Ministr Jankovský: Zrušení akcií na majitele není jisté

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 9. 2010 18:07
Opravu zákona o veřejných zakázkách chystají poslanci už příští úterý
Akcie na majitele? Ještě nevím...
Akcie na majitele? Ještě nevím... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (Věci veřejné) slibuje, že do půlky příštího roku předloží parlamentu razantní novelu zákona o veřejných zakázkách.

Všechno, včetně zadávací dokumentace, by podle něj mělo být veřejně přístupné, nejlépe na internetu.

Hned na začátku každé veřejné zakázky by měl být také oponentní posudek. "Zda je zadání srozumitelné, zda není nadhodnocená a zda není šité na míru jednomu zájemci," vysvětluje Jankovský.

"My bychom chtěli předložit tuto novelu v druhém kvartálu příštího roku," upřesňuje ministr dobu, dokdy chce zákon předložit.

Zrušit akcie na majitele? No, uvidíme...

Jak politici vyřeší problém akcií na majitele, které zamlžují, kdo firmu opravdu vlastní, ale v tuto chvíli ještě vůbec není jasné.

ODS, TOP 09 a Věci veřejné se přitom v koaliční smlouvě zavázaly, že navrhnou takový zákon, podle kterého se "veřejných zakázek budou moci účastnit pouze subjekty, které prokáží dostatečně celou svou vlastnickou nebo ovládací strukturu".

Úplné zrušení akcií na majitele ale naráží.

"Toje skutečně rozhodnutí politické. Já nejsem proti," říká Kamil Jankovský. "Na druhou stranu si musíme říct, že pokud je zrušíme, tak řešíme pouze problém českých firem. Ale firmy zahraniční s akciemi na majitele se samozřejmě mohou zúčastnit výběrových řízení."

Zatím alespoň "oprava"?

Drobnou změnu v současném zákoně o veřejných zakázkách ale udělají poslanci už příští úterý. Škrtnou hned 3 odstavce sotva přijaté novely, která má teprve vstoupit v platnost.

Zákon chtěl vyloučit z veřejných zakázek firmy s akciemi na majitele už teď. Jenže všechny - tedy i firmy, které sice mají akcie na majitele, ale třeba zaknihované a tedy ne úplně anonymní. A navíc by se tak vyloučili z veřejných zakázek i velké zahraniční firmy.

Teď navrhují poslankyně za VV Kristýna Kočí a Karolína Peake tento zákaz škrtnout.

"Formálně je to předloženo jako poslanecký, nicméně je to společný koaliční návrh," prohlásil nedávno premiér Petr Nečas (ODS). Pokud by návrh předložila vláda, čekalo by ji dlouhé kolečno připomínkového řízení.

Koalice přitom hraje o čas - chce zrušit ustanovení zákona, které má začít platit už 15. září. Poslankyně Kočí a Peake proto navrhli, aby ve sněmovně stačilo jen jediné hlasování. Pak by mohl do ještě půlky září změnu potvrdit i Senát a nakonec i prezident svým podpisem.

 

Právě se děje

Další zprávy