Města neposlechla, radnice už mají vládu

Petr Holub
30. 10. 2006 14:15
Praha - Předsedové ODS a ČSSD doporučili komunálním politikům, aby neuzavírali velké koalice. Dohody velkých stran na radnicích jsou přesto nejčastější. Uvnitř: PŘEHLED PRIMÁTORŮ
"Máme většinu. A spolu s KDU-ČSL se postaráme o demokracii," řekl šéf ODS Mirek Topolánek.
"Máme většinu. A spolu s KDU-ČSL se postaráme o demokracii," řekl šéf ODS Mirek Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát

V dobách nejtvrdšího předvolebního boje se občanští a sociální demokraté už dohodli na dvanácti velkých radnicích.

Velké koalice se budou opakovat například v Olomouci, Pardubicích a Zlíně, nově vzniknou v Liberci a Ústí nad Labem.

"Výzvy předsedů Topolánka a Paroubka byly jen rétorické. Komunální politici se rozhodují podle toho, čeho chtějí dosáhnout, a neuvažují o ničem jiném," tvrdí brněnský politolog Lubomír Kopeček, podle kterého se takový výsledek dal čekat.

Foto: Ludvík Hradilek

"Konkurenční demokracie se na radnicích ztrácí a pro občany to může být škoda, protože chybí možnost změny," dodává politolog.

Pantátové se vždycky dohodnou

Přesto se něco měnilo. V 11 z třiceti největších měst budou mít starostu z jiné strany. Na 26 radnicích už je domluveno i složení městské rady, koalice se změnily ve dvanácti.

Foto: Aktuálně.cz

Posuny jsou však na většině radnic minimální, nejčastěji si nejsilnější strana vybere jiného partnera. Občanští demokraté například posílili v Hradci Králové natolik, že mohli přerušit spolupráci s ČSSD. Stejně to může dopadnout v Praze a Českých Budějovicích.

K významnějším převratům došlo jen v Jihlavě a Jablonci nad Nisou, kde se nezávislým sdružením podařilo svrhnout neoblíbené občanské demokraty, v Mostě se dokonce zbavili velké koalice ODS a ČSSD.

Něco podobného se čeká v Brně, které bude řídit dosud opoziční ČSSD proti dlouhá léta vládnoucí ODS. V opačném směru se změnila sestava v Mladé Boleslavi.

Foto: Aktuálně.cz
VELKÉ RADNICE - přehled, jak dopadla povolební jednání ve velkých městech

Zmíněné komunální revoluce jsou varováním pro všechny starosty, aby příliš neprosazovali svou autoritu a snažili se vždy najít co nejširší kompromis.

"Zástupci stran na radnicích uvažují v delší perspektivě a především se nechtějí ocitnout v situaci, kdy by byli pro druhé nepřijatelní," potvrzuje opatrnou strategii Kopeček, který pro komunální sféru razí termín "pantátovská politika".

ODS a ČSSD jen obhajovaly

Velké strany vyhrály komunální volby, občanské demokraty dokonce volilo o polovinu víc lidí než před čtyřmi lety. Přesto na velkých radnicích neposílily a každá z nich má pouze jednoho primátora navíc.

"Vlastně ani nemohou posilovat," upozorňuje Kopeček, že už v minulém volebním období jim na třiceti velkých radnicích chybělo jen šest primátorů. Politolog dodává, že ODS i ČSSD udělaly chybu, když se snažily pouze obhájit pozice ve velkých městech a nesnažily se rozšířit svůj vliv do periferií.

Čtyři nerozhodnutí

Na definitivní rozhodnutí se čeká už pouze na čtyřech radnicích, patří však mezi ně tři největší. V Praze se musí primátor Bém (ODS) rozhodnout, jestli chce dál spolupracovat se sociálními demokraty, jejichž hlasy v zastupitelstvu nepotřebuje.

V Brně bude primátorem sociální demokrat Onderka, který se snaží zabezpečit většinu v zastupitelstvu hlasy lidovců. Ti zatím váhají, Onderka však může využít tiché podpory komunistů.

Ostravský sociální demokrat Kajnar se rozhoduje, jestli bude spolupracovat s komunisty, anebo s ODS. "Výsledky jednání zveřejníme v úterý nebo ve středu. Zatím opravdu nevíme," říká Kajnar.

Také v Českých Budějovicích má ODS většinu zastupitelů. Budoucí primátor Thoma přesto hledá koaličního partnera. Větší šanci přitom mají lidovci než sociální demokraté.

Připomeňte si, jak skončily volby ve velkých městech

 

Právě se děje

Další zprávy