Nečas nabídl VV, ať vedou Legislativní radu vlády

Domácí Kateřina Eliášová, Domácí
2. 6. 2011 14:40
Vyjednavači VV zatím na nabídku nekývli, poradí se. Lídři koalice se sejdou ve čtvrtek večer
Premiér Petr Nečas nabízí Věcem veřejným znovu post šéfa Legislativní rady vlády.
Premiér Petr Nečas nabízí Věcem veřejným znovu post šéfa Legislativní rady vlády. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) nabídl Věcem veřejným na středečním nočním jednání koalice post šéfa Legislativní rady vlády.

Vyjednavači VV se podle informací Aktuálně.cz nevyjádřili, čas si nechali do čtvrtečního odpoledne, kdy opět zasednou za stůl a pokusí se dojednat personální změny v kabinetu.

"Budeme o takové nabídce jednat, poradíme se v předsednictvu strany i s našimi poslanci, klub svolávat ale nebudeme," potvrdila šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

Pokud by VV na nabídku kývly, pak by muselo vzniknout zcela nové ministerstvo. Zaniknout by naopak musel nově zřízený post vicepremiéra pro korupci, který naposledy zastával předseda Věcí veřejných Radek John.

"V koaliční smlouvě mají Věcem veřejným připadnout 4 křesla. V současné době mají 3 a křeslo vicepremiéra pro boj s korupcí odmítají. Proto premiér přišel s nabídkou křesla šéfa legislativní rady vlády," řekl Aktuálně.cz jeden z vyjednavačů.

Věci veřejné už takovou nabídku dostaly v dubnu, kdy se řešila první vlna personálních změn, po níž opustil kabinet Vít Bárta (VV) a John opustil vnitro, aby dostal křeslo šéfa boje s korupcí. Tehdy ji vyjednavači odmítli a i teď se k ní stavějí vlažně.

Ve hře je podle nich i to, že by nakonec souhlasili s tím, že obsadí uvolněný post po Johnovi. Zda budou i nadále trvat na odchodu ministrů financí Miroslava Kalouska (TOP 09), obrany Alexandra Vondry a zemědělství Ivana Fuksy (ODS), nechtějí VV před jednáním koalice komentovat.

"Jdeme jednat, nejdeme tam s žádnými ultimáty," tvrdí Peake. Právě ona je horkou kandidátkou na toto místo, nepotvrdila však, zda jej přijme.

Že by měl do této pozice nastoupit bývalý náměstek ministra vnitra František Vavera, už po středečním jednání koalice zástupci Věcí veřejných popřeli.

Koalice by měla ve čtvrtek odpoledne řešit pouze personálie. Podle jednoho z vyjednavačů platí, že by tuto otázku chtěli mít dojednanou do začátku parlamentní schůze. Ta se koná už příští úterý.

"To už budeme řešit reformní zákony v prvním čtení a na dohady o vládních rošádách nebude čas," upozorňují například špičky ODS.

V minulosti byl šéfem Legislativní rady vlády a tedy i ministrem například expředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, za Paroubkovy éry to byl Pavel Zářecký. V současné době ji vede ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

John zpět do vlády? Je to uzavřený příběh, míní Nečas

Podle předsedy VV Johna premiér Nečas nesplnil svůj slib výrazně personálně obměnit vládu poté, co předseda VV opustil ministerstvo vnitra.

Věci veřejné proto nyní pokládají celou dubnovou dohodu za neplatnou a podle původní koaliční dohody tedy žádají zpět ministerstvo vnitra.

"Zaseli jsme, ale slávu získá někdo jiný. My bereme jako křivdu, že nám byly ukradeny výsledky, které na ministerstvu vnitra přijdou. To je jediné místo, kam já bych se vrátil," prohlásil John.

Nečas však o návratu Johna na tento post nechce ani slyšet. "Je to uzavřený příběh," reagoval.

 

Právě se děje

Další zprávy