Ministři mají vědět, co se církvím vrací, míní Peake

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 12. 2011 16:12
Rada se přiklonila k původní variantě, kterou dohodlo ministerstvo kultury s církvemi
Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Legislativní rada nedoporučila vládě, aby schvalovala všechny soubory majetku vraceného církvím. Pravděpodobně tak nevznikne předem seznam s celkovým výčtem oprávněných restitucí.

Ministři ale budou mít možnost do přehledu právě vydávaného majetku nahlédnout.

"Navrhneme příští týden na jednání vlády doplnění usnesení, kterým si vláda vyžádá předkládání seznamů tak, aby do něj viděli všichni členové vlády," řekla vicepremiérka a předsedkyně rady Karolíny Peake (VV).

Rada se přiklonila k původní variantě, kterou dohodlo ministerstvo kultury s církvemi, řekl člen rady vlády Marek Benda (ODS). Ministerstvo by návrh církevních restitucí mělo dát vládě příští týden.

Legislativní rada vlády mimo jiné řešila návrh na to, aby byl majetek před vydáním inventarizován a aby každé předání odsouhlasila vláda. Nakonec vybrala původní variantu ministerstva kultury s tím, že vláda bude o procesu informována.

"To znamená obecný restituční zákon, obecný restituční princip i ve vztahu k církvím, definované povinné osoby, oprávněné osoby a vydávací tituly," řekl Benda.

Vláda se už s církvemi dohodla na tom, že částka, kterou jim vyplatí, bude dosahovat výše 59 miliard korun, přičemž v úvahu má být brána inflace. Církve také dostanou zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu.

Ministerstvo kultury nyní chystá návrh zákona. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let. Přechodné období oddělení církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.

 

Právě se děje

Další zprávy