Ministr Drábek odstoupil. Přebírám odpovědnost, řekl

Domácí Radek Nohl Domácí, Radek Nohl, Jakub Novák, Tereza Šídlová
3. 10. 2012 16:25
Ministr rezignuje 31. října, rozhodl se na základě uvalení vazby na náměstka Šišku
Jaromír Drábek (TOP 09).
Jaromír Drábek (TOP 09). | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek rezignuje k 31. říjnu na funkci. Rozhodl se tak na základě vzetí do vazby svého exnáměstka Vladimíra Šišky.

Drábek chce do konce měsíce předat agendu svému nástupci. Konkrétní jméno zatím on ani TOP 09 nemá.

"Jsme personálně bohatá strana, máme z čeho vybírat. Myslím, že si zasloužíme čas na jednání o novém ministrovi práce a sociálních věcí," komentoval to místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Zároveň dodal, že Drábka do tohoto rozhodnutí nikdo netlačil.

Nicméně podle reakcí Drábkových spolustraníků, kterých se Aktuálně.cz ptalo ještě před oficiálním vyhlášením ministrovy rezignace, byl tento jeho krok minimálně "očekáván".

Nestranický ministr? Proč ne...

Nového ministra by strana mohla hledat i mezi nestraníky, přiznal místopředseda Marek Ženíšek. Ten Aktuálně.cz řekl, že chce, aby byl místo Drábka jmenován odborník, který bude schopný dotáhnout důchodovou reformu do konce.

TOP 09 začala hledat nového ministra.
TOP 09 začala hledat nového ministra. | Foto: Ludvík Hradilek

"Klidně by to mohl být i nestraník," dodal Ženíšek.

Jedna z možných kandidátek na post šéfa resortu práce, místopředsedkyně Helena Langšádlová, však na tuto funkci nepomýšlí a soustředí se na krajské volby, v nichž kandiduje na hejtmanku ve Středočeském kraji.

Z této pozice také čeká, jak se kauza údajného uplácení na MPSV projeví na volebních výsledcích.

"Kauza pana bývalého náměstka Šišky nás před volbami nepochybně poškodí, ale tím, že pan Drábek takto rychle reagoval, budou škody minimální," doufá Langšádlová.

Také šéf poslaneckého klubu TOP 09-STAN Petr Gazdík odmítl, že by se ucházel o Drábkův post.

Gazdík předpokládá, že dohoda o novém kandidátovi bude učiněna tak, jak tomu bylo doposud - tedy odsouhlasením kandidáta strany koaličními partnery.

"Snad najdeme kandidáta dříve, než kvůli rozporům v ODS padne celá vláda," naráží na vnitrostranické třenice v největší koaliční straně Gazdík.

Náměstek, přítel a obchodní partner

Ministr již v úterý dopoledne na mimořádném brífinku své strany uvedl, že odstoupí, pokud se prokáže Šiškova vina.

"Jsem přesvědčen po devítileté intenzivní spolupráci s panem Šiškou, že se žádného protiprávního jednání nedopustil. Pokud by se však prokázala jeho vina, jsem připraven odstoupit," sdělil k obvinění ministr.

Ačkoliv věřil v jeho nevinu, do vyřešení případu ho odvolal z funkce.

Několik hodin poté, co byl Šiška vzat do vazby, aby bylo podle policie zabráněno případnému ovlivňování svědků, pak Drábek před novináři prohlásil, že odstupuje z funkce.

Šiška byl spolu s šéfem IT odboru ministerstva Milanem Hojerem obviněn z podplácení společnosti OKsystem. Té měl Šiška nabídnout zakázky ušité na míru za to, že stáhne svou stížnost u antimonopolního úřadu na postup MPSV při rozdělování zakázky na systémy rozdělující sociální dávky.

Šiška podle zdrojů Aktuálně.cz obeznámených s případem naléhal na vedení OKsystemu, aby stížnost stáhlo, jinak "definitivně skončila" spolupráce s MPSV.

 

Právě se děje

Další zprávy