Bursík útočí svými zákony na zelené svědomí poslanců

Pavel Baroch
27. 4. 2009 10:09
Ve sněmovně čeká na vyřízení osm ekologických předpisů
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo životního prostředí, které chce ještě před volbami prosadit v parlamentu několik svých zákonů, se pokusí přesvědčit poslance útokem na jejich "zelené" svědomí.

Úřad pod vedením Martina Bursíka tvrdí, že pro poslance připravil ekologický test. Pokud zvednou ruku pro zákony z jeho hlavy, v zelené zkoušce obstojí.

"Po pádu vlády už nemá význam pokračovat v dělení na koalici a opozici a bojkotovat vládní návrhy zákonů jen proto, že jsou vládní. Očekáváme tedy, že poslanci budou rozhodovat věcně," řekl Bursíkův první náměstek Jan Dusík, který se zároveň lídrem Strany zelených v evropských volbách.

"Ochranu životního prostředí před parlamentními volbami slibovaly všechny strany. Nyní mají možnost ukázat, nakolik svůj slib myslely vážně," dodal Dusík.

Ekologické zákony

  • Novela zákona o ochraně přírody a krajiny zpřísňuje povolování kácet aleje podél silnic
  • Novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu výrazně zvyšuje poplatky za pozemky, kde se třeba chystá nová výstavba
  • Novela horního zákona upřesňuje podmínky pro odpis zásob, má více chránit obce před těžbou
  • Rozšíření zákazu jízdy kamionů na páteční odpoledne
  • Novela zákona o odpadech zavádí povinnost obchodům odebírat vybité baterie
  • Novela zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí dává lidem možnost obrátit se na soud
  • Technická úprava zákona o průmyslových haváriích
  • Technická úprava zákona o právu na informace o životním prostředí

Nastupující ministr: Je to zelený test

Ve sněmovně nyní v různých fázích schvalování čeká na projednávání osm zákonů, které připravilo nebo se na nich podílelo ministerstvo životního prostředí. Některé z nich přitom u poslanců leží už dlouhé měsíce.

K ekologickým zákonům se hlásí i kandidát na ministra životního prostředí Ladislav Miko. Pokud opravdu Bursíka nahradí, chce se pokusit předlohy v parlamentu prosadit.

"Je to skutečně test politických stran a celého parlamentu, jaký mají vztah k životnímu prostředí," řekl deníku Aktuálně.cz Miko. Ve shodě se současným vedením ministerstva tvrdí, že nyní při schvalování ekologických zákonů už nejde o politiku. "Je to ve věcné rovině," dodal.

Zákaz kamionů je ohrožen

Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že do předčasných voleb, které se konají v říjnu, se poslanci sejdou ještě na dvou společných schůzích. Že však nebude jednoduché všechny předlohy prosadit, ukazují už nyní výroky některých politiků.

Ohrožena může být koaliční dohoda o rozšíření zákazu jízd kamionů na pátek odpoledne.

"Nedivil bych se, kdyby se na to v poslaneckém klubu ODS dívali jinak, než když byla vládní koalice," řekl nedávno na dotaz Aktuálně.cz ministr dopravy v demisi Petr Bendl.

Můžeme přijít o evropské peníze, varuje ministerstvo

Vedení ministerstva chce s poslanci o ekologických zákonech jednat, aby je přesvědčilo o prospěšnosti předloh. "Budeme jednat se všemi subjekty v poslanecké sněmovně, jsme připraveni všechny zákony obhajovat," řekl Bursíkův náměstek Jan Dusík.

Varuje, že neschválení některých zákonů může mít pro Česko velmi citelný dopad. Pokud by například parlament znovu odmítl novelu zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí podle evropských předpisů, mohla by republika kromě popotahování u Evropského soudu přijít i o peníze z evropských fondů.

Z nich se totiž čerpají peníze i na projekty, které se posuzují právě podle tohoto zákona. Novelu zákona nyní předkládají poslanci z několika stran, takže náměstek Dusík věří, že sněmovna předlohu schválí.

 

Právě se děje

Další zprávy