Melčák vzdal boj o členství v ČSSD

Martina Macková
15. 3. 2007 18:00
Praha- Miloš Melčák, který byl vyloučen z ČSSD, protože podpořil Topolánkovu vládu, vzdal členství ve straně, u jejíhož znovuzrození po roce 1989 stál.
Nežádoucí muž Miloš Melčák.
Nežádoucí muž Miloš Melčák. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Poslance vyloučil v únoru ústřední výkonný výbor sociálních demokratů. Miloš Melčák se mohl ještě proti tomuto verdiktu odvolat ke stranickému sjezdu, který se koná příští týden. Rozhodl se však, že už nebude o členství v mateřské straně bojovat.

"Rozhodl jsem se. Nebudu se odvolávat," řekl Aktuálně.cz Melčák. Podle něj je důvodem současná situace ve straně. "Strana se rozhodla následovat svého současného vůdce a nezdá se, že by se i některé další věci změnily," míní poslanec.

Vůdce řekl: Jste zrádci

Dále čtěte
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Spolu s Milošem Melčákem podpořil vládu ještě další bývalý sociální demokrat Michal Pohanka, který se členství ve straně, za niž byl do sněmovny zvolen, vzdal sám.

Oba poslance nazval předseda ČSSD Jiří Paroubek zrádci a požadoval jejich okamžité vyloučení. Oba politiky už předtím hlídala kvůli výhružkám policie. V regionech, kde žijí, se také objevily billboardy vyvedené jako parte se jménem každého z "přeběhlíků". 

Dvojí vylučování

Na rozdíl od Pohanky odmítl Miloš Melčák ze strany vystoupit a ČSSD ho musela vylučovat, dokonce nadvakrát. Místní organizace ČSSD ve Zlíně totiž na konci ledna politikovi stranickou průkazku odmítla odebrat.

Zasáhnout musel až vyšší orgán - ústřední výkonný výbor celé strany.

Melčák chce nadále zůstat jako bezpartijní poslanec. "Nejsem sice už sociální demokrat, ale zůstal jsem demokrat," řekl. Ve sněmovně chce hlasovat podle zákonů, ale neopouští sociálnědemokratické myšlenky.

Zůstaneme, a bez strany

Foto: Ludvík Hradilek

Například včera Miloš Melčák i s Pohankou hlasovali ve sněmovně společně s ČSSD při rozhodování o tom, zda zákon o celostátním referendu projde do druhého čtení. Naopak nepodpořil vznik komise, která by šetřila kauzu Kubice, ani návrh na zařazení nového bodu programu - usnesení o odvolání vicepremiéra Jiřího Čunka.

Za to ho vedení ČSSD tvrdě kritizovalo. "Nejsem proti tomu, aby se ukázala pravda, ale nebudu podporovat body, které by sněmovnu zdržovaly při práci na nových zákonech. Jen by se hodiny kolem toho řečnilo," soudí.

Bezpartijním politikem ve stranické sněmovně zůstane do konce volebního období také Michal Pohanka. "Určitě se do strany nebudu vracet a ani nevstoupím do jiné," řekl Aktuálně.cz Pohanka.

Ačkoliv Melčák ani Pohanka nejsou členy žádného stranického klubu, vytvoří společně jakýsi "miniklub". "Chceme se domlouvat a postupovat s kolegou při hlasování společně," plánují oba politici.

 

Právě se děje

Další zprávy