Mynář: Kroužkování může rozhodnout, kdo bude premiérem

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
20. 8. 2013 5:30
Premiérem nemusí být za každou cenu předseda vítězné politické strany, říká Zemanův kancléř.
Vratislav Mynář.
Vratislav Mynář. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kancléř prezidenta Vratislav Mynář připustil, že Miloš Zeman by při výběru budoucího premiéra mohl po případných předčasných volbách přihlédnout k preferenčním hlasům.

Ty sehrály důležitou roli už při posledních volbách do Poslanecké sněmovny před třemi lety, kdy se kvůli "kroužkování" nedostali do parlamentu politici jako Ivan Langer. Klíčovou roli by mohly sehrát letos: v Jihomoravském kraji se na kandidátce ČSSD potkávají předseda strany Bohuslav Sobotka a jeho zástupce Michal Hašek, který je považován za představitele Zemanovi nakloněnému křídlu sociální demokracie.

"Až v případě, že předčasné volby budou a ukáže se, že díky kroužkování v nich vynikala nějaká výrazná osobnost z vítězné strany, tak to stojí za úvahu. Ale zatím je to příliš mnoho kdyby," odpověděl Mynář na otázku, zda bude prezident zvažovat možnost pověřit sestavením vlády toho představitele vítězné politické strany, který ve volbách získá nejvíc preferenčních hlasů.

Mynář zároveň zdůraznil, že jde zatím pouze o teoretickou úvahu. "Skutečnost, že pan prezident je přímo voleným, lze do jisté míry přirovnat k tomu, jak si voliči svým kroužkováním volí své osobnosti. Přiznám se ale, že jsme o této možnosti zatím nemluvili."

Právě prezidentův výrok v Poslanecké sněmovně před vyslovením důvěry Rusnokově vládě vyvolal řadu otázek. Prezident Zeman tehdy totiž naznačil, že sestavením vlády nemusí nezbytně pověřit předsedu vítězné strany.

"Po volbách jmenuji předsedou vlády představitele vítězné strany, a to nezávisle na tom, jaká strana to bude," řekl na začátku srpna Zeman. 

Vnitrostranický boj v ČSSD

Přitom například v případě favorizované ČSSD, by mohlo dojít k tvrdému vnitrostranickému boji. Na nejvyšším místě její kandidátky v Jihomoravském kraji může předsedu strany Bohuslava Sobotku ohrozit z druhé pozice jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten Sobotku díky kroužkování předehnal již v minulých volbách do Poslanecké sněmovny, a to až z 11. místa kandidátky.

Mynář úvahy, že budoucím premiérem nemusí být předseda vítězné stany, neodmítá. "Platí to, co již prezident jednou řekl. Že se nebude vymykat žádným zaběhlým standardům a pověří sestavením vlády představitele vítězné strany."

"Zda za tím máme hledat nějaké preferenční hlasy, to jsou novinářské spekulace," dodal Mynář.

 

Právě se děje

Další zprávy