Nealko bude levnější než pivo, nakazuje Heger hospodám

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 1. 2013 17:42
Ministerstvo představilo novelu zákona, která zpřísňuje prodej alkoholu i tabáku
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministerstvo zdravotnictví připravilo nový návrh zákona, který by měl zpřísnit prodej alkoholu a tabáku.

Kromě úplného zákazu kouření v restauracích tak zákon zvyšuje pokuty za nalévání mladistvým, které by nyní mohly dosáhnout až několika milionů.

Novela navíc nařizuje restauracím, aby prodávaly nejméně jeden nealkoholický nápoj levněji než například pivo.

Návrh bude po připomínkovém řízení předložen vládě. Platit by mohl od 1. ledna příštího roku.

Novela zákona o ochraně před škodami působenými návykovými látkami si klade za cíl především zlepšit ochranu před alkoholem a tabákem zejména u dětí a mladistvých.

Alkohol nebo tabákové výrobky by tak již neměly být k dispozici v automatech, na stáncích nebo v pojízdných prodejnách. 

Tam totiž podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) nelze vyloučit, že zboží koupí dítě. Alkohol by se nesměl prodávat také na tržištích s výjimkou příležitostných trhů, výročních oslav a kulturních akcí.

V té souvislosti počítá ministr s tím, že pobyt opilých dětí na záchytce by se hlásil pediatrovi, rodičům a orgánu sociálně-právní ochrany. U ohrožených závislostí by následovala léčba.

Mladiství do "kuřáren" nesmějí

Zákon navíc počítá s úplným zákazem kouření v restauracích, barech i malých provozovnách s občerstvením. Kouřit by se mělo jen v předzahrádkách.

Lidé si i nadále nebudou moci zakouřit ve školách, na úřadech, ve zdravotnických zařízeních, nově třeba i na dětských hřištích.

Zpřísňují se navíc i podmínky kouření ve stavebně oddělených místech zábavních podniků, které nyní zákon bude přesně definovat. "Do těchto vyhrazených prostor bude úplně zakázán vstup osobám mladším 18 let", dodal náměstek ministra Ferdinand Polák.

Zákaz volného prodeje kuřiva se má vztahovat kromě běžných cigaret a tabáku také na elektronické cigarety či vodní dýmky, zakázán má být i zásilkový prodej. Prodejce po internetu bude muset zajistit, že zboží předá pouze člověku staršímu 18 let.

Zákon také zpřísňuje podmínky prodeje alkoholu přímo v restauracích. Tomu, kdo nalije osobě mladší 18 let, bude hrozit pokuta až 1 milion korun, v případě nalití alkoholu osobě mladší 15 let dokonce až 2 miliony.

Sankce by provozovatelům hrozila také v případě, pokud by se v jejich restauraci zdržovala opilá mládež.

V restauraci by navíc měl být vždy k dispozici minimálně jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než nejlevnější alkoholický nápoj stejného objemu, tedy například pivo.

Asociace hotelů a restaurací se bude brání

Předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) ocenil, že Heger jako první ministr zdravotnictví přichází se zcela novou normou na ochranu před škodami způsobenými tabákem, alkoholem a jinými návykovými látkami.

Připomněl, že zpřísnění ochrany před tabákem předložil v novele už před pěti lety. Přijetí zabránila podle něj tabáková lobby, která k tomu využila nesouhlasu majitelů restaurací.

Šťastný vyzval tabákové firmy, aby tentokrát nelobbovaly proti opatřením na ochranu dětí a nekuřáků, tedy ani proti zákazu kouření v restauracích, zatímco proti výši daní mohou podle něj lobbovat dál.

Podívejte se, jak vypadalo omezení kouření v restauracích v roce 2010:

Zpřísnění zákona kritizovalo sdružení zastupující restauratéry - Asociace hotelů a restaurací (AHR). Návrh podle jejího prezidenta Václava Stárka poškozuje svobodné podnikání a povede k dalšímu úbytku pracovních míst a poklesu tržeb v pohostinství.

Současná podoba zákona, kdy si hosté mohou vybrat, zda budou navštěvovat kuřácký nebo nekuřácký podnik, se podle něj osvědčila a není potřeba ji měnit.

Proti povinnosti nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude lacinější než stejný objem alkoholického nápoje, je prý asociace připravena se bránit soudní cestou.

Domnívá se totiž, že jde o nepřípustnou cenovou regulaci trhu, která je v rozporu s pravidly EU a která ke snížení konzumace alkoholu stejně nepovede.

 

Právě se děje

Další zprávy