Středočeši:Melčák pryč, Paroubek do čela

Red Dom
3. 2. 2007 17:00
Praha - Jiří Paroubek vyzval ústřední výkonný výbor ČSSD, aby vyloučil ze strany poslance Miloše Melčáka. Udělat by to podle něj mohl již příští týden.

Předseda ČSSD Paroubek to uvedl na konferenci středočeské organizace strany.

"Předpokládám, že přestane být členem sociální demokracie, jejíž je skvrnou a hanbou," dodal.

Paroubek apeloval na ústřední výbor poté, co Melčáka minulý týden odmítla vyloučit zlínská organizace strany. Aby byl Melčák vyloučen, bylo potřeba 40 zlínských hlasů, pro nakonec hlasovalo 22 členů, proti bylo 25 hlasů.

O hlasování ve Zlíně ČTĚTE ZDE

Paroubek: když to nevyjde, vyloučí ho sjezd

Aby mohl ústřední výbor Melčáka vyloučit muselo by pro hlasovat 108 z jeho 180 členů. Melčáka přitom může zachránit fakt, že ústřední výbor trpí nízkou účastí.

I proto vyzval Paroubek jeho členy, aby se schůze příští týden zúčastnili. Kdyby ho nevyslyšeli, bude Paroubek o Melčákovo vyloučení usilovat jinou cestou.

"Když to nevyjde na schůzi ústředního výkonného výboru, tak to zcela nepochybně vyjde na sjezdu," prohlásil dnes Paroubek.

Střední Čechy pro vyloučení

Středočeská konference se sešla před březnovým sjezdem strany, na kterém se bude volit nové vedení ČSSD.

"Na předsedu strany jsme navrhli Jiřího Paroubka, na místopředsedy Milana Urbana a Bohuslava Sobotku," řekl na tiskové konferenci předseda středočeské organizace Richard Dolejš, který na konferenci svoji funkci úspěšně obhájil.

Uvedl také, že členové jeho organizace, kteří jsou členy ústředního výkoného výboru Paroubkovu výzvu poslechnou a budou hlasovat pro vyloučení Melčáka. Podle Dolejše by ale čistším řešením bylo, kdyby Melčák odešel sám.

"Sám opustil klub, ve sněmovně si přesedl ke koalici. Měl by tento proces dokončit," řekl Dolejš.

Konferenci dnes pořádala také olomoucká organizace ČSSD, jejímž staronovým předsedou se stal Miloslav Vlček.

 

Právě se děje

Další zprávy