Saúdská Arábie se stane členem WTO

11. 11. 2005 14:30
Ženeva - Největší světový vývozce ropy vstoupí v prosinci do Světové obchodní organizace. Stane se jejím 149. členem.
Foto: Profimédia

Výkonný orgán WTO dnes potvrdil vstup arabské země. Saúdská Arábie tak vyšle svého zástupce na ministerské shromáždění v Hongkongu.

Vstup do Světové obchodní organizace znamená, že její hospodářství se otevře dalším 148 zemím, které mezi sebou mají volnější režim obchodu.

To se však nelíbí některým islámským náboženským vůdcům. Obávají se toho, že pravidla WTO nedovolí jejich zemi bránit se dovozu zboží, které nedovoluje Islám jako vepřové maso, alkohol a pornografie.

Saúdští Arabové si naopak od vstupu do WTO slibují více zahraničních investic a více pracovních příležitostí. Země by se mohla zbavit závislosti na převažující ekonomické činnosti na těžbě a vývozu ropy.

"Je to dobrý krok pro Saúdskou Arábii, pro její obchodní partnery i pro Světovou obchodní organizaci," prohlásil její generální ředitel Pascal Lamy.

Saúdská Arábie poprvé požádala o vstup do obchodní organizace v roce 1993. Vstupu bránily Spojené státy, protože země bojkotovala jejich firmy obchodující s Izraelem. Saúdové se tak museli zavázat, bojkot schválený Ligou arabských států nebudou uplatňovat.

 

Právě se děje

Další zprávy