Elektronická cigareta? Zákon ji do hospod pustí

Martina Macková
21. 1. 2008 12:00
Poslanci zvažují úplný zákaz kouření v restauracích
Spotřební daň na tabák vzrostla, odborníci ale pochybují, že tento krok bude mít efekt na snížení kouření.
Spotřební daň na tabák vzrostla, odborníci ale pochybují, že tento krok bude mít efekt na snížení kouření. | Foto: Reuters

Praha - Je bez tabáku, přesto se o ní mluví v chystaném tabákovém zákoně. Novinku z Číny, která se tváří jako cigareta, chtějí čeští poslanci také regulovat.

Pokud však absolutní zákaz kouření v českých restauracích projde, kuřáci si ji k pivu - na rozdíl od běžných cigaret - budou moci dát.

Politici ze zdravotního výboru chtějí po vzoru velkých evropských zemí prosadit zákaz kouření v restauracích bez výjimky. O zákoně se bude ve sněmovně hlasovat na přelomu ledna a února. Zákon by měl začít platit až od ledna příštího roku.

Čtěte také: Poslanci chtějí absolutní zákaz kouření v restauracích

Zabije vás nikotinem

V novele antikuřáckého zákona, kterou připravil poslanec Boris Šťastný (ODS), se o nové nikotinové trubičce mluví stejně jako o cigaretách.

"Neobsahuje tabák, ale musíme ji zařadit mezi tabákové výrobky. Měla by být regulována, protože obsahuje nikotin, na kterém se tvoří závislost," míní poslanec.

Novinka je vlastně plastová napodobenina cigarety, doutníku či dýmky, která umožňuje vdechovat nikotin. Ten se díky baterii zahřívající destičku vypařuje z kapsle s roztokem, která je uvnitř "cigarety".

"Neobsahuje tabák, takže tomu, kdo ji používá, neohrožuje zdraví těch 64 karcinogenů a pět až šest tisíc škodlivých látek, ale zato nikotin. Nezabije vás rakovina, ale můžete se otrávit nikotinem," dodal Šťastný.

Politici se chystají v novele zákona čínskou cigaretu regulovat stejně jako kouření dýmky nebo šňupací tabák. Trafikanti by ji nemohli prodávat dětem a mladým lidem, kterým není osmnáct let.

Plíce kuřáka.
Plíce kuřáka. | Foto: www.kurakovaplice.cz

Stejně jako například suvenýry napodobující cigarety nebo alkoholické nápoje. Do hospod ale bude mít vstup volný. Na rozdíl od cigaret totiž nevypouští škodlivý dým.

Absolutní zákaz, méně infarktů

Pokud nový zákon projde, přestane se kouřit nejen v restauracích, ale například také na chodbách bytových domů, ve výtazích, na dětských a sportovních hřištích.

To by podle odborníků mohl přinést tak velký efekt, že by se například počet infarktů snížil až o dvacet procent. "Tak se to stalo po zákazu ve světě. Prodej cigaret klesl o 8 až 10 procent a pohostinství začalo více vydělávat," řekla Eva Králíková z pražského centra pro odvykání kouření.

"Nekuřácká restaurace je naprostý standard. Ve světě už se kouří neomezeně jen v Africe, Asii a v jižní Americe. Vyspělé země už debatují spíš o zákazu kouření v autech," dodala.

Pro zákaz kouření v českých restauracích se doposud pod peticí Stop kouření vyslovilo přes 86 tisíc lidí.

Statistiky uvádí, že v Česku každý den zemře na následky kouření asi padesát lidí a společnost ročně za léčbu následků této závislosti zaplatí 9 miliard korun. Kouří zhruba čtvrtina Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy