Ministr Rath láká Saúdy do lázní

rst, ČTK
5. 2. 2006 16:00
Rijád - Ministr zdravotnictví David Rath jedná od soboty v Saúdské Arábii. Nabízí lázeňské služby a snaží se získat peníze pro české zdravotnictví.
"Je potřeba dělat obchod, tady jsou velké peníze a oni například ve fyzioterapii neumějí, co umíme my," řekl David Rath při návštěvě Saúdské Arábie.
"Je potřeba dělat obchod, tady jsou velké peníze a oni například ve fyzioterapii neumějí, co umíme my," řekl David Rath při návštěvě Saúdské Arábie. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Saúdy zajímá především české lázeňství a chtějí, aby do jejich země přijeli pracovat další čeští lékaři, sestry a fyzioterapeuti. Zatím jich je tu zhruba 150.

Užší spolupráci obou zemí stvrdí memorandum, jež podepíše Rath se svým saúdským protějškem v pondělí.

Ročně se k nám jezdí léčit tisíce Saúdů

Ročně se v českých lázních léčí na 5000 Saúdů. Pokud Rathova jednání budou úspěšná, mohlo by saúdských hostí být více, což by znamenalo i příliv peněz do českého zdravotnictví.

Značné možnosti uplatnění mají čeští zdravotníci přímo v Saúdské Arábii. V zemi je nyní asi 330 nemocnic, další stovka se tam má postavit do pěti let.

V Saúdské Arábii by mimo jiné mohl působit zhruba desetičlenný český rehabilitační tým, uvedl Rath pro ČTK.

"Dovedu si představit, že by tu rozcvičili pacienta po autohavárii nebo operaci do určitého stadia a ten by pak jel na doléčení do českých lázní," popsal.#reklama

U nás si léčí i obezitu

Saúdi cestují vždy s celou rodinou. Jeden pacient tak přivede do lázeňských míst dalších deset členů rodiny, a tedy i další peníze. Saúdové jezdí hlavně do Teplic, Karlových Varů, Jáchymova a Darkova, léčí si nemoci pohybového ústrojí a obezitu.

Mají zájem také o vědeckou spolupráci s českými lékaři a výměnné stáže. V ministrově pracovním týmů proto jsou ředitelé lázní, šéfové velké pražské nemocnice, farmaceutické firmy či děkan lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Rath je údajně prvním politikem ze zemí Evropské unie, který navštívil Saúdskou Arábii po nejnovějších sporech kolem zveřejnění karikatury proroka Mohameda v západním tisku.

Rath: "Jsou tady velké peníze."

České velvyslanectví hodnotí jako značnou poctu pro Ratha, že ministra dnes osobně přijmou král Abdalláh a korunní princ Sultán - nejvyšší představitelé monarchie.

Rath před setkáním s princem ČTK řekl, že by s ním chtěl probrat jeho případnou cestu do Česka, což by podpořilo rozšíření spolupráce i v jiných oblastech. "Je potřeba dělat obchod, tady jsou velké peníze a oni například ve fyzioterapii neumějí, co umíme my," shrnul.

Rath svou pracovní cestou "oplácí" návštěvu saúdského ministra zdravotnictví, který byl v Česku na jaře 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy