Na plombách zdarma se koalice shodla, na ministrech ne

Martina Machová Martina Machová
2. 6. 2011 10:47
VV prosadily, že pacienti za amalgámové plomby platit nebudou. Teď chtějí vnitro pro Johna
Věci veřejné by rády viděly na vnitru Radka Johna, jehož vystřídal Jan Kubice
Věci veřejné by rády viděly na vnitru Radka Johna, jehož vystřídal Jan Kubice | Foto: Jan Langer

Praha - Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pokračuje nejméně do čtvrtka. Vyjednavači vládních stran se totiž na svém středečním šestihodinovém jednání shodli na části zdravotních reforem.

Ze schůzky vyplynulo, že pacienti nebudou platit za amalgámové plomby, což byl jeden ze základních požadavků nejmenší koaliční strany. Ministr zdravotnictví Leoš Heger je nakonec ze svých plánů vyškrtl.

Do roku 2014 se ale o pět procent zvýší spoluúčast pacientů. "To jsou ty peníze, které by měly do systému přijít," vysvětlil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Úspory, které se ale nebudou týkat mzdových prostředků, by podle něj přitom měly dosáhnout přibližně stejné výše jako navýšená spoluúčast pacientů.

Pokračování příště...

Problematické bylo už "zahřívací kolo" středeční schůzky. Lídři koaličních stran se totiž nemohli dohodnout, v jakém pořadí budou jednotlivé body probírat. Po krátké poradě zástupců VV začalo personálním obsazením vlády. Politici ho ale vzápětí přerušili a vrátí se k němu ve čtvrtek v 17:00.

Přitom právě nová sestava Nečasova kabinetu a naplnění koaliční smlouvy, ve které VV náleží čtyři ministerstva, patří ke klíčovým bodům, na kterých může současná trojkoalice padnout.

VV totiž po své víkendové konferenci volají po svém "důstojném zastoupení" a po stranických ministrech. Nyní v Nečasově kabinetu drží jen dvě ministerstva - školství a místní rozvoj.

Vnitro, nebo spravedlnost. A dopravu

Na středečním jednání mimo jiné zazněl požadavek, aby se na ministerstvo vnitra vrátil předseda Věcí veřejných Radek John. Ten ale na konferenci strany několikrát prohlásil, že "v této vládě neusedne". A ODS na návrh reagovala negativně, otázku obsazení ministerstva vnitra strana pokládá za uzavřenou.

Podle informací Aktuálně.cz pak VV požadovaly buď vnitro, nebo resort spravedlnosti. V tom případě počítají na tento post pravděpodobně s Karolínou Peake.

Zároveň se mluvilo o ministrech, kteří jsou z pohledu VV "problematičtí". Premiér ale v tuto chvíli nehodlá pustit ani Ivana Fuksu, ani Alexandra Vondru, oba z ODS. VV mluví ještě o Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), ale tam už dopředu avizovaly, že jsou ochotny ustoupit.

Ve hře je i boj o ministerstvo dopravy, které donedávna řídil faktický šéf strany Vít Bárta. "Ministerstvo dopravy považujeme za resort, který patří Věcem veřejným," řekla po jednání místopředsedkyně VV Karolína Peake. 

 

Právě se děje

Další zprávy