Poslanci chtějí absolutní zákaz kouření v restauracích

Martina Macková
16. 1. 2008 14:20
Poslanci věří: Při konečném hlasování je vše možné
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanci zdravotního výboru sněmovny doporučí schválit absolutní zákaz kouření v českých hospodách a restauracích.

Poslali tak vzkaz sněmovně, aby se zachovala stejně jako mnohé evropské státy a zakázala kouřit v barech bez výjimky. Pro byla absolutní většina členů výboru, dva byli proti a dva se zdrželi.

Kouření už v restauracích zakázala například Velká Británie, Irsko, Francie, Itálie, Norsko, Finsko, Švédsko, zákaz platí také v USA a Kanadě.

"Jdeme postupnými krůčky. Je to tvrdší zákaz, ale je to dobře," řekl poslanec Boris Šťastný (ODS), který je autorem novely protikuřáckého zákona. Poslanec říká, že bude lobbovat u poslanců své strany, i u těch opozičních, přitom usnesení výboru pomohli odhlasovat především poslanci ČSSD a KSČM.

"Naše usnesení je jen doporučení, ale odpovídá evropským standartům. Udělám pro schválení absolutního zákazu na plénu maximum, stát se může cokoliv," míní Šťastný.

Poslanci přitom zvažovali hned několik variant od zákazu bez výjimek až po svobodné rozhodnutí majitele restaurace. Ten by se dle této verze mohl sám rozhodnout, zda bude jeho podnik kuřácký či nekuřácký a podle toho ho označit.

"Jako největší kompromis, který by plénum mělo přijmout, vidím můj původní návrh, který počítá se stavebně oddělenými částmi restaurace pro kuřáky a nekuřáky," věří poslanec.

Kuřáci před hospodou, špatný příklad

Šéf výboru exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) také hlasoval pro absolutní zákaz.

"Na plénu to se schválením může ještě dopadnout jinak, ale je to jasný signál," řekl. "Osobně bych byl pro absolutní zákaz s možností koupit si od státu licenci na zavedení kuřáckého baru například," dodal.

Proti byla například poslankyně ODS Jana Rybínová. "Když kouření v restauracích úplně zakážeme, kuřáci vyjdou ven a děti, které do hospod nechodí, ale po ulicích ano, v nich budou mít vizuální příklad. Navíc omezujeme podnikatele," argumentovala.

Podle loňského zákona, který omezil v Česku kouření také na zastávkách, veřejných místech a budovách, může stále v restauracích fungovat jeden stůl jako kuřácký a další vedle jako nekuřácký. 

Novela přináší také nové grafické značky, které označí místa pro nekuřáky podobně jako dopravní značka. Poslanci také doporučují nově zakázat hračky, které napodobují cigarety či alkoholické nápoje. Potravin, například dětských sektů, se zákaz netýká.

 

Právě se děje

Další zprávy