Liška chce být zelenou dvojkou, zvolení Kuchtové nevěří

Martina Macková
5. 8. 2008 9:53
Ministr potvrdil, že bude Bursíkovým favoritem
Ondřej Liška
Ondřej Liška | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr školství Ondřej Liška bude na zářijovém sjezdu Strany zelených usilovat o post pobočníka Martina Bursíka.

Deníku Aktuálně.cz potvrdil, že se chce ucházet o křeslo prvního místopředsedy. Do boje o nejvyšší funkci nezasáhne, podpoří však Bursíka.

"Ano, budu kandidovat na prvního místopředsedu Strany zelených," řekl Liška, který sice už nyní zastává funkci místopředsedy, je ale jen jedním ze tří místopředsedů se zaměřením na zahraniční vztahy.

Čtěte také: Vedení zelených schválilo stanovy. Boj o předsedu začal

První místopředsedkyní je Dana Kuchtová, dalším je její stoupenec, olomoucký předseda oblasti Martin Tichý.

Kuchtová vs Bursík: Boj na ostří nože

Kuchtová je ale dnes v pozici Bursíkova soupeře. Oficiálně oznámila, že se mu ve volbě postaví a kritizuje jeho nový návrh stranických stanov.

Poté, co předsednictvo stanovy odsouhlasilo, zveřejnila, že sjezdu předloží konkurenční návrh. Situace mezi někdejšími spojenci se vyhrotila poté, co Kuchtová musela odejít z Topolánkova kabinetu.

Po kritice v koalici, že svoji funkci nezvládá, rezignovala, avšak ona i její příznivci předsedovi vyčetli, že se jí málo zastal. Nyní kritizuje Bursíka za autoritativní způsob rozhodování ve straně.

Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová.
Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čtěte také: Kuchtová jde proti Bursíkovi. Šance mám slušné, říká

Liška jí ovšem velké šance ke zvolení nedává. "Nepředpokládám, že se Dana Kuchtova stane předsedkyní," reagoval na dotaz, zda by o stranickou funkci stál i ve chvíli, kdy by se Kuchtová stanula v čele SZ. "Smysluplnost setrvání ve vedeni SZ se bude odvíjet od celkového složení nově zvoleného předsednictva," dodal však.

Kuchtová ovšem Lišku dopředu jako svého pobočníka nevylučuje. Jako prvního místopředsedu prý bude respektovat toho, koho zvolí kandidáti.

"Vůbec si nedovoluju diktovat, koho v tom předsednictvu chci mít. Budou tam zastoupeni delegáti, kteří podporují mě, i kteří podporují Martina Bursíka. Z toho vznikne nějaké uskupení, které já budu respektovat. Ať bude jakékoliv, budu s nimi pracovat. Nebudu rozhodně straně dávat tým lidí a říkat, ty mi zvolte, to nepovažuji za správný postup," řekla už dříve v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Naopak Bursík si jako předseda chce vedení vybrat. Zatím však své favority neoznámil. Zelení plánují volební sjezd na září.

 

Právě se děje

Další zprávy