Nahrávku Kočí neberou vážně. Policie ji ani nepřepsala

Radek Nohl Radek Nohl
30. 3. 2012 11:45
Nahrávka, kterou Vít Bárta zveřejnil, nevnáší podle policie do případu nic zásadního
Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka před soudem.
Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka před soudem. | Foto: ČTK

Praha - Dosud nezveřejněná část nahrávky, kterou ve čtvrtek odtajnily špičky Věcí veřejných a jež znovu rozbouřila vody koaliční vlády, nevnáší podle policistů do celého případu nic nového.

Vyšetřovatelé, kteří měli na starosti takzvanou obálkovou kauzu, kvůli níž stanul před soudem šéf poslanců VV Vít Bárta a poslanec Jaroslav Škárka, totiž záznam označili za nedůležitý, a proto ho nepřepsali do spisu.

Na nahrávce mluví poslankyně Kristýna Kočí o tom, že dostala nabídku od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), a v jedné replice pak tvrdí, že chce "odpálit Bártu".

"Běžně se vypisují části, které jsou podstatné," řekla Aktuálně.cz státní zástupkyně Hana Vrbová, která má případ na starosti.

Policie: Není to klíčové

A podobně se vyjádřil i mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Vyšetřovatel totiž rozhoduje, co se z nahrávek do spisu přepíše a co ne.

To, že se část nově zveřejněného záznamu ve spisu neobjevila, podle Ibeheje ukazuje, že pro něj nebyla důležitá, a tak není v celé kauze klíčová.

"Drtivá většina nahrávek je ve spisu přepsaná. Hlavním důkazem jsou však před soudem zvukové záznamy, nikoliv písemné přepisy," uvedl Ibehej. Vše tak nyní má v rukou soudce Jan Šott, který má soud s Bártou a Škárkou na starosti.

Místopředseda VV chce odejít z vlády

Podle místopředsedy VV Tomáše Jarolíma je nahrávka natolik vážnou věcí, že kvůli ní chce vyzvat v úterý grémium strany k odchodu z vlády.

Kočí detaily z nahrávky nechce až do pokračování soudu komentovat. Její poslanecká asistentka Alena Maršálková však slova o "odstřelení Bárty" vysvětluje tím, že takto komentovala část rozhovoru, který vyšel loni na jaře v MF Dnes.

Vít Bárta s advokátem a manželkou Kateřinou Klasnovou u soudu.
Vít Bárta s advokátem a manželkou Kateřinou Klasnovou u soudu. | Foto: Ludvík Hradilek

"V něm vyzvala Bártu, aby se stal šéfem klubu, neschovával se za Radka Johna a přestal s nedemokratickými postupy. To je to, čím ho chtěla odpálit," řekla Aktuálně.cz Maršálková.

A co se skrývalo za slovy, že Kočí dostala od Kalouska nabídku?

"Já nevím, co to bylo za nabídku. Ona se rozhodne promluvit poté, co soud nahrávku přehraje. Musíme si ale říct, jestli byla také opilá jako Bárta, nebo mluví pravdu. Pak tedy musíme řešit, že Bárta ovládá prezidenta Klause a Babák čaruje miliony, protože Věci veřejné nemají na sponzorování strany," uvedla Maršálková.

Záznam z večírku s láhvemi těžkého vína

Vít Bárta se k nahrávce, kterou Věci veřejné ve čtvrtek zveřejnily, dostal poté, co byl zahájen soud. Právě od té doby měl přístup ke všem důkazům.

"Nahrávka jako taková je ve spise kompletní, ale přepis už neobsahuje to, co se odehrálo po odchodu. O důvodech nebudu spekulovat," uvedl Bártův advokát Oldřich Chudoba.

Celý záznam předala policistům sama Kočí. Proč poslankyně nahrávací zařízení po schůzce v Bártově bytu, která je známa jako "večírek u deseti láhví těžkého vína", nevypnula, vysvětluje Maršálková tím, že před domem Kočí nevěděla, kde jsou všude kamery.    

"Protože ji svezl pan ministr Jankovský, tak to nahrávací zařízení dál jelo, když nevíte, kde má Bárta kamery, tak si ho nesundáte. Šla domů a pak ho teprve vypnula a odevzdala ho policii," dodala asistentka Kočí. 

Před soudem s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou zatím zazněly jen dvě nahrávky. Soudce Jan Šott již ve čtvrtek prohlásil, že se tato část záznamu bude pouštět příští týden. 

 

Právě se děje

Další zprávy