Do vlády míří Kubice, John i Dobeš zůstávají

Kateřina Eliášová
19. 4. 2011 8:59
Další změny přijdou, kabinet Petra Nečase chce požádat o důvěru do konce června
Jan Kubice na snímku z roku 2009.
Jan Kubice na snímku z roku 2009. | Foto: Ludvík Hradilek

* Jednání stranických špiček skončilo pozdě v noci * Kubice už nabídku přijal * Vše ještě musí schválit kluby všech tří stran

Praha - Špičky koaličních stran se po pěti hodinách intenzivního jednání v noci dohodly na tom, že vláda bude i nadále pokračovat ve stejném složení, tedy ODS, TOP 09 a Věci veřejné.

Součástí dohody je změna na klíčovém ministerstvu vnitra, které opustí Radek John (VV), aby jako vicepremiér dostal na starost boj s korupcí.

Na jeho místo chce premiér Petr Nečas (ODS) dosadit bývalého šéfa protimafiánského policejního útvaru Jana Kubiceho. S jeho jménem souhlasily všechny strany.

Původně chtěl předseda vlády odvolat i ministra školství Josefa Dobeše (VV), návrh už přinesl na Hrad prezidentu Václavu Klausovi. Noční jednání ale přineslo kompromis. Dobeš zůstane, aby dokončil projekt státních maturit.

A konečně: na uvolněný post ministra dopravy po Vítu Bártovi (VV) přijde načas dosavadní státní tajemník úřadu Radek Šmerda. Až se Bárta očistí z podezření z korupce, smí se vrátit.

"Do konce června vláda předstoupí před Poslaneckou sněmovnu, předloží klíčové reformní zákony a spojí s ní i hlasování o své důvěře," oznámil premiér krátce po půlnoci.

"Až bude (premiér Nečas) shánět nového ministra spravedlnosti, tak sáhne po (Jiřím) Kajínkovi," reagoval v České televizi někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Dostáváme se na úroveň zemí jako Zimbabwe," dodal poslanec, který s Kubicem vede už několik let spor kvůli zprávě, kterou Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zveřejnil před volbami v roce 2006.

Další změny ve vládě přijdou

Premiér a jeho nastávající antikorupční vicepremiér. Žádost o odvolání se odvolává.
Premiér a jeho nastávající antikorupční vicepremiér. Žádost o odvolání se odvolává. | Foto: Jan Langer

Ohlášené změny kabinetu nebudou poslední, které Nečas zamýšlí. "Do konce jara budou také provedeny další personální změny ve vládě, vycházející z hodnocení jednotlivých ministrů, jejich přínosu pro vládu, kvality práce, ale také toho, co vládě z hlediska veřejného mínění přináší nebo nepřináší," uvedl.

Neupřesnil však, kterých ministrů se to týká. Svoji funkci už nabídl k dispozici ministr obrany Alexandr Vondra, zatím však zůstává. Předseda VV John však naznačil, že se o Vondrovi bude v koalici ještě jednat, a to v souvislosti s jeho kauzou ProMoPro.

Pře o vnitro

Kdo je Jan Kubice

  • Narodil se 3. října 1953
  • Spolu s Hynkem Vlasem vlastní soukromou firmu zabývající se bezpečnostním poradenstvím SUB S.A., s.r.o..
  • Před rokem 1989 pracoval jako mistr v podniku Vodní stavby, později byl vedoucím zásobování. Už tehdy měl blízko k disidentskému hnutí, pohyboval se v evangelických kruzích, dobře se znal s evangelickým duchovním a pozdějším poslancem za Unii svobody Svatoplukem Karáskem.
  • K policii nastoupil po roce 1989; v letech 1991 až 1992 byl ředitelem Služby na ochranu objektů zvláštního významu tehdejšího Federálního policejního sboru, která se zabývala například ochranou jaderných elektráren; v letech 1993 až 1994 řídil Ochrannou službu Policie ČR, která zabezpečuje ochranu vysokých ústavních činitelů; od ledna do prosince 1994 byl ředitelem útvaru operativní dokumentace kriminální policie; od ledna 1995 do prosince 2007 stál v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se zabývá především vyšetřováním násilné trestné činnosti organizovaného charakteru; od policie odešel počátkem roku 2008 po neshodách s tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS) a vedením policie; u policie dosáhl hodnosti plukovníka.
  • V květnu 2006, čtyři dny před volbami do Poslanecké sněmovny, jako šéf ÚOOZ předal Kubice členům sněmovního branného a bezpečnostního výboru zprávu, v níž uvedl, že organizovaný zločin přerostl do státní správy a že někteří politici z ČSSD se snaží zmařit vyšetřování některých případů. Zmínil se mimo jiné o vraždě kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauze biolíh. Část utajovaného dokumentu poté unikla do médií. Podle ČSSD byla zpráva nepravdivá a poškodila její dobrou pověst. Kubiceho proto žalovala sociální demokracie i její bývalý předseda Jiří Paroubek. Soud Paroubkovu žalobu zamítl, strana ji později stáhla.
  • - Letos v lednu v jedné z debat o odhalování a vyšetřování korupce Kubice uvedl, že vždy, když ÚOOZ v minulosti vyšetřoval případ, v němž figurovali politici, přišla změna dozorového státního zástupce. Zároveň připustil, že mohlo jít o výsledek snahy politiků ovlivnit vyšetřování kauz.

Noční jednání v Kramářově vile bylo velmi komplikované. Vyjednavači se zadrhli na dohodě nad obsazením ministerstva vnitra a přešli proto k dalším postům ve vládě. Nakonec se k vnitru znovu vrátili.

Během celého jednání zasedalo rovněž grémium ODS, s jehož členy se Nečas a vyjednavači po celou dobu radili nad dojednanými podmínkami. Z deseti jmen, která připadala u vnitra v úvahu, nakonec vybrali vyjednavači právě někdejšího šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho.

"Je to velmi důvěryhodná osoba se zkušenostmi s bojem proti korupci a to je pro nás garancí, že to, co bylo nastaveno, bude pokračovat," oznámil John. Sám bude nyní coby vicepremiér pro boj s korupcí podle svých slov koordinovat práci čtyř ministerstev; vnitra, spravedlnosti, místního rozvoje a průmyslu a obchodu.

"Kdybych nabyl dojmu, že tato funkce je formální, tak budeme znovu jednat a já se té funkce mohu vzdát, kdyby přestala mít smysl," dodal.

Kubice má bezpečnostní agenturu

Kubice podle Nečase už nabídku stát se ministrem vnitra přijal, teď už chybí jen souhlas prezidenta Václava Klause.

Bývalý policista se bude muset vzdát podnikání, což na tiskové konferenci potvrdil i sám premiér. Spolu s Hynkem Vlasem si založili poradenskou agenturu pro otázky bezpečnosti. Radí lidem a firmám, jak nejlépe ochránit sebe a objekty. Jména jejich klientů jsou tajná.

Rozhodnou kluby stran

Noční dohodu vládních vyjednavačů budou muset ještě posvětit kluby jednotlivých stran, které se sejdou během úterý.

Věci veřejné například budou muset posoudit, zda je pro ně přijatelné, že se jejich předseda musel vzdát klíčového postu ve vládě. Dosud to totiž tvrdě odmítaly. TOP 09 by nemusela mít s dohodou vážnější problém.

U ODS je situace jiná, ale i tam nakonec pravděpodobně kroky modrých vyjednavačů strana posvětí. Ještě na pondělní radě vyjadřovali její někteří členové z okruhu předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře přesvědčení, že by měla vláda dál pokračovat bez Věcí veřejných.

Výkonná rada se nakonec rozhodla, že podporuje myšlenku pokračování trojkoaličního kabinetu.

Situaci kolem dalšího osudu vlády jsme sledovali v online reportáži:

01:05 - Petr Nečas novinářům řekl, že nynější změny nejsou poslední. Další hodlá uskutečnit do konce června, kdy obnovená vláda požádá sněmovnu o vyslovení důvěry. Ministři mají do té doby předložit nejdůležitější zákony.

00:55 - Ministrem dopravy má být místo Bárty jeho náměstek Radek Šmerda.

00:55 - Ministr Dobeš ve vládě zůstane, i když je spojený s ABL, což byla klíčová překážka pro ODS. Důvodem je podle premiéra hlavně příprava státních maturit.

00:35 - Ministrem vnitra má být podle koalice bývalý šéf protimafiánského policejního útvaru Jan Kubice. Radek John by měl být vicepremiérem pro boj s korupcí. Ve vládě zůstane i ministr školství Josef Dobeš.

00:10 - Jednání končí, za 15 minut je ohlášená tisková konference politiků.

23:15 - Mezi čekající novináře zavítal ministr Miroslav Kalousek a pravil: "Dokud je naděje na naplnění koaličního programu, má smysl jednat." Víc o tom, co se děje uvnitř, neprozradil.

21:10 - Karel Schwarzenberg v rozhlasovém rozhovoru řekl, že by Radek John neměl zůstat ministrem vnitra. „To by vyvolalo takové pnutí v ODS, že bych byl proti tomu. Spíš bych se přimlouval, aby se dal na něco jiného."

21:00 - Klíčové jednání o budoucnosti vlády trvá v Kramářově vile zatím dvě hodiny. Podrobnosti o výsledku nejsou známy.

19:20 - ČSSD Nečasovi vyčetla, že ani po dvou týdnech vládní krize nemá žádné řešení a neukončil spolupráci s Věcmi veřejnými.

17:42 - Petr Skokan zároveň nezavrhl scénář, že by Věci veřejné držely nad vodou i případnou menšinovou vládu ODS a TOP 09. "Pak bychom ale ne všechny reformy, tak jak jsou teď připraveny, podpořili," uvedl.

17:40 - Poslanec VV Petr Skokan v rozhovoru pro Radiožurnál připustil variantu, že by ministerstvo vnitra nevedl Radek John. "Chceme ale záruky, aby se pokračovalo v tom, co za něj bylo nastaveno," uvedl Skokan.

Jako případný nestranický kandidát za Radka Johna je pro něj přijatelný jak současný šéf bezpečnosti prezidentské kanceláře Radim Bureš, tak i bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. O obou jménech v poslední době spekulovala média jako o možných Johnových nástupcích.

17:26 - Výkonná rada ODS v usnesení také uvádí: "Výkonná rada zásadně odmítá nezákonné praktiky porušování osobních svobod, zasahování do soukromí a sledování soukromých osob za účelem jejich politické kompromitace."

17:24 - Přečtěte si poznámku komentátora Aktuálně.cz Jana Lipolda: Koalice v zákopech chystá mír, do příští války

17:19 - "Co se týče angažmá pana předsedy Věcí veřejných Radka Johna, obecně u všech koaličních projektů platí, že je dobré, když se předsedové všech koaličních stran účastní vládní odpovědnosti a společně nesou plusy i mínusy vládnutí," prohlásil Nečas. Nepřímo tím naznačil, že si dokáže představit Radka Johna po odchodu z resortu vnitra v jiné funkci.

O dalším Johnově angažmá se už několik dní uvažuje v souvislosti s možností vytvoření postu vicepremiéra pro boj s korupcí.

17:16 - Současnou koaliční krizi podle ODS vyvolalo propojení ABL s veřejnou mocí.

17:08 - Konkrétní jména se podle premiéra Petra Nečase při jednání Výkonné rady ODS neřešila.

17:05 - ODS chce podle místopředsedkyně Miroslavy Němcové "institucionální řešení současné krize na bázi stávající koalice," potvrdila informace Aktuálně.cz. "Nadále trváme na odchodu ministrů a náměstků spojených s agenturou ABL," dodala Němcová.

"Resort ministerstva vnitra by nadále neměl být spravován Věcmi veřejnými. To je dlouhodobý kontinuální postoj od počátku této politické krize," zdůraznil premiér Nečas.

16:40 - Jednání Výkonné rady ODS už skončilo. Podle informací Aktuálně.cz vedení strany potvrdilo páteční usnesení širšího grémia, které oznámilo, že ODS podporuje snahu premiéra Petra Nečase vyjednat pokračování vládního kabinetu na půdorysu současných tří stran, tedy ODS, TOP 09 i VV.

Zároveň však podle zdrojů Aktuálně.cz ODS trvá na tom, že ministerstvo vnitra nebude řídit ministr z Věcí veřejných. Právo na výběr šéfa resortu musí mít premiér Nečas, který poté své rozhodnutí bude konzultovat s ostatními stranami.

16:32 - Tisková konference po jednání Výkonné rady ODS se podle tiskového oddělení strany uskuteční v 17:00.

16:28 - Žádná z koaličních stran nemůže před pondělním jednáním čekat, že vyhraje s převahou a bez kompromisů, tvrdí poslanec za Věci veřejné Petr Skokan. Skokan to napsal v prohlášení, které zaslal médiím.

16:16 - Předsedkyně přípravného výboru Suverenity Jana Bobošíková svolává pod výzvou "Pojďte s námi svrhnout vládu!" všechny "nespokojené občany", aby přišli před Kramářovu vilu právě v době dalšího jednání K12. "Pojďme Nečasově vládě říci, že ji prostě skutečně nechceme. Řehtačky, vuvuzely, píšťalky, trubky a megafony vítány," uvedla Bobošíková s tím, že protest má začít v 18.30.

15:10 - Sociální demokraté v pondělí písemně požádali předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou o svolání mimořádné schůze sněmovny. Chtějí na ní hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Nečase (oba ODS).

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka očekává, že se k ČSSD a patrně i KSČM při hlasování připojí nespokojení vládní poslanci. Hlasy opozice totiž k vyslovení nedůvěry nestačí.

Sobotka předpokládá, že se hlasování uskuteční příští týden po Velikonocích. Více čtěte ZDE.

14:35 - Divadlo A Studio Rubín v pondělí opět uvede scénické čtení inspirované skandálem kolem Věcí veřejných. Politickou satiru pod názvem Blonďatá bestie se tvůrci rozhodli zopakovat po mimořádné nedělní premiéře, která měla nečekaný úspěch. Nastudována byla podle přepisu nahrávky ze setkání bývalé šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí se spolustraníky, která se minulý týden objevila v médiích. Pondělní představení je podle produkční divadla Lenky Chalupové již vyprodané.

11:48 - Iniciativa "Vyměnili jsme politiky" vyhlásila časově neomezenou generální stávku. Začít by měla 7. května, ČTK to sdělil Tomáš Malý z tohoto sdružení. Iniciativě vadí postoj vlády Petra Nečase (ODS) ke kauzám, které jsou spojeny s ministry. Sdružení požaduje odchod celého kabinetu a vyhlášení předčasných voleb.

11:35 - Při řešení krize ve vládní koalici je podle prezidenta republiky Václava Klause potřeba rozumný kompromis. Prezident to uvedl v pondělí dopoledne na úvod své návštěvy Libereckého kraje.

"Věřím tomu, že koaliční strany jsou schopny se dohodnout. Rád bych, aby nějaké řešení vzešlo už z jejich dnešního jednání. Je to jasné: nikdo nemůže vyhrát 10:0 a nikdo nemůže 10:0 prohrát. Všechny strany budou muset ze svých stanovisek poněkud ustoupit. Když jsem s předsedy jednal na Hradě, byli všichni tři jak miliusové. Sotva se však ocitnou před kamerami a mikrofony, najednou zpřísní a jsou nesmiřitelní," citovala Václava Klause agentura Mediafax.

10:00 - Informace o údajně falešných podpisech na některých loňských sponzorských smlouvách jsou pro Věci veřejné nepřijatelné. Záležitost by měl vysvětlit vyloučený poslanec Jaroslav Škárka, který za ně nesl jako výkonný místopředseda zodpovědnost, uvedly VV v pondělní tiskové zprávě. Týdeník Respekt v pondělním vydání napsal, že podpisy na mnoha smlouvách jako Škárkovy vypadají, ale je zřejmé, že je někdo zfalšoval. Více čtěte ZDE.

09:15 - Zasedání poslaneckého klubu Věcí veřejných plánované na pondělní 9. hodinu bylo zrušeno. Jednání není nutné, řekl ČTK poslanec VV Michal Babák.

 

Právě se děje

Další zprávy