Lidovci mají proti Tlustému Kasalův plán

Petr Holub
29. 6. 2007 0:00
Nesouhra vládních stran může reformu vyoutovat
Lidovci mají s reformou vlastní plány.
Lidovci mají s reformou vlastní plány. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pozměňovací návrh rozpočtové reformy mají také lidovci. Je protichůdný změnám, které na návrh Vlastimila Tlustého prosazují poslanci ODS.

Pokud koaliční strany neobnoví jednotný postup, reforma veřejných financí nemá velkou šanci na úspěch a vláda na přežití. Bylo to vidět už dnes, když výbor pro sociální politiku sněmovně doporučil, aby odmítla celý Topolánkův reformní balík. Rozhodl postoj dvou lidovců, kterým se návrh v současné podobě nelíbí.

Dalším varováním byl výrok ministra financí Miroslava Kalouska. V dnešním vydání týdeníku Ekonom prozradil, že je připraven podat demisi, pokud mu reforma neumožní sestavit rozpočet se schodkem pod tři procenta HDP. "Pak bych v demisi připravil technický návrh rozpočtu na příští rok," vysvětlil krizový plán.

Tři procenta jsou samozřejmost

Na dotaz Aktuálně.cz Kalousek upřesnil, že nešlo o reakci na iniciativu poslanců ODS.

"Nebylo to myšleno jako výhružka, ale pokládám za samozřejmost, že ve chvíli, kdy roste ekonomika, tak reformní vláda udrží schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Říkám stále to samé," tvrdí ministr.

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Od poslaneckého klubu ODS dostal pozměňovací návrh ve středu. Občanští demokraté v něm navrhují snížit daň podnikům na 19 procent již v příštím roce, zatímco vládní návrh počítá s postupným snižováním a k 19 procentům by dospěl až v roce 2010.

Sazbu 19 procent má mít i zdanění občanů. Fakticky by se tak o čtyři procenta snížila sazba schválená vládou. Ministři sice počítají s patnáctiprocentním odvodem, počítal by se však z tzv. superhrubé mzdy a fakticky by dosahoval 23,1 procenta. 

"Můj úkol teď je kvantifikovat, jaký má návrh poslanců dopad do příjmů," vysvětlil další postup Kalousek. Z prvních výpočtů vyplývá, že při dani podniků klesne příjem o 16 miliard, ještě více by se ztratilo při dani z příjmu občanů.

Kde škrtnout desítky miliard

Po zjištění rozpočtových ztrát může následovat další krok. "Při úpravách reformního balíku platí věta, že po snížení příjmů se musí snížit výdaje," říká Kalousek. Od poslanců však návrh výdajových škrtů nedostal. "Pro mě by to znamenalo v přípravě rozpočtu dál omezit rozpočty jednotlivých ministerstev. Bude na vládě a na vládních stranách, aby usoudily, zda to není příliš vysoká cena pro kvalitu veřejných služeb," shrnuje svůj postoj ministr financí.

Občanští demokraté tvrdí, že mají do další diskuse připraven vlastní návrhy na snížení výdajů.

Vlastimil Tlustý je přiblížil v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz: "K vyvážení snížené sazby daně z příjmu právnických i fyzických osob ve výši 19 procent slouží následující kroky: 1) Omezení počtu výjimek a nezdaněných příjmů uvedených v zákoně o dani z příjmu. 2) Úprava výše odečitatelných položek. 3) Omezení rozsahu daňových úniků a daňových optimalizací při nižších sazbách. 4) Úspory ve výdajích státu."

Tlustý tím naznačil, že škrty ve výdajích nechce nahradit celý výpadek příjmu, zčásti ho má nahradit předpokládaná větší ochota podniků platit snížené daně. Vyloučil škrty v nejdůležitější daňové výjimce, odpočtech za děti.

Kasalova varianta

ODS se hlásí k cílům svého předvolebního programu, své sliby však oprášili také lidovci. "Ve chvíli, kdy se začne bortit, co bylo o reformě dohodnuto, tak předložím svůj vlastní pozměňovací návrh," řekl dnes v rozhovoru pro Český rozhlas 6 místopředseda sněmovny Jan Kasal.

Navrhuje různé sazby daně z příjmu, ve výši 12, 15, 18 a 21 procent. Nejnižší sazbu budou platit lidé s platem do 10 tisíc hrubého měsíčně, druhou sazbu osoby s příjmem do 30 tisíc a třetí sazbu ti, kteří mají do 50 tisíc.

Jinak se drží vládního návrhu. Daň se vypočte ze superhrubé mzdy a stejné zůstanou i odpočty za poplatníka a jeho rodinné příslušníky.

"Na rozdíl od vládního návrhu zlepšuje situaci opravdu všem. Umožňuje také udržet jednu z našich priorit, společné zdanění manželů," říká o svém plánu Kasal.

Další výhodou je možnost snížit základní sazbu DPH z 19 na 17 procent.

Kasal podporuje i svého kolegu Ludvíka Hovorky, který chce odložit snížení daně podniků. "Vůbec by nevadilo, kdyby celý daňový paklík z reformního batohu vypadl," míní Kasal, který však tyto záměry nechce příliš razantně prosazovat, pokud se svých návrhů zdrží ostatní koaliční strany.

V každém případě chce zrušit poplatky dětí u lékaře.

ČSSD se baví

Sociální demokraté se drží stranou koaličního sporu. "Poslanci mají možnost podávat pozměňovací návrhy do 25. července," shrnuje včerejší jednání rozpočtového výboru sněmovny jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jednat se o nich bude ovšem až od osmého srpna.

Exministr financí Bohuslav Sobotka má na reformu vlastní názor.
Exministr financí Bohuslav Sobotka má na reformu vlastní názor. | Foto: Ondřej Besperát

"Občanští demokraté se chtějí vrátit k původnímu programu a snižovat daně," hodnotí Tlustého iniciativu Sobotka. Jako bývalý ministr financí chápe na druhé straně také Kalouskův nesmiřitelný postoj: "Musí dostát své odpovědnosti," říká a dodává: "Nakonec bude záležet na rozhodnutí předsedy vlády Topolánka, zda se postaví za svého ministra financí, anebo podlehne tlaku klubu ODS."

ČSSD rozhodně odmítá Tlustého návrh, nebude ale podle Sobotky podporovat ani případné návrhy lidovců. "Podle nás je celá reforma v zásadě špatná. Připravíme jen několik málo pozměňovacích  návrhů, například chceme zachovat dolní sazbu DPH na pěti procentech i daňové úlevy pro stravné."

 

Právě se děje

Další zprávy