Ministerstvo kultury chce pro velké festivaly 50 milionů

ČTK ČTK
23. 3. 2015 16:33
Zvláštní program by měl řešit nejistotu s přidělováním grantů největším kulturním festivalům.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo kultury (MK) připravilo zvláštní program pro podporu velkých festivalů, který by měl po vzoru podobných programů podpořit nejvýznamnější akce z oblasti hudby, divadla, tance i literatury.

Pokud program schválí vláda, mohl by platit od příštího roku a mělo by v něm být nejméně 50 milionů korun. "Ideální by byla částka kolem 150 milionů korun. To by byla podpora, kterou by organizátoři skutečně pocítili," řekl náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský.

Kritika grantů

MK v grantech ročně rozdělí několik stovek milionů korun. Žádostí je schválena asi třetina, kvůli možnostem rozpočtu. 

Kritika mířila na zrušení zvláštní kapitoly pro takzvané prioritní akce, tedy zejména velké a tradiční festivaly. Jejich pořadatelé musí každoročně žádat o příspěvek v grantech a na potvrzení čekat až do jara roku, v němž se festival koná.

K těmto akcím patří například Pražské jaro, Tanec Praha či Festival spisovatelů.

Za znovuzavedení prioritních akcí do rozpočtu MK lobovala zejména Asociace hudebních festivalů. Loni Sněmovna jednala o návrhu na posílení rozpočtu MK o desítky milionů korun i s přesným výčtem, kolik má který festival dostat, návrh byl ale zamítnut.

Pro letošní rok byli všichni odkázáni na granty, v nichž žádosti posuzují odborné komise jako poradní orgán ministra. Výsledky MK oznamuje vždy na konci února, letos byly poprvé uděleny i víceleté granty.

"Když jsem nastoupil, byl jsem si vědom toho, že velké festivaly potřebují tuto jistotu mít, protože když objednávají významné umělce ze zahraničí, není to úplně jednoduché, pokud neví, kolik peněz budou mít za dva roky v rozpočtu," uvedl.

"Do velkých festivalů je potřeba peníze nasypat"

Program podpory festivalů by měl tuto nejistotu pomoci řešit. "Měl by sloužit největším hráčům v oborech, ti menší budou dál žádat o grant z rubriky kulturní aktivity, která by se tím pádem mohla finančně posílit," řekl náměstek.

Pro získaní podpory z programu budou muset festivaly splnit podmínky, pro festival vážné hudby je to rozpočet minimálně čtyři miliony. "Věříme, že si vláda uvědomí, že velké festivaly mají velké multiplikační efekty a že je potřeba do nich peníze "nasypat"," dodal.

Ani schválení programu vládou ale nezaručuje jeho financování. Třeba na podporu galerií program rozdělil peníze jen dva roky po svém vzniku a od té doby není vůbec naplňován.

 

Právě se děje

Další zprávy