On-line: Jde mi výlučně o reformu daní, říká Tlustý

Jakub Antoš
28. 6. 2007 17:05
Vlastimil Tlustý odpovídal na vaše dotazy
Foto: Ludvík Hradilek

Online - Bývalý ministr financí a v současnosti noční můra vládní koalice Vlastimil Tlustý odmítá, že by důvodem jeho počínání bylo něco jiného než prosazení reformy daní v souladu s předvolebním programem ODS.

Na dotazy, zda za jeho činy není jen snaha sesadit z předsednického křesla Mirka Topolánka Vlastimil Tlustý odpovídá:  "Pokud dáte na fakta a projdete si vše, co jsem udělal v ODS od jejího vzniku do dneška, tak nebute pochybovat o tom, že dnes jde opravdu výlučně o dobrou daňovou reformu pro každého a pro celou ČR."

Tlustý může zasadit smrtící úder

Tlustý je jedním z těch, kteří nyní mohou potopit koaliční vládu. Před týdnem oznámil vznik nové platformy v ODS a požaduje, aby se Občanská demokratická strana vrátila ke kořenům, ke svému předvolebnímu ekonomickému programu.

Vlastimil Tlustý, ministr financí v první loňské Topolánkově vládě, se zdráhá  podpořit daňové reformy. Na jejím úspěchu ale závisí osud celé vládní koalice, kterou ODS vede.

Tlustý: ODS toho prosadila nejméně

"V takovéto koaliční vládě to bez kompromisu nejde. Zásadní otázka ale zní, jaká míra kompromisu je ještě únosná. Podíváte-li se na zastoupení programových cílů stran koalice v daňové části vládního batohu, je zřejmé, že nejsilnější koaliční strana, tj. ODS, toho prosadila nejméně. A to za přijatelný kompromis nepovažuji," vysvětluje Tlustý svůj pohled.

Tlustý trvá například na tom, aby se zjednodušil zákon o dani z příjmu úplně novou normou a zkrátilo se daňové přiznání. Na reformě by neměl nikdo prodělat, ale vládní plán podle poslance přitom spíše poškodí střední vrstvu.

Premiér Topolánek si ale myslí, že Tlustý nechápe nutnost přijatého kompromisu a spíše ODS škodí. "Jeho současná pozice proti vlastní vládě, v situaci, kdy je evidentní, že ODS nemůže prosadit celý ekonomický program, ODS škodí," uvedl Topolánek.

Oč jde Vlastimilu  Tlustému? Proč komplikuje práci vládě, v níž sedí devět ministrů z jeho vlastní strany? Přední politik ODS odpovídal od 16 hodin.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:06Autor: hukeR

Otázka: Dobrý den, co se vlastně dějě, že ODS se jaksi odklání od ODS a začíná se, připadá mi, ubírat nedobře. Je problém v tom, že je vázána koalicí? Nebo někdo zapomněl, proč je vlastně volen?

Vlastimil Tlustý: Je bohužel skutečností, že část zástupců ODS v současné vládě se odklání od ekonomického programu ODS, se kterým ODS uspěla ve volbách a prosazuje kroky, které jsou od původních pravicových záměrů hodně posunuty směrem doleva. Je to pravděpodobně z obou důvodů, které uvádíte, ale neodvažuji se odhadovat v jaké míře.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:06Autor: Lech Vochmelka

Otázka: Pane Tlusty. Co vy vubec delate v parlamentu? Vzdyt je vas tam skoda.

Vlastimil Tlustý: Poslance.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:09Autor: Pan Šedomodrý

Otázka: Vítám, že chcete opravdu snížit daně. Pořád však nerozumím tomu, kde budete šetřit, aby se nezvýšil schodek rozpočtu. Budete škrtat odečitatelné položky u daně z příjmu, nebo ve výdajích ministerstev?
Škrtnout po snížení daňové sazby odečitatelné položky totiž nesnižuje efektivní míru zdanění.

Vlastimil Tlustý: K vyvážení snížené sazby daně z příjmu právnických i fyzických osob ve výši 19 procent slouží následující kroky: 1) Omezení počtu výjimek a nezdaněných příjmů uvedených v zákoně o dani z příjmu. 2) Úprava výše odečitatelných položek. 3) Omezení rozsahu daňových úniků a daňových optimalizací při nižších sazbách. 4) Úspory ve výdajích státu.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:11Autor: Petr

Otázka: Četl jsem, že chcete škrtat odpočty na děti. Opravdu to tak myslíte?

Vlastimil Tlustý: Stačí se podívat na mé internetové stránky, kde naleznete, jak původní daňovou reformu z programu ODS Modrá šance, tak alternativní návrh zákona o dani z příjmu prezentovaný 3. května 2007. V prvém návrhu naleznete zřetelné zvýhodnění rodin s dětmi a ve druhém ponechání výhod pro rodiny s dětmi beze změny.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:15Autor: veverka

Otázka: Zdravím pane Tlustý.Kalousek dnes prohlásil,že vám o daně vůbec nejde a že je to jen vaše záminka k tomu,jak sesadit Topolánka.Je to pravda? PS:Kdyby to byla pravda(což jak oba víme nemůžete veřejně přiznat),tak vám držím palce!

Vlastimil Tlustý: To, že ministr financí den poté, co obdržel od vyjednavače ODS podklady pro kompromisní řešení daní tak, jak jej navrhl expertní tým ODS a potvrdil poslanecký klub, vypouští takovou pomluvu je pro mě důkazem, že je to návrh dobrý. Jinak by se totiž věnoval věcné diskusi nad tímto návrhem. Protože mým cílem je opravdu dojednat dobrou daňovou reformu, ponechám komentáře bez komentáře.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:16Autor: Přemysl Kahoun

Otázka: Dobrý den,
před rokem jsem se snažil vydělat si jako živnostník trochu víc peněz. Vše navíc jsem ale odevzdal státu-především na sociálním a zdravotním poj.Nevyplatí se mi tedy víc pracovat.Jakými kroky změníte tento!socialistický!systém?Děkuji Vám

Vlastimil Tlustý: To byl hlavní cíl programu ODS Modrá šance i alternativního návrhu zákona o dani z příjmu a je to i hlavní cíl posledního kompromisního návrhu.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:17Autor: dedek34

Otázka: Dobrý den, budete stále prosazovat sloučení daní a pojistného, i když se jedná o těžko slučitelné systémy? Děkuji za odpověďm. M.

Vlastimil Tlustý: Prosazuji sjednocení výběrního místa pro daně, cla, sociální a zdravotní odvody. Nikoliv sloučení daní a pojistného, jak vy uvádíte.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:18Autor: filip

Otázka: Zdravím, je mi 26 let, mám plný invalidní důchod. pracuji pro 2 firmy, pro jednu na hlavní prac. a pro druhou na vedlejší prac. poměr. Vyhovuje to oběma stranam, ja mám přivýdělek a oni daňové zvýhodnění. Chystají se i v tomto nějaké změny, nebo můžu být klidný?děkuji

Vlastimil Tlustý: Já je ve svých návrzích nechystám a za vládní batoh nechci hovořit.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:29Autor: jan

Otázka: Jaké budou odvody na soc a zdrav. pojištění, proč jsou vůbec povinné, proč nejsou vázané na vlastním rozhodnutí a zodpovědnosti za sebe.

Vlastimil Tlustý: V programu ODS Modrá šance bylo navrhováno zřetelné snížení povinného sociálního pojištění ve vazbě na reformu sociálních výdajů a důchodů. Vládní batoh ani jednu z těchto reforem neobsahuje a proto neobsahuje ani zmíněné snížení pojištění. Nedělá mi to sice radost, ale protože jsem se soustředil ve svém alternativní návrhu výlučně na daně, není tato problematika obsažena ani v mých posledních návrzích. Protože žijeme ve společnosti převychované 40 lety komunismu, které se jen velmi pomalu zbavuje mýtů minulosti.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:30Autor: Jana

Otázka: Moc se mi líbí jak Topolánek o vás tvrdí, že ODS škodíte, ale zkorumpovaná dvojka Melčák/Pohanka jsou pro něj konstruktivní poslanci. Nedejte se i když jsem zvědavá, zda opravdu, ale opravdu dodržíte slovo nebo vás semele tunelářská dvojka Topolánek/Dalík a spol.

Vlastimil Tlustý: I tento komentář ponechám bez komentáře.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:32Autor: Petr

Otázka: Svým postojem jistě můžete výrazně posílit svou pozici v straně, můj dotaz proto zní:
chtěl byste v budoucnu nahradit pana Topolánka na postu předsedy? Předem děkuji za odpověd "ano", či "nikoli".

Vlastimil Tlustý: Pokud dáte na fakta a projdete si vše, co jsem udělal v ODS od jejího vzniku do dneška, tak nebute pochybovat o tom, že dnes jde opravdu výlučně o dobrou daňovou reformu pro každého a pro celou ČR.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:33Autor: neo

Otázka: Dobrý den,
Hodláte také snižovat odvody SP a ZP? Od pravicové vlády bych si představoval razantnější snížení odvodů do SR. a zrušení dávek jako rodičovská mateřská porodné a kompenzovat vysokými slevami na daních. Jako zaměstnanci jde skoro 2/3příjmu do SR.., jinak vaše návrhy se mi líbí víc.

Vlastimil Tlustý: Odpověděl jsem v jednom z předchozích dotazů.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:34Autor: Lukáš Z.

Otázka: Pane Tlustý, držím Vám palce a mám jeden dotaz: vyplatí se mi Váš návrh reformy, při mém příjmu 30-35 tis. hrubého ?? Pokud ano, tak v jaké míře ?
PS: Boty už jsou v pohodě ?? :-)

Vlastimil Tlustý: Protože se vyplatí každému, tak i vám. Jak moc záleží na konečné podobě kompromisního návrhu, který je na počátku koaličních jednání. P.S. Boty mám samozřejmě jiné.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:36Autor: Karel

Otázka: Pane Tlustý, co vám udělali živnostníci. Chcete jim sebrat paušální výdaje a tím zvýšit i pojistné. To je ta slibovaná podpora podnikání?

Vlastimil Tlustý: Paušální výdaje sebrat nechceme, chceme pouze místo 4 sazeb paušálu pro různé profese, jen dvě sazby.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:37Autor: vlachová

Otázka: Dobrý den, doteď jsme nepochopila, jak si lidovci mohli vymoci křeslo ministra financí? Jakou měli páku? Vy to víte?

Vlastimil Tlustý: Vím to, ale nemohu naznačovat. A myslím, že vy to víte také.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:38Autor: Vojta

Otázka: Jak budete resit ze dalnice u nas jsou predrazene? Jak byste resil krizi v czechinvestu? Jak se postavite k investicnim pobidkam? Mely by existovat i nadale? Nebylo odvolani reditele czechinvestu snahou o zlikvidovani systemu investicnich pobidek? Jak se stavite k instituci financni policie a proc?

Vlastimil Tlustý: To bych se pustil do dalších větrných mlýnů a protože ten, který jsem si vybral, tj. "Kalouskův daňový", klade velký odpor, neučiním tak.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:42Autor: Nespec

Otázka: Dobrý den pane Tlustý, co takhle se zaměřit více na škrty ve státním rozpočtu? Ten dluh je katastrofální, když se podívám na www.cenastatu.cz tak mi běhá mráz po zádech jak jsem zadluženej a co teprve na to budou říkat moje děti až přijdou na svět!

Vlastimil Tlustý: Škrty ve výdajích státního rozpočtu ve vládním batohu obsaženy jsou a bylo by snadné je kritizovat buď jako příliš malé nebo jako příliš velké. Za důležitější ale považuji, aby byly škrty doprovázeny prorůstovými reformami. Protože vládní batoh zatím neobsahuje důchodovou reformu a zásadní reformu sociálních výdajů, soustředil jsem se na vypracování nového znění zákona o dani z příjmu, který v plném rozsahu respetuje principy programu ODS.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:43Autor: venca

Otázka: Dobrý den. Pane Tlustý,víte že Vaše jméno zneužívá pa Šlégr z Přední Vítoně.
Řídí v podnapilém stavu a místní policie se ho bojí. Dokonce napadl hlídku a všude vykládá jak k němu jezdíte a spolupracujete s ním. Takovým lidem se vyhýbejte. Držím Vám palce.

Vlastimil Tlustý: Mým jménem se ohání leckdo a věřte mi, že mi to nedělá radost, zejména pokud při tom dělá ostudu.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:45Autor: Jan Stárek

Otázka: Dobrý den,
moc rád bych věřil tomu, že vydržíte a po nových volbách provedete tu správnou daňovou reformu. Pokud však bude trvat "vláda" této koaliční vlády, tak Vaše reforma neuspěje již nikdy.

Vlastimil Tlustý: Máte úplnou pravdu, že realizace Kalouskovy daňové reformy by znamenala definitivní likvidaci skutečné rovné daně dlouhodobě obsažené v programu ODS. Právě proto jsem se vložil do tak nevděčného úkolu, jako je prosazování programu vlastní strany ve vlastní straně.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:49Autor: pavel

Otázka: pozice p kalouska je mi nejasna - proc poprve v historii novodobych vlad nema vitezna strana kreslo ministra financi ?? fandim vasi iniciative, ale bohuzel je asi predem prohrana

Vlastimil Tlustý: V tuto chvíli jde o úspěch v prosazení kvalitní daňové reformy, která zatím ztracena není.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:52Autor: hronvi

Otázka: Dobrý den,
jesliže vládní strana přece jednou volby vyhrála, je neúnosné pokračovat v kompromisech a dalších kočkopsech, které voliči nemohou přijmout jinak, než věroloomnou zradu. V předvolebních slibech se nikde neslibují kompromisy, ale závazné programy, jinak jsme zas v Kocourkově. Vydržte

Vlastimil Tlustý: V takovéto koaliční vládě, to bez kompromisu nejde. Zásadní otázka ale zní, jaká míra kompromisu je ještě únosná. Podíváte-li se na zastoupení programových cílů stran koalice v daňové části vládního batohu, je zřejmé, že nejsilnější koaliční strana, tj. ODS, toho prosadila nejméně. A to za přijatelný kompromis nepovažuji.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:53Autor: Kahounová Petra

Otázka: Pracující podnikatel nestoudným způsobem živí lidi,kteří prokazatelně pracovat nechtějí.zároveň sám nemůže nikoho zaměstnat jelikož mít zaměstnance je vyloženě luxus.cítím snahu levice abychom se měli všichni stejně,dobře,jako minulých40 let.ODS-držte při sobě a vykopejte komanče.Proto Volím Vás

Vlastimil Tlustý: Tak v tom jsme zajedno.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:55Autor: mihal

Otázka: Mám návrh, který se vám bude líbit. Degresvivní daň z příjmu a osvobození od daně pro příjem nad 100.000Kč. Kromě základní sazby DPH (19%) zavést sníženou sazbu DPH (1%) pro luxusní auta, šperky a kaviár a zvýšenou sazbu (50%)pro léky, pomůcky pro invalidy a základní potraviny. Co na to říkáte?

Vlastimil Tlustý: Tak to je asi vtip, ale nepřipadá mi povedený.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:56Autor: Szajko

Otázka: Hezkej den přeju vám hodně štěstí v boji o prosazovaní reformí dani každopadně zkus te sebe a lidi kteří vam dalí hlas včetně mě jakožto Ods dokazat a lidem ukazat,že Topolankův je přistup špatny a ukaž te ,že neutečete před politikoou koalice protože pak jen nahravate komoušum a hlavně arogantnímu

Vlastimil Tlustý: To, že mám stejný názor, jsem naposledy prokázal při hlasování o nedůvěře vládě právě proti ČSSD a KSČM.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:57Autor: Jari_B

Otázka: Dobrý den pane Tlustý,

já trošku odběhnu od tématu, ale přeci jen by bylo dorbé znát Váš názor. zajímalo by mne ODS bude prosazovat zveřejňovaní smluv (např. centralní adresa), dodatků a nabídek které patří k projektům které jsou financovány z veřejných peněz (SR, EU fondy).

Vlastimil Tlustý: Zastávám názor, že kdokoliv, kdo nakládá či čerpá veřejné peníze, musí souhlasit s jejich veřejnou kontrolou.

Odpovězeno: 28. 06. | 16:58Autor: vláďa

Otázka: Pane Tlustý,vy chcete v zájmů svých osobních ambicí obětovat tuto vládu. Chybí Vám snad Paroubkova vláda, to nemůže jinak dopadnout !

Vlastimil Tlustý: Odpověď je obsažena v předchozích reakcích. Jinými slovy, vaše obava není na místě.

Odpovězeno: 28. 06. | 17:00Autor: kkk

Otázka: Jsem pro snizit dane z prijmu fyz. i prav. osob na minimum - jsou silne kontraproduktivni!
Proc vypadek prijmu nenahradit zvysenim dane dedicke a darovaci? Dle me dostat neco zdarma, pokud jsem schopen prace a samostatneho zivota
(at je to od kohoko-li - rodicu ci statu) je silne kontraproduktivni

Vlastimil Tlustý: O mém přesvědčení, že snížení daní z příjmů je ku prospěchu opravdu všech nejlépe hovoří všechny návrhy, které jsem prezentoval za posledních deset let. V těchto návrzích jsou obsaženy jiné "zdroje" než uvádíte vy a to proto, že je tým mých ekonomických expertů považuje za vhodnější.

Odpovězeno: 28. 06. | 17:01Autor: Václav Klaus

Otázka: Moc Vám fandím pane Tlustý,jen tak dál Sobotka a Topolánek jsou paraziti ODS,za mne by se to nestalo.Dědula

Vlastimil Tlustý: Děkuji Vám všem za podporu a těším se na další dialog.

 

Právě se děje

Další zprávy