Nečas: Až 8 procent státních zaměstnanců přijde o práci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 8. 2010 13:25
Vláda plánuje snížit objem mezd ve státních organizacích o desetinu
Petr Nečas: Chystá se velké propouštění
Petr Nečas: Chystá se velké propouštění | Foto: Jan Langer

Praha - Ministerský předseda přiblížil, jak bude vypadat desetiprocentní úspora rozpočtu pro státní správu.

V diskusním pořadu na Primě řekl, že zaměstnance státu čeká propouštění. Dotknut se může v příštím roce pěti až osmi procent z těch, kteří jsou placeni ze státního rozpočtu.

"Při plánovaných desetiprocentních úsporách lze zaujmout dva krajní postoje: buď plošně všem úředníkům snížit plat o deset procent, nebo o deset procent snížit jejich početní stavy a u zbývajících zaměstnanců zachovat původní platovou úroveň," řekl Nečas. "Myslím si, že v drtivé většině resortů to bude mix těchto opatření. Ale... bude založen spíše na větším propouštění," dodal.

Infobox

  • Vláda plánuje snížit objem mezd ve státních organizacích o desetinu, výjimkou budou platy učitelů.
  • Kabinet také sníží celkový objem zbylých provozních výdajů o desetinu.
  • Platy poslanců a ústavních činitelů by měly klesnout o pět procent.
  • Návrh státního rozpočtu pro rok 2011 má v říjnu začít projednávat sněmovna. Konečné schvalování rozpočtu je plánováno na prosincovou schůzi dolní komory.

Rozhodnutí, zda lidé přijdou o peníze a udrží si práci, nebo jich část odejde a zbývající si zachovají svůj plat, záleží na tom kterém ministrovi.

Desetiprocentní škrty označil z hlediska státního rozpočtu za přiměřené a správné. Nemyslí si, že se toto číslo ještě změní. Odmítl názor odborů, že by snížení platů úředníků či jejich propouštění destabilizovalo státní správu - bude prý na manažerských schopnostech ministrů a jejich týmů, aby si udrželi kvalitní lidi.

"Když si vezmeme výdaje na platy a odvody na sociální a zdravotní pojištění (státních zaměstnanců), tak ve státním rozpočtu to představuje 180 miliard korun," řekl premiér.

Při obhajobě desetiprocentních škrtů v platech navíc upozornil, že v loňském roce se snižovaly mzdy v podnikatelském sektoru a tato opatření postihla statisíce lidí. "I veřejný sektor musí dýchat s ekonomikou," uvedl. Dodal, že i stát je jakási "firma" a veřejný sektor není izolovaný ostrov.

 

Právě se děje

Další zprávy