Od pussy až po kalašnikov, tak šly slovní přestřelky mezi Zemanem a Sobotkou

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 1. 2016 16:25
Zemanův nemístný bonmot o tom, že premiéra Bohuslava Sobotky se lze zbavit buď svobodnými volbami, nebo použitím kalašnikovu, není jediný který prezident na adresu ministerského předsedy vzkázal. A dle zákonu akce a reakce, ani Sobotka si neodpustil řadu výroků na adresu prezidenta. V grafice naleznete výběr výroků, které si politici vzájemně vzkázali.
Foto: Ludvík Hradilek

Výroky Bohuslava Sobotky na adresu Miloše Zemana

"Prezident republiky by se takovým způsobem vyjadřovat neměl. Sráží to pověst prezidentského úřadu, dává to velmi špatný příklad zejména mladým lidem a rozhodně nám to nedělá dobré jméno v zahraničí." (reakce na vulgarity, jichž se prezident dopustil v rozhlasových Hovorech z Lán; ČTK 3. listopadu 2014)

"Zásluhy Miloše Zemana na úspěších strany v letech 1993 - 2002 jsou nezpochybnitelné. ... Počínaje neúspěšnou prezidentskou volbou v roce 2003 lze v jeho dalším politickém angažmá pozorovat příklady jednání, které sociální demokracii poškozovaly." (zpráva pro sjezd ČSSD v březnu 2015)

"Já myslím, že jsme profesionálové a že jsme schopni komunikovat, navzdory tomu, že na některé otázky máme odlišný názor. Určitě se lišíme i v tom, co je, a co není moderní levicová politika." (ČTK 11. března 2015)

"Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální." (reakce na Zemanův výrok, že velvyslanec USA v ČR má zavřené dveře na Hrad kvůli výhradám k Zemanově cestě na oslavy výročí konce druhé světové v Moskvě; ČTK 6. dubna 2015)

"Nejvyšší ústavní činitel země, která má hlubokou humanistickou a demokratickou tradici, by neměl vystupovat na shromáždění xenofobní sekty, které bylo naplněno šířením intenzivní nenávisti." (o prezidentovu vystoupení na jednom pódiu s představiteli Bloku proti islámu při oslavách 17. listopadu na pražském Albertově; Hospodářské noviny 20. listopadu 2015)

"Pokud jde o uprchlickou krizi, prezident ničím nepřekvapil. Zůstal u svých předsudků a svého obvyklého zjednodušování." (reakce na prezidentův vánoční projev; ČTK 26. prosince 2015)

"I když s prezidentem republiky nemáme na všechno stejný názor, i pro rok 2016 platí, že budeme v pravidelném kontaktu a budeme spolupracovat v zájmu občanů a dobrého fungování České republiky." (novoroční oběd v Lánech; ČTK 2. ledna 2016).

"Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele... Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat. Trvám na tom, že vztahy premiéra a prezidenta mají být profesionální a v zájmu dobrého fungování státu k nim takto budu i nadále přistupovat." (26. ledna 2016)

 

Právě se děje

Další zprávy