Němeček odvolal náměstka Kotrise, jmenuje za něj Landu

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 6. 2015 19:21
Podrobnosti sdělit nechtěl. Ministerstvo bude mít osm náměstků a státního tajemníka.
Svatopluk Němeček.
Svatopluk Němeček. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odvolal svého náměstka pro ekonomiku a přímo řízené organizace Davida Kotrise, od středy jej nahradí dosavadní ekonomický náměstek pražské Nemocnice Na Bulovce Petr Landa.

Němeček řekl, že chce mít za náměstka někoho, kdo zná dobře provoz nemocnic. Pro Kotrise hodlá najít jiné uplatnění.

"Panu náměstkovi jsem poděkoval za práci, kterou odvedl, a ten důvod je celkem jednoduchý, já jsem chtěl někoho, kdo bude mít blíže k oblasti nemocnic. Někoho, kdo bude znát provoz nemocnic, jejich ekonomické starosti. A přece jenom - pan odvolaný náměstek je povoláním právník. V současné době nastoupí člověk z pozice ekonomického náměstka nemocnice, takže si myslím, že to bude lepší řešení," řekl Němeček v Benešově po jednání s ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD).

"Není to jakákoliv výtka vůči panu náměstku Kotrisovi, prostě jsem tam chtěl někoho trochu jiného," dodal ministr.

Reakce na služební zákon

Počátkem března Němeček jmenoval dvě nové náměstkyně, náměstkyní pro strategie se stala Lenka Ptáčková Melicharová a majetkové a mezinárodní věci má na starosti Lenka Taie Kolaříková.

Změny v organizačním řádu a vytvoření nových sekcí jsou podle ministerstva reakcí na požadavky služebního zákona.

Ministerstvo bude mít osm náměstků

Ministerstvo bude mít osm náměstků a státního tajemníka. Němeček potvrdil, že v nejbližších dnech přejde Lenka Teska Arnoštová z místa dosavadní legislativní náměstkyně na funkci politické náměstkyně.

Jako místopředsedkyně ČSSD odbornou náměstkyní být nemůže.

Podle informací Čechové by na její místo měl být jmenován dosavadní náměstek pro právní služby a personalistiku Masarykova onkologického ústavu Brno Radek Policar, který by na ministerstvo měl nastoupit v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy