Kuchtová jde proti Bursíkovi. Šance mám slušné, říká

Kateřina Eliášová
24. 7. 2008 10:41
O křeslo předsedy Strany zelených se utkají v září
Kuchtová jde proti Bursíkovi. Šance mám, říká
Kuchtová jde proti Bursíkovi. Šance mám, říká | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dosavadní 1. místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová se rozhodla jít do souboje o předsednické křeslo s Martinem Bursíkem.

Stranický zápas se odehraje první týden v září na sjezdu, který si prosadila část předsednictva strany.

Čtěte více: Bursík má soupeře na sjezd. Na souboj ho vyzve Kuchtová

Kuchtová si věří a své šance vidí dobře.

"Já si myslím, že tu šanci mám slušnou. Nicméně soupeře nepodceňuji. Vím, že je to významná osobnost, a že tu podporu ve straně taky má," řekla v krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz poté, co svoji kandidaturu oznámila.

Aktuálně.cz: Paní místopředsedkyně, pokud byste vyhrála, koho byste chtěla jako svého zástupce, tedy 1. místopředsedu?

Toho, koho sjezd zvolí. Já si vůbec nedovoluju diktovat, koho v tom předsednictvu chci mít. Budou tam zastoupeni delegáti, kteří podporují mě, i kteří podporují Martina Bursíka. Z toho vznikne nějaké uskupení, které já budu respektovat. Ať bude jakékoliv, budu s nimi pracovat. Nebudu rozhodně straně dávat tým lidí a říkat, ty mi zvolte, to nepovažuji za správný postup.

Čtete více: Bursík chce loajální vedení, Kuchtovou odepsal

A.cz: Jak vidíte svoji šanci stát se předsedkyní?

Myslím, že ta podpora je velmi dobrá. V některých krajích je naprosto jednoznačně většinová, v jiných je to naopak. Ale myslím si, že ta moje šance je i poté, co vznikly narychlo nové organizace, velmi dobrá. Já si myslím, že tu šanci mám slušnou, nicméně soupeře nepodceňuji. Vím, že je to významná osobnost a že tu podporu ve straně taky má. Já jsem si to zvážila a věřím, že dokážu vyhrát.

A.cz: Co bylo hlavním důvodem vašeho rozhodnutí jít proti Bursíkovi?

Byla o podpora z krajů. Podpora od osobností, podpora některých předsedů a podpora straníků.

A.cz: Nevyprovokovalo vás například to, že Martin Bursík oznámil, že s vámi nepočítá ve vedení strany? A zkritizoval váš koncept toho, kam by měla strana směřovat?

Ne, to nebyl ten hlavní podnět. Je to jen otázka toho, že musím vyvracet jeho nesprávná prohlášení, že povedu stranu doleva nebo že spolupráce s ODS není možná. To jsou prostě další věci, které jsou vytržené z kontextu, to mě samozřejmě mrzelo. Je to jeho názor, jeho koncept, já ho respektuju. Je to normální, že jsou tady dva kandidáti s různými představami. Jediný problém toho sjezdu je, že je před volbami. V tisku se to teď hemží jen jmény Kuchtová a Bursík, a nemluví se vůbec o našich krajských lídrech, je to škoda. Měli jsme se soustředit na volby, ne na sjezd.

Foto: Aktuálně.cz
Duel blogerů: Quo Vadis, zelení? Co přijde po sjezdu?

A.cz: Pokud se stanete předsedkyní, vylučujete, že byste stranu vyvedla z koalice?

Nějaký zbrklý odchod z koalice nepřipadá v úvahu. Já se cítím vázána koaliční dohodou, kterou jsem také podepisovala. Je to pro nás závazná smlouva, kterou musíme plnit. Ovšem teď řešíme témata, která jsou nad rámec této smlouvy - jako radar, privatizace zdravotnických zařízení, EIA na Temelín atp. Musíme s ODS jednat dál a řešit problémy a hledat shodu. A tam, kde ta shoda není, si zelení musí vymezit právo na to hlasovat podle vlastního politického uvážení. Nejde to říct tak, že musíme vždy hlasovat s koalicí.

Čtěte více:
Bursík o zelených: Jít teď doleva by byla sebevražda
Kuchtová: Nevím, jestli půjdu proti Bursíkovi
Bursík: Hádky u zelených nahrávají akorát ČSSD

 

Právě se děje

Další zprávy