Pětina poslanců koalice ztratila víru, že vláda přežije

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
1. 6. 2011 8:03
Redakce Aktuálně.cz provedla pod slibem anonymity průzkum mezi poslanci ODS, TOP 09 a VV
Kristýna Kočí už vládě zamávala. Dvacet procent zákonodárců koalice by jí dalo za pravdu.
Kristýna Kočí už vládě zamávala. Dvacet procent zákonodárců koalice by jí dalo za pravdu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Trojkoaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných v tichosti ztratila u velké části svých poslanců důvěru v budoucnost.

Více než pětina z nich reportérům Aktuálně.cz řekla, že už nevěří, že by jejich koalice přežila celé řádné volební období.

Zákonodárci v minulých dnech pod příslibem anonymity odpovídali Aktuálně.cz na otázky týkající se budoucnosti koalice. Redakce se zeptala všech sto patnácti vládních poslanců.

Více než dvě třetiny z nich odpověděly. Další řekli, že neví, nebo odpovědi přes veškerou snahu redakce nedodali.

Názory vládních politiků zjišťovala redakce v době, kdy napětí v koalici znovu vzrůstá - tentokrát kvůli zdravotní reformě ministra Leoše Hegera (TOP 09), kterou budou politici řešit i dnes.

Zároveň dramaticky klesá důvěra ve vládu a v politiku jako takovou, jak ukázala poslední květnová čísla z průzkumu agentury STEM.

Největší skeptici jsou v TOP 09

Největší skepsi k vládnímu projektu mají momentálně poslanci z řad TOP 09. Mezi nimi nevěří v jeho životnost celá třetina poslaneckého klubu.

Pro příklad jeden z takových hlasů. "Myslím, že koalice tří stran nevydrží, protože už dávno nefunguje. A než předstírat, tak jsem raději pro koalici ODS a TOP 09. VV nechť ze sněmovních lavic podporují, co uznají za vhodné," zní.

"To se ptejte Pýthie, jestli to vydrží," odkazuje na věštkyni z Delf další ze zákonodárců této strany.

Největší koaliční strana ODS je - alespoň podle vyjádření jejích poslanců - o poznání méně skeptická: v přežití současné koalice nevěří zhruba pětina jejích lidí.

Naopak zákonodárci Věcí veřejných vyjadřují i v anonymní anketě - možná trochu překvapivě - koalici podporu. A zároveň tvrdí, že věří v její další pokračování. Pochybnosti vyjádřili jen dva jejich poslanci.

Položí to Věci veřejné

Redakce Aktuálně.cz se zákondárců ptala také na to, která ze stran podle nich koaliční vládu opustí jako první.

Pořadník vzešlý z průzkumu vedou Věci veřejné, následované TOP 09 a posléze ODS.

Vládu podle názorů koaličních poslanců potopí Věci veřejné.
Vládu podle názorů koaličních poslanců potopí Věci veřejné. | Foto: Jan Langer

"Jako první odejdou Věci veřejné nebo významná část této strany. Pokud to nebude tato strana, pak to shodí někdo z TOP 09. Třetí variantou je, že rozkol vyvolá vnitřní opozice z ODS, tluchořovská skupina, která je znectěná a bude se chtít mstít," odhaduje jeden z poslanců ODS.

Kolega z poslaneckého klubu Věcí veřejných to vidí jinak: "Kalousek s TOP 09 vystoupí se slovy, že "s takovou špínou ve vládě nebude", ovšem až poté, kdy bude mít zajištěnu podporu od nějakých čistočistých poslanců z jiných stran."

Samotní zástupci TOP 09 byli na odhady, kdo koalici opustí jako první, všeobecně skoupí a nechtěli se k ní vyjadřovat.

Viník krize je jasný

Mnozí z těch, kteří ztratili víru v trojkoaliční projekt, označili za viníka krize Věci veřejné.

"Je načase postavit je před otázku: Chceš - máš šanci, nechceš - běž. Stranické zájmy VV vzaly šanci této vládě," domnívá se jeden ze členů poslaneckého klubu ODS.

"Právě kvůli skandálům zejména této strany už vyprchal étos Nečasovy vlády a ta ztrácí podporu velké části veřejnosti," zní od dalšího kritika, tentokrát z řad TOP 09.

Poslanci v odpovědích volají po tvz. debartizaci, tedy po odchodu zakladatele Věcí veřejných Víta Bárty. "Pokud by se od Bártových praktik distancoval dostatečný počet slušných poslanců VV, stálo by to ještě za pokus," myslí si poslanec ODS.

Věci veřejné se hájí, že k nim nejsou koaliční partneři féroví. "Dává se nám nálepka kverulantů, ale naše strana působí v tomto projektu spíše jako sociální pojistka," řekl jeden z nich. "Jsem ve věci pokračování koalice optimista. Nicméně poslední jednání ukazují, že zbylé dvě strany ztrácejí ochotu se dohodnout," svaluje vinu na vládní partnery poslanec za VV.

Vždyť máme ty reformy

Pokud poslanci koalici hájí s tím, že musí vydržet, pak se zaklínají většinou potřebou prosazovat v unikátně silné koalici reformy, nebo tím, že není jiná alternativa.

"Pokud budeme plnit koaliční smlouvu a vládní prohlášení, pak vláda smysl má," shodují se vzácně zástupci všech tří stran.

"Je to historicky výjimečný projekt. I koaliční věci nejsou jako koláč, kde se dají vyzobat jen rozinky a to dobré uprostřed a nechat ty tvrdé rohy. Do těch musí občas kousnout všichni," říká jeden ze zastánců dalšího pokračování.

Pro pokračování stávajícího projektu jsou ostatně i ti, kteří v jeho budoucnost nevěří. Nejčastější odpověď zní, že se o budoucnosti koalice rozhodne na přelomu června a července, kdy bude vláda projednávat první balík reformních zákonů.

Jednotná TOP 09

Získat odpovědi, byť anonymní, bylo v některých případech velmi obtížné.

Dva poslanci natvrdo odmítli. Jeden z nich, politik z řad VV, nevěřil, že odpovědi zůstanou anonymní. "Je naivní myslet si, že to zůstane anonymní. Doba je těžká a komunikovat telefonem nebo mailem s vámi nebudu," uvedl.

"Pokud k tomuto tématu budu chtít něco říct, pak se nebudu bát zveřejnit jméno," řekl pak druhý.

Poslanci TOP 09 zase podle informací Aktuálně.cz dostali pokyn, aby odpovídali standardní větou "nebudu se k tomu vyjadřovat, až po jednání K9", což také někteří z nich udělali. Ze 41 poslanců tak odpověděla zhruba čtvrtina.

 

Právě se děje

Další zprávy