Nový zákon: Pokuta 250 tisíc za prodej tabáku dítěti

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
5. 2. 2008 9:45
Bude stopka pro kouření na hřištích?
Zákaz kouření nově platí i v bavorských hostincích. V jednom z nich našli možnost, jak mu vyhovět. Tělo kuřáka je uvnitř, cigareta venku.
Zákaz kouření nově platí i v bavorských hostincích. V jednom z nich našli možnost, jak mu vyhovět. Tělo kuřáka je uvnitř, cigareta venku. | Foto: Reuters

Praha - Porušení protikuřáckého zákona, pokud sněmovna jeho novelu schválí podle předloženého návrhu, bude velmi drahé. Autor novely poslanec Boris Šťastný chce, aby například za prodej tabáku nezletilým činila pokuta 250 tisíc korun - a to bez výjimek.

O zákonu rozhoduje sněmovna na nynější schůzi, příští týden by se mohla dostat k poslednímu hlasování. Šťastný svými návrhy na pokuty odpovídá kritikům, kteří se ptají, zda se případné zákazy budou dodržovat.

Poslední verze protikuřáckého zákona schválená předloni se totiž v praxi často porušuje.

"Dosud je v zákoně určena horní hranice pokuty, například pokuta do padesáti tisíc korun, to dává velký prostor úředníkovi a sankce nakonec může být i nulová," vysvětluje své námitky Šťastný.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Elektronická cigareta? Zákon ji do hospod pustí 

Cigareta na stadionu za 150 tisíc

Zákon by mohl zakázat i prodej cigaret například na sportovních akcích pro děti a mladé lidi. Kdo by byl přistižen při porušování tohoto pravidla, mohl by "vyfasovat" pokutu 150 tisíc korun.

Zákaz by mohl poskytnout i samotné kouření na místech, kde se pohybují děti. "Dnes je u nás povolenou kouření na dětských hřištích. To by se mělo změnit," řekl Šťastný.

Kontrolní pravomoce by měly být hlavně v rukou samotných obcí. Česká obchodní inspekce by měla kontrolovat prodej cigaret a tabáku. Městská i republiková policie by měly mít pomocnou roli.

Poslanci už ustupují

Není ovšem jisté, jak sněmovna o tvrdých sankcích pro obchodníky nakonec rozhodne. Poslanci zdravotního výboru sněmovny se postavili proti.

Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz
Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Poslanci chtějí absolutní zákaz kouření v restauracích

Poslanci naopak podpořili "vlajkovou loď" zákona, kterou je úplný zákaz kouření v restauracích. Výjimku by mohly tvořit jen ty podniky, které mají stavebně oddělenou dobře větratelnou část pro kuřáky.

Normu ještě ve sněmovně čeká druhé a třetí čtení. Konečné hlasování by mohlo být na řadě příští středu.

 

Právě se děje

Další zprávy