Ministerstvo spravedlnosti získalo miliony na posílení soudů

ČTK ČTK
20. 5. 2014 15:49
Peníze z evropských fondů půjdou na mzdy administrativních pracovníků. Podle Válkové pomohou zkrátit délku řízení.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Kroměříž - Ministerstvo spravedlnosti získalo z evropských fondů dalších 33 milionů korun na personální posílení třinácti vybraných soudů.

Peníze půjdou na mzdy administrativních pracovníků, kteří vykonávají například profese zapisovatelek nebo soudních tajemníků. Podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) pomohou významně zkrátit řízení.

Díky dotaci bude až do konce roku 2015 pokračovat projekt Zefektivnění činnosti soudů prostřednictvím posílení administrativních kapacit, který byl zahájen v dubnu 2012 a původně měl skončit letos v červenci.

Díky němu soudy přijaly celkem přes sto nových pracovníků, uvolnily ruce soudcům a podle Válkové se tak podařilo zkrátit dobu řízení nejméně v řádu týdnů. Původní rozpočet projektu převyšoval 53 milionů korun.

Cílem je zkrátit dobu projednávání

Podle ministerstva jsou do projektu zařazeny okresní soudy v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově, Lounech, Teplicích, Ostravě, Brně, Břeclavi, Hodoníně, Uherském Hradišti a v Plzni i krajské soudy v Ústí nad Labem a v Brně.

Válková uvedla, že by v budoucnu ráda projekt rozšířila i na další soudy. Cílem je především snaha o zkrácení doby, po které jsou jednotlivé kauzy projednávány.

Podle ministryně trvá u českých soudů v průměru civilní řízení od doručení na soud po pravomocné vyřízení 398 dnů, zatímco v roce 2009 to bylo 363 dnů. Situaci soudům navíc ještě ztížil nový občanský zákoník. "U trestního řízení je tato doba výrazně kratší. Délka projednávání ale není jediným kritériem hodnocení soudu, rozhoduje i kvalita rozhodování a s ní související počet odvolacím soudem vrácených věcí," upozornila Válková.

Ministryně hodlá v krocích vedoucích k zefektivnění činnosti soudů pokračovat. Do svého poradního týmu chce pozvat představitele okresních soudů, jimž se vnitřními opatřeními podařilo délku řízení výrazně zkrátit - jmenovala soudy v Mostě, Novém Jičíně, Žďáru nad Sázavou a v Karviné.

Místopředseda novojičínského soudu Vladimír Polák i předseda mosteckého soudu Martin Beneš uvedli, že klíčem je změna systému práce.

"Snažíme se, aby soudce dělal jen nejtěžší úkoly, to znamená rozhodoval o věci samé, a aby procesní rozhodnutí za něho dělali vyšší soudní úředníci, soudní tajemníci nebo asistenti soudce. Snažili jsme se i zefektivnit oběh spisu, protože systém soudních kanceláří funguje ještě na modelu Rakouska-Uherska. Pohnuli jsme s tím odstraněním pozice vedoucí soudní kanceláře," uvedl Polák. Dodal, že vyřízení civilní věci v Novém Jičíně v průměru trvá 138 dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy