Deficit bude 135 miliard. Není to reforma, řekl Nečas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 8. 2010 16:30
Kabinet zároveň uvolnil dalšch 350 milionů na pomoc po povodních
Foto: Jan Langer

Praha - Vláda poslala dalších 350 milionů korun jako rychlou pomoc krajům na severu Čech, které zasáhly bleskové povodně. Tyto prostředky uvolní z rozpočtové rezervy.

O peníze teď můžou postižené kraje požádat. "Nejrychlejší cesta bude asi žádat na ministerstvu financí," upřesnil premiér Petr Nečas (ODS).

"Aby nevznikla mýlka: toto není výzva k celkovému vyčíslení škod," upozornil ministr financí Miroslav Klaousek (TOP 09). "Je to jen pro urgentní a naléhavé žádosti."

Obce by teď měly požadavky předat krajskému úřadu a ten by se měl obrátit právě na resort financí.

V budoucnu chce vláda roztvinout debatu o tom, zda stavět v zátopových oblastech.

"Jasně se říká: nestavět!" prohlásil rezolutně vicepremiér a ministr vnitra Radek John (VV).

"Vláda má jen omezené možnosti to ovlivnit," mírnil prohlášení premiér Nečas.

Zároveň ale prohlásil, že uvažuje o vytvoření expertního panelu, který by navrhl, jak postupovat dál. Měli by v něm být klimatologové, geologové nebo urbanisté.

Deficit bude 135 miliard

Vláda dnes také schválila návrh limitů státního rozpočtu na příští rok s deficitem 135 miliard korun.

Deficit veřejných financí nesmí v roce 2011 překročit 4,6 procenta HDP. "Nejde o rozpočet reformní, ale úsporný, spíše jakousi 'škrtformu'" řekl po zasedání vlády premiér Petr Nečas.

Všechny kapitoly budou o něco chudší než letos. Jedinou výjimkou jsou výdaje na vědu a vzdělávání - tam zůstane rozpočet stejný jako letos.

"Neschvalovali jsme rozpočet, schvalovali jsme limity," upřesňoval ministr financí. Ministři teď vědí, kolik dostanou peněz a do 20. srpna mají předložit konkrétně, kde budou šetřit.

"Kdybyste dnes byli na zahradě Úřadu vlády, slyšeli byste táhlé skučení všech ministrů," vtipkoval ministr vnitra Radek John.

On sám dostal úlevu: místo, aby musel oproti letošku uspořit 10,5 miliardy korun, bude jeho rozpočet lehčí "jen" o 8 miliard a 300 milionů. Nebude muset např. zajišťovat některé služby pro jiné resorty a nebude muset zajišťovat provoz datových schránek.

Už teď ale Radek John zopakoval, že policejní sbor bude muset zeštíhlet. Zároveň ale prohlásil, že dostal slib, podle kterého už rozpočet resortu vnitra nebude v dalších letech krácen.

Poslanecká sněmovna by se návrhem rozpočtu měla zabývat na svém říjnovém zasedání.

Nečas: NE kutilským návrhům

Vláda odmítla téměř všechny návrhy zákonů z dílny poslanců a senátorů. Parlament je ale stejně - jen s tímto jejím stanoviskem - začne projednávat.

"Kutilská iniciativa poslanců způsobila např. obrovský problém v zákoně o veřejných zakázkách," zdůvodnil postoj vlády premiér.

Kabinet tak odmítl i návrh z dílny ČSSD zakázat anonymní akcie na majitele.

"Připravíme vlastní, komplexní řešení problému," slíbil Petr Nečas.

ČSSD ale svým návrhem míří hlavně do řad Věcí veřejných, které před volbami slibovaly zrušení anonymních akcií.

"Doufám, že tento návrh zákona jim osvěží paměť," prohlásil ve středu sociálně demokratický poslanec Jeroným Tejc. "I TOP 09 se podepsala pod dokument na Americké komoře, že se o to zasadí."

 

Právě se děje

Další zprávy