Musíme zakázat dalších 33 omamných látek, řekla vláda

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 3. 2011 12:39
Poslanecká sněmovna se bude novelou zabývat v březnu
Drogy z Polska
Drogy z Polska | Foto: Tomáš Netočný

Praha - Vláda souhlasí se seznamem 33 nových omamných látek, které mají být zakázané. Sněmovna chce návrh projednat co nejdříve, nejlépe už v březnu.

Návrh předložili poslanci napříč stranami, reagují tím na prudký nárůst nabídky nových narkotik, především v Moravskoslezském kraji, kam se jejich prodejci přesunuli po změně legislativy v Polsku.

Poslanci novelu předložili tak, aby mohla být schválena ve zrychleném řízení už v prvním čtení. Rozhodnutí sněmovny by mohlo padnout na schůzi, která začne v polovině března. "Situace je velmi naléhavá," zdůraznil po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS).

Upřesnění

Proti zveřejněnému seznamu látek, který Aktuálně.cz převzalo z agentury ČTK, se ohradila společnost Grünenthal Czech s. r. o.

Tapentadol byl podle ní zařazen mezi látky nesprávně, protože se nejedná o zneužívanou drogu, ale o léčivo, nové centrálně působící analgetikum, které bylo řádně zaregistrováno v České republice dne 12. 1. 2011 pod obchodním názvem Palexia.

Mezi nově zakázanými látkami je například karfentanil, tapentadol, butylon, flefedron JWH-018, JWH-073, JWH-081, JWH-250, MDVP, mefedron, methylon, nafyron, salvinorin A, TFbMPP a ketamin.

Obchody, kde se nyní dají drogy legálně koupit, zakládají na severu Moravy polské společnosti.

Obchodníci v Ostravě či Českém Těšíně nabízejí například sáček s názvem Magic Apple. Prášek má podle expertů účinky podobné pervitinu. Náhražka marihuany se dá sehnat pod názvem Baka.

Činností prodejců se už zabývá policie. Podle ostravských kriminalistů, ale obchodníci využívají toho, že některé látky nejsou zatím v ČR zakázané. Drogy se do Evropy dovážejí z Asie, do České republiky jsou distribuovány především z Polska. Rizikové zboží už začaly prodávat i obchody v Hradci Králové a Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy