vláda kvůli ekonomické krizi rovněž nezavedla mýto pro automobily těžší než 3,5 tuny a zároveň ani nerozšířila mýtný systém na všechny státní a krajské silnice, jak původně plánovala.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nákladní doprava se propadla

Jedním z argumentů ministerstva dopravy, proč nerozšířit zákaz jízd kamionů i na páteční odpoledne, je výrazný propad nákladní dopravy v souvislosti s ekonomickou krizí, a to téměř o pětinu.

Odstupující ministr Petr Bendl soudí, že lepší než zákaz by bylo lepší zvýšit sazby mýtného v některých časech, což by dopravce nutilo jezdit v době, kdy by to bylo levnější.

Hospodářská komora, která od počátku odmítala páteční zákaz kamionů, považuje Bendlův nápad za rozumný kompromis.

 

Právě se děje

Další zprávy