ČSSD stále více věří, že sestaví vládu

Sabina Slonková, Martina Macková
16. 8. 2006 0:00
Praha - Mirek Topolánek se sice dnes - dva měsíce po volbách - stane premiérem, příchod jeho menšinové vlády do Strakovy akademie je však i nadále nejistý.

Topolánek řekl dnes ráno v Rádiu Impuls, že by konzultace o svém vládním týmu chtěl ukončit během dvou tří týdnů. Déle podle něho nemá cenu prodlužovat nynější politickou nestabilitu.

Sociální demokraté se však ani přes probíhající rozhovory o případné podpoře Topolánkovy vlády nevzdali varianty, že to nakonec bude Jiří Paroubek, kdo bude znovu sestavovat vládu. Nynější Paroubkův kabinet podává právě dnes demisi do rukou prezidenta.

Buď rychlá dohoda, nebo končíme

Po vstřícných debatách z minulého týdne, kdy už vše nasvědčovalo vzniku nového kabinetu v čele s Mirkem Topolánkem, dali nyní sociální demokraté ODS ultimátum: Buď se do konce týdne dohodneme, nebo už s vámi nebudeme ztrácet čas. A to i za cenu předčasných voleb, které ČSSD doposud odmítala.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

CO ŘÍKÁ ÚSTAVA:

 

  • Vláda podává demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny. Úřaduje ale do té doby, než je jmenován nový kabinet.
  • Prezident republiky nejprve jmenuje premiéra nové vlády. Při svém výběru není nijak vázán, ale zvyklostí je, že jmenuje lídra strany, která zvítězila ve volbách. Pokud nový premiér složí slib v době, kdy předchozí vláda ještě vykonává svou funkci, má republika dva předsedy vlády. Fakticky ale vládne starý kabinet.
  • Nový premiér si vybere členy svého kabinetu, při svém hledání není nijak časově limitován.
  • Nové členy vlády jmenuje prezident na návrh premiéra. Při jednání s předsedou vlády má prezident právo vyjádřit své námitky proti navrženému kandidátovi, nemůže však jmenovat nikoho, koho premiér nenavrhl.
  • Vláda musí do 30 dnů od jmenování předstoupit před sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. Ve sněmovně se o důvěře hlasuje tak, že každý zúčastněný poslanec nahlas řekne, zda je pro vyslovení důvěry, či nikoliv. Vláda získá důvěru, jestliže ji podpoří nadpoloviční většina přítomných poslanců. Obecně přitom platí, že sněmovna může hlasovat a přijímat rozhodnutí za přítomnosti alespoň 67 poslanců z celkových 200.
  • Pokud vláda důvěru nezíská, prezident jmenuje nového premiéra a jeho ministry a tato vláda znovu do 30 dnů požádá sněmovnu o důvěru.
  • Když ani druhý kabinet u poslanců neuspěje, jmenuje prezident předsedu vlády na návrh šéfa Poslanecké sněmovny. V případě, že ani tato vláda nezíská do 30 dnů od poslanců důvěru, může prezident sněmovnu rozpustit a do 60 dnů pak následují předčasné volby.
  • Zdroj: ČTK

"Je to neformální ultimátum. Řekli nám, že když to nikam nepovede, budou usilovat o to, aby dalším pokusem o sestavení vlády prezident pověřil Paroubka. Poprvé mluvili i o předčasných volbách," popsal zákulisí rozhovorů jeden z vyjednavačů za ODS.

Sociální demokraté oficiálně tuto strategii nepopírají. Jiří Paroubek oznámil, že případné předčasné volby lze spojit s krajskými a senátními volbami za dva roky. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach zase připustil, že chtějí co nejdříve vědět, na čem jsou.

"Byli bychom rádi, kdyby bylo co nejdříve jasné, zda se dohodneme, či ne. A co se týče možnosti, že by dostal šanci sestavovat vládu zástupce ČSSD, to záleží na prezidentovi. Ale bylo by správné, pokud neuspěje Mirek Topolánek, abychom druhý pokus měli my," uvedl Škromach.

S podporou váhají i lidovci a zelení

Mirek Topolánek chce vládnout s menšinovým kabinetem ODS doplněným nestraníky, kteří nahradí lidovce a zelené z původního trojkoaličního scénáře. Pro tuto vládu chce lídr ODS získat podporu u všech demokratických stran ve sněmovně.

Potíž je ale v tom, že lidovci se svou podporou začali váhat a zelení podle informací Aktuálně.cz občanským demokratům řekli, že s jejich hlasy už s nejvyšší pravděpodobností počítat nemohou.

"U lidovců to je tak padesát na padesát, zelení nám už sdělili, že od nich podporu zřejmě nedostaneme," dodal již citovaný vyjednavač za ODS.

Lídr Strany zelených Martin Bursík Aktuálně.cz řekl, že stanovisko k případné toleranci Topolánkovy vlády zveřejňovat zatím nebude. "Nevylučujeme a priori její podporu, ale zatím neznáme ani její program," prohlásil Bursík.

Zelení nadto požadují, aby vláda měla omezený mandát do předčasných voleb, dohoda o kabinetu nebyla spojena s dohodou o příštím prezidentovi a ODS vládla co nejvíce nezávisle na sociálních demokratech.

Rovněž lidovci oficiálně vyčkávají. "Čekáme, co ODS dohodne. Jakoukoli formu velké koalice nepodpoříme. A pokud by ve vládě byli nestraníci s puncem schvalování či doporučení ČSSD, tak je to velká koalice," řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal.

Hlavní překážky: nestraníci a doba vládnutí

Právě na nominacích nestraníků ztroskotala relativně hladká debata mezi ČSSD a ODS z minulého týdne. Deník Aktuálně.cz v pondělí informoval, že Topolánek původně Paroubkovi slíbil, že může vytvořit seznam kandidátů, který by pak ODS projednala a měla možnost některá jména vetovat.

Foto: Ondřej Besperát

Topolánek si ale nakonec vše rozmyslel, Paroubkovi řekl, že to je jeho vláda a ministry bude vybírat sám. Šéf ČSSD obratem oznámil, že pokud budou rozhovory s ODS pokračovat tímto způsobem, sociální demokraté Topolánkův kabinet nepodpoří.

Přitom samotné rozhovory o programu příští možné vlády se ukázaly nakonec jako nejsnazší. "Co se týče programu, prostor pro dohodu tady je. Jako klíčový se nyní ukazuje ale spor o to, jak dlouhý by měla Topolánkova vláda mandát. Zda na rok či dva roky, po nichž by přišla revize a byla by možnost případnou podporu vypovědět," dodal místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Zkrácený mandát vlády upřednostňují i lidovci a zelení.

 

Právě se děje

Další zprávy