Vláda otevřela cestu k brzkým volbám. Mají být v říjnu

Eva Benešová
14. 4. 2009 12:46
Pokud zákon o rozpuštění sněmovny projde v parlamentu, volit se bude nejpozději 9. a 10. října
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři v demisi v úterý ráno schválili návrh, který znamená vypsání předčasných voleb ještě letos na podzim.

Rozhodli zkrátit současným poslancům mandát. Ústavní zákon o zkrácení volebního období stanovuje, že volby do poslanecké sněmovny musí proběhnout nejpozději v pátek 9. a sobotu 10. října. .

Na zkrácení volebního období se shodly všechny politické strany s výjimkou opoziční KSČM a vládních lidovců.

Právě tři z pěti jejich odstupujících ministrů se dnes při hlasování ve vládě postavili proti. 

Lidovci chtějí ústavní řešení

"Krizi nelze řešit změnou ústavy," uvedl odstupující ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, který patří k hlavním kritikům způsobu, jímž hodlá většina politické scény vyřešit současnou situaci.

Naopak proti názoru lidovců se s největší pravděpodobností dnes postavil ministr Miroslav Kalousek. Sám odmítl upřesnit, jak hlasoval. "Návrh kulhá za ústavou o několik kroků. Ovšem jsme v hospodářské krizi. Musíme demonstrovat, že máme rychlé řešení," řekl Kalousek.

Původní volební období, které začalo v červnu 2006, mělo trvat až do června 2010. Po pádu kabinetu Mirka Topolánka (ODS) se ovšem ODS, ČSSD a zelení shodli na vypsání předčasných voleb. Poslancům se tak krátí mandát o osm měsíců.

To, že někteří lidovečtí ministři budou proti zákonu, který měla vláda na stole, bylo jasné už před začátkem dnešní vládní schůze.

"Bylo by mnohem vhodnější vytvořit obecné pravidlo. Ne vyvolat krizi a měnit ústavu. Jsme pro přijetí senátního návrhu, který určuje jasná pravidla pro rozpuštění sněmovny," uvedl lidovecký ministr Cyril Svoboda.

Tento zákon Svoboda předloží hned na příštím jednání sněmovny, které začíná za dva týdny. Pokud by ho poslanci schválili, stačilo by k vypsání předčasných voleb 101 poslaneckých hlasů.

Zákon čeká na schválení už od roku 2006. Jeho kritici ovšem míní, že 101 hlasů není tak obtížné sehnat, a předčasné volby by se tak mohly zneužívat podle vůle jednotlivých politiků.

Plán senátu chtějí i zelení

Senátní návrh by se zamlouval i části zelených. Připustil to ministr školství Ondřej Liška. Podle šéfa Strany zelených Martina Bursíka je však nutné krizi vyřešit ihned.

"Česká republika si utrhla jednu ostudu, když padla vláda uprostřed předsednictví. Myslím, že nepotřebujeme další při třech neúspěšných pokusech o sestavení vlády, abychom mohli k volbám dojít ústavně," řekl před jednáním.

Definitivní slovo však bude mít parlament. Návrh musí podpořit ústavní většina poslanců i senátorů. Pokud by byli pro například všichni zástupci ODS a ČSSD, návrh bez problémů projde.

Obdoba roku 1998

Návrh je obdobou zákona z roku 1998, kdy byly rovněž vyhlášeny předčasné volby. "Předloha je původní, pouze jsme změnili data," komentoval zákon poslanec Marek Benda (ODS).

Možností, jak dosáhnout předčasných voleb, je několik. Mohou být vyhlášeny například po třetím neúspěšném pokusu o složení vlády nebo schválením ústavního zákona o zkrácení volebního období.

 

Právě se děje

Další zprávy