Jak se rozděluje moc ve velkých městech?

6. 11. 2006 16:00
Česko - Podívejte se, jak si po obecních volbách rozdělují politici moc v největších městech republiky.

Kdo ovládne radnice

(pod mapou volebních výsledků najdete přehled o povolební situaci v jednotlivých městech)

Brno

V Brně se sociální demokraté dohodli na uzavření koalice se zelenými, nestraníky z kandidátky Brno 2006. Primátorem Brna by měl být sociální demokrat Roman Onderka. Vítězem voleb byla v Brně ODS, která však proti minulým volbám přišla o dva mandáty, ale jedná o koalici s lidovci, kteří by tím mohli získat primátorku - Barbora Javorová z KDU-ČSL. Obě koalice mají 25 z 55 křesel. Lidovci se rozhodnou, do které koalice vstoupí. Pokud ale ČSSD nezíská do koalice lidovce, může se opřít o tichou podporu komunistů.

Česká Lípa

Vítězná ODS (11 z 25 křesel) jedná především s ČSSD (4 mandáty). Starostkou zůstane Hana Moudrá, která v minulém období spolupracovala s komunisty. Tentokrát chce do rady vzít kromě ČSSD nějakou menší stranu - Stranu zelených nebo Stranu pro otevřenou společnost (SOS).

České Budějovice

Budoucí primátor Juraj Thoma (ODS) má k dispozici většinu 23 z 45 zastupitelů, chce však do rady pozvat i další strany. Neprozradil však, jestli osloví ČSSD, KDU-ČSL, zelené nebo SNK ED.

Děčín

ODS má většinu v zastupitelstvu, pozvala však do koalice sociální demokraty a Volbu pro město. Děčínská ČSSD účast odmítla. Primátorem zůstane Vladislav Raška, lídr ODS.

Frýdek-Místek

V čele zůstane dosavadní primátorka Eva Richtrová, sociální demokratka. ČSSD zvítězila v letošních komunálních volbách a spolu s komunisty, se kterými byli dosud v koalici, získali nadpoloviční počet křesel.

Havířov

Primátorem bude Svatopluk Novák i když jeho ČSSD byla až třetí a dostala 12 mandátů z 43. Podařilo se mu vyjednat podporu od dosavadní primátorky Milady Halíkové, jejíž KSČM má 13 zastupitelů a Hnutí pro Havířov (4 mandáty). V opozici zůstává ODS, která volby vyhrála.

Hradec Králové

Primátorem stotisícového Hradce Králové bude opět Otakar Divíšek z ODS, která má v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu většinu 19 hlasů. ODS se dohodla na koalici s Volbou pro město (VPM) a Hradeckým demokratickým klubem. Dohromady mají tyto tři strany 25 mandátů. Na ustavujícím zasedání městského zastupitelstva nabídla koalice jedno křeslo v radě města sociálnímu demokratovi Rostislavu Jirešovi.

Chomutov

V Chomutově zůstane primátorkou Ivana Řápková z ODS, vítězné strany voleb. V městské radě počítá se zelenými, nabídla však také účast sociálním demokratům. Ti předběžně souhlasí.

Jablonec na Nisou

ODS ztratila po 12 letech radnici, i když získali 11 ze 30 křesel. Hlavní kandidátkou na primátorku je Soňa Paukrtová, jejíž strana Domov nad Nisou má se spřízněnou Stranou pro otevřenou společnost (SOS) a ČSSD celkem 16 mandátů z 30. ODS bude v opozici společně s SNK-ED.

Jihlava

Primátorem se stal Jaroslav Vymazal z ODS, která obsadila také místo prvního primátorova náměstka. Další tři náměstky má ve vedení města ČSSD, lidovci a Strana zelených. Původně se počítalo, že budou městu vládnout sociální demokraté spolu s komunisty, SNK ED a Nezávislými občany Jihlavy. Tato koalice by bývala dala dohromady 20 z 37 mandátů v zastupitelstvu. ODS má 11 zastupitelů, KDU-ČSL tři stejně jako strana zelených.

Karlovy Vary

V Karlových Varech vytvořila koalici ODS s ČSSD a Stranou zelených. Z 38 křesel v zastupitelstvu má koalice 26 mandátů. Primátorkou se zřejmě překvapivě stane dvaatřicetiletá advokátka Veronika Vlková z ODS, ne Petr Keřka, bývalý primátor a lídr kandidátky. Dohoda se zelenými a Karlovarskou občanskou alternativou, která by ODS přinesla 24 mandátů z 37 v zastupitelstvu padla.

Karviná

Lídr ČSSD (13 mandátů) Tomáš Hanzel domluvil velkou koalici s ODS (9 mandátů) a s hnutím Naše Karvinsko (3 mandáty), která má bezpečnou většinu v 41členném zastupitelstvu. Třicetiletý sociálně demokratický primátor nahradí v čele města zástupce KSČM.

Kladno

ODS má opět většinu v zastupitelstvu. Opozici chce nabídnout místa v komisích a výborech. V čele města zůstane primátor z ODS Dan Jiránek, na radnici budou další čtyři roky i stejní náměstci.

Liberec

V Liberci vítězná ODS uzavřela koaliční smlouvu s ČSSD a Unií pro sport a zdraví (USZ). Dohromady budou mít v
devětatřicetičlenném městském zastupitelstvu nadpoloviční většinu 21 mandátů. Strany se zároveň se dohodly na poměrném zastoupení v městské radě, kde bude mít ODS pět křesel, ČSSD čtyři a USZ dvě. V minulém období byla ČSSD v opozici.

Mladá Boleslav

V Mladé Boleslavi vítězná ODS uzavřela koaliční dohodu s Volbou pro Mladou Boleslav, SNK-ED, politickým hnutím Zvon a Stranou zelených. V třiatřicetičlenném zastupitelstvu tak bude mít nadpoloviční většinu 23 hlasů. Primátorem by se podle dohody měl stát lídr ODS Raduan Nwelati, jeho náměstky Adolf Beznoska (ODS), Jan Smutný (SNK) a Jaroslav Polívka (Volba pro město). Ve vedení města je to změna, v minulém volebním období radnici ovládala koalice ČSSD, SNK-ED, KDÚ-ČSL a KSČM. Dosavadní primátor Svatopluk Kvaizar (SNK-ED) bude zastupitelem.

Most

Volební strana Mostečané Mostu se dohodla s KSČM na koalici, která bude mít 26 z 45 zastupitelů. O koalici vyjednává bývalý zaměstnanec Unipetrolu Vlastimil Voska, který nabídl komunistům dva náměstky primátora. Voska bude primátorem. Do opozice odchází ODS (11 křesel) i ČSSD (6 křesel).

Olomouc

Zástupci vítězné ODS v Olomouci podepsali koaliční smlouvu s ČSSD a lidovci. Primátorem se stane lídr občanských demokratů a dosavadní náměstek Martin Novotný. Bude tak pokračovat dosavadní spolupráce na radnici. Ve městě vládla koalice ČSSD, ODS a lidovců i dosud. Koalice získá v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 39 mandátů. V opozici skončili komunisté a zástupkyně Strany zelených.

Opava

Primátorem se má stát opět Zbyněk Stanjura z ODS, která ve městě volby vyhrála. S KDU-ČSL a SNK ED má ODS většinu 25 z 45 hlasů v zastupitelstvu. ODS ale přizvali do koalice i ČSSD.

Ostrava

Ostravští sociální demokraté prosadili spojenectví s ODS proti vůli stranické centrály. Primátorem bude lídr ČSSD Petr Kainar. Koalice ČSSD a ODS bude mít 42 hlasů v 55členném zastupitelstvu.  V jedenáctičlenné radě by podle Kajnara měla mít převahu ČSSD, která má mít šest radních.

Pardubice

V Pardubicích zvítězila ODS s 15 mandáty z celkových 39. ODS obnovila po několikadenním váhání koalici s SNK-ED (8 mandátů). sociálními demokraty (7 mandátů) a lidovci (2 mandáty). V opozici zůstanou zelení a komunisté. Primátorem se stane dosavadní náměstek Jaroslav Deml (ODS).

Plzeň

Na radnici bude pokračovat pravicová koalice ODS s lidovci a Pravou volbou pro Plzeň. Primátorem tedy nejspíš bude Pavel Rödl z ODS.

Praha

Pražská ODS zřejmě nebude po drtivém vítězství v obecních volbách spěchat s ustavením nového vedení města. Místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém se během týdne sejde se zástupci demokratických stran, které spolu s ODS uspěly ve  víkendových obecních volbách.

Prostějov

V Prostějově bude i v příštích čtyřech letech na radnici pokračovat koalice ODS a ČSSD, která byla v čele města i
v minulém volebním období. Smlouva ještě není podepsána, ale obě strany jsou těsně před dohodou. Starostou bude opět lídr vítězné ODS Jan Tesař. V radě ODS získala šest křesel, kromě starosty i dva posty místostarostů. Sociální demokraté v radě města zaujmou pět míst, z toho dva místostarosty.

Přerov

V Přerově bude následující čtyři roky vládnout ODS s ČSSD. Vítězná ODS získá v radě města většinu, sociální demokraté vybojovali místo primátora. Podle koaliční dohody by se jím měl stát dosavadní náměstek primátora Jiří Lajtoch. V opozici usednou v přerovském zastupitelstvu komunisté, lidovci, Přerovská koalice a koalice Strany zelených a Nezávislé volby s názvem Společně pro Přerov. Opozice bude mít v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 15 křesel, ODS s ČSSD 20 mandátů.

Tábor

Táborskou radnici ovládne koalice ODS a hnutí Tábor 2020. Občanští demokraté v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu mají devět mandátů a Tábor 2020 sedm. S žádným dalším uskupením vítězné strany jednat nechtějí, s 16 mandáty získá koalice v zastupitelstvu dostatečnou většinu. Starostkou by měla být Hana Randová z ODS.

Teplice

ODS má většinu v zastupitelstvu. Staronovým primátorem bude Jaroslav Kubera, který opět přislíbil jedno místo v radě sociálním demokratům.

Třebíč

Nejpravděpodobnější variantou povolebního uspořádání na radnici v Třebíči zřejmě bude pokračování široké koalice mezi
ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SNK ED. Koalice s celkem 14 mandáty by však měla jen těsnou většinu v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. ODS, která ve volbách v Třebíči zvítězila, proto uvažuje, že by v koalici nahradilo ČSSD uskupení Heřman zpátky na radnici, jejímž lídrem je exstarosta Pavel Heřman. Tím by levicové strany zůstaly v opozici.

Třinec

Koaliční dohodu uzavřelo vítězné uskupení z komunálních voleb Osobnosti pro Třinec (7 z 33 křesel) s Třineckou volbou 2006 (6), které vedl bývalý primátor města Igor Petrov, ODS (5) a KDU-ČSL(2 mandáty). V zastupitelstvu obsadí koalice 20 křesel. V opozici je ČSSD (6 mandátů), Nezávislí (3) a Coexistentia s jedním zastupitelem. Křeslo starosty a jednoho místostarosty obsadí Osobnosti pro Třinec. Podle nejvyššího počtu preferenčních hlasů by se starostkou mohla stát Věra Palkovská. Dosud vedl Třinec senátor a lídr Třinecké volby Igor Petrov.

Ústí nad Labem

ODS suverénně vyhrála a má 17 z 37 mandátů v zastupitelstvu. Občanští demokraté uzavřeli koaliční smlouvu s ČSSD. Potřebnou většinu zajistí osm hlasů ČSSD, která nahradí dosavadního partnera, Sdružení pro zdraví sport a prosperitu (6 mandátů). Primátorem se stane Jan Kubata (ODS).

Zlín

Ve Zlíně povede město ODS s ČSSD a Volbou pro Zlín (lidovci a nezávislí). Koalice má 33 z 41 křesel v zastupitelstvu. Primátorkou by se měla stát Irena Ondrová z ODS.V opozici zůstanou komunisté a Zlínské hnutí nezávislých (ZHN).

 

Právě se děje

Další zprávy